Anja Pärson om ”Expeditionen” på TV4 – och rykten om separationen

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Premium: Saknaden efter familjen var stor.

Utmaningen brutal.

Nu berättar Anja Pärson om bergsbestigningen i Himalaya, oron inför resan och bilden som felaktigt fick många att tro att hon och hustrun Filippa separerat.

– Vi gör det tillsammans. Det har vi alltid gjort och kommer alltid göra, säger den forna alpinstjärnan.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Anja Pärson, 41, sätter sig till rätta i den stora fåtöljen.

– Jag visste ju att det skulle bli tufft, men inte så tufft som det faktiskt blev. Jag tror att vi alla blev ganska tagna.

Vad OS-hjälten pratar om?

Hon är ganska nyss hemkommen från en två veckor lång resa till Nepal, där hon tillsammans med fem andra kända svenskar ställts inför sitt livs utmaning i TV4:s nya säsong av ”Expeditionen”.

Målet: att ta sig upp till toppen av ett 6 000 meter högt berg.

Det var långt ifrån självklart att tacka ja.

– Egentligen gillar jag ju inte att vara borta från familjen så här länge, säger hon.

Anja Pärsons oro: ”Alla var nervösa”

Vi ses i Stockholm ett par veckor efter att hon kommit tillbaka från inspelningen. Utanför är det nära på högsommarvärme, men programmets andra säsong sänds först i höst.

Samtidigt är minnet av vindpinade bergstoppar, extrem kyla och snöoväder färskt. Under den första säsongen av programmet var det endast två personer som tog sig till toppen. Två tvingades bryta av på läkares inrådan och två valde att självmant hoppa av.


Anja Pärson under bergsbestigningen i Nepal. Programmet Expeditionen sänds i TV4 i höst.
Foto: Gran Thulin

Och visst fanns det en viss skräck inför avresan.

– Jag tror att vi alla var ganska nervösa för höjdsjukan. Vi var väldigt noggranna med att hålla koll på varandra. De lärde sig nog mycket från förra årets expedition och vi hade som mål att ingen skulle insjukna. Sen hände det så klart en massa saker på vägen som vi inte kunde skydda oss mot, säger Pärson.

Som vad då?

– Väder och vind, absolut. Fysiskt klarade jag mig ganska bra många dagar, men mentalt var det tufft.

När var det som tyngst?

– Det var tio-tolv dagar där man gick i snitt åtta-tio timmar om dagen. Jag fick problem med magen och fick inte behålla maten. Det blev extremt långa dagar där.

Vännen Sanna Kallur var en av deltagarna förra säsongen. När Anja Pärson fick frågan om att delta var det självklart att ringa upp Kallur för att höra sig för.

– Jag fick lite information och där och då kändes det ändå som att jag hade en hyfsad aning. Jag såg fram emot att lära känna människor och jag var nyfiken på att utsätta mig själv för en enorm press på hög höjd. 

Anja Pärson: ”Kroppen bryter ner en”

Den sjufaldiga världsmästaren, som avslutade karriären för tio år sen, betonar att det var oerhört utmanande. Samtidigt är hon övertygad om att bakgrunden som elitidrottare hjälpte henne mycket.

– Helt klart. Man vet hur man kan lägga upp det, på samma sätt som man alltid gjort. Jag satte upp mina delmål för dagen, försökte hålla koll på energinivån, kroppen och återhämtningen.

Pärson exemplifierar:

– Jag kände efter någon dag att jag gärna går på lite hårdare i stället för att vara ute längre tid. Det slet mer på mig att gå långsamt. En annan sak är den mentala erfarenheten.

Hon skrattar till.

– Det här att knega på hela tiden. Att vara trött, vara hungrig, vara kall.. man har ju utsatt sig för det under hela sitt liv. Så det var en fördel.

Hur är du på flera tusen meters höjd? Vad märker du av fysiskt och psykiskt?

– När man kommer upp på de där höjderna.. det blir mest att kroppen bryter ner en. Det är inget man leker med. Man kan inte göra det på ett respektlöst sätt. Man måste hela tiden acklimatisera sig och känna efter hur kroppen klarar det. Det krävs inte många tusen meter innan både sömn och aptit påverkas.

Trodde att paret skulle separera

En av de jobbigaste sakerna var saknaden efter familjen.

– Så länge man gjorde saker var det hur lugnt som helst, men på kvällen låg jag så klart och funderade på hur det var där hemma.

– I början kunde vi höras, men sen blev det radioskugga. Den där kontakten tar man annars för givet.

Strax efter att Anja Pärson kommit hem lade hustrun Filippa Rådin ut en bild på Instagram där hon meddelade att hon skulle ta en paus från sociala medier av personliga skäl.

Det fick det att rassla till i parets inkorgar.

Och efter ett par dagar kom en ny uppdatering från Rådin.

”NEJ, DET ÄR INTE SLUT”.

Hon fortsatte:

”Vi har fått så många oroliga DM från er underbara och omtänksamma vänner. Anja är den person som jag beundrar mest och som är min ryggrad genom livet. Jag älskar henne ofiltrerat och ärligt genom allt. Hon är den som håller mig uppe när jag orkar som minst. Precis som nu har hon stått bredvid mig och hållit om mig när jag tog en paus från er, från allt, för att jag kände att alla måsten höll på att äta upp mig inifrån. En paus för att samla ihop mig, sålla och hitta rätt fokus framåt”.

Anja Pärson ler när inlägget kommer på tal.

– Det är väl härligt att se att folk är engagerade i våra liv. Sen är det alltid en balansgång vad man har privat och vad man har offentligt.


Filippa Rådin och Anja Pärson har varit ett par i 14 år.
Foto: SVEN LINDWALL

Med åren har hon vant sig vid intresset.

– Filippa behövde ta det lugnt ett tag. Jag hade varit bortrest och hon hade haft barnen, jobb, husbygge och en Youtubekanal på det. Det sätter sina spår. 

De har tidigare berättat om att de gått i parterapi och Pärson säger att det är viktigt att inte sträva efter att upprätthålla en perfekt fasad.

– Vi växer som par, men också som individer då. Vi försöker inspirera andra till det. Försök inte vara perfekt hela tiden, det är helt okej att ha dåliga perioder. Men vi gör det tillsammans, jag och Filippa. Det har vi alltid gjort och det kommer vi alltid göra, säger Anja Pärson.

Bygger klimatsmart hus

Tillsammans fortsätter paret, som har varit tillsammans i 14 år, med sitt klimatsmarta husbygge utanför Umeå.

Något som tusentals människor följer via Anjas och Filippas Youtubekanal. Målet är att inspirera andra när det kommer till att bygga miljövänliga bostäder.

Härnäst väntar arbete med fasaden till det flyttbara huset. Sen kan de börja titta på inredningen.

– Det är väldigt svårt att hitta miljövänliga möbler har vi upptäckt. Så vi är lite nyfikna på hur det ser ut där, vad kan vi bygga själva? Vad kan vi återanvända?

– Nu siktar vi på att bygga ett eget köksbord. Mycket material i exempelvis soffor och fåtöljer innehåller än i dag mycket gifter och vi vill syna allt sånt. Hur kan vi göra det hållbart och inspirera andra? Vi vill restaurera och ta tillvara på gamla möbler.

Hon uppskattar responsen från tittarna.

– Det här är ett helt nytt format för oss. Vi är ju nybörjare, så vi försöker hitta balansen, vår identitet på kanalen. Nu visar vi upp det vi har valt att göra och vi hoppas att andra lär sig längs vägen och hittar lösningar som passar dem.

Anja Pärson avslutar:

– Jag har faktiskt sett tre hus som har exakt samma lösningar som oss. Och det är ju superkul att se.


Anja Pärson om kampen om miljön

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Putins fiskarstuga: Lyxhus ute i skogen

Premium: Läckta ritningarna: Marmorgolv, vattenfall och eget bryggeri

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”