Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anja Pärson om bilderna från OS: ”Gör ont att se”

Ur arkivet. Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin bygger världens mest hållbara drömhus med linbana till havet och gosrum. Nu visar de upp huset vid havet.
Foto: SVT
Foto: CHINAIMAGES / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

ÅRE. Massvis med konstsnö möjliggjorde OS i Kina och glaciärer som smälter kastar om förutsättningarna.

Anja Pärson vill se en mer hållbar idrott och följer klimatförändringarnas påverkan på den alpina sporten. 

– Det gör ont att se, säger hon.

Anja Pärsons sportlovsvecka i Åre tillsammans med hustrun Filippa Rådin och barnen är snart slut.

– Det har varit sköna dagar, säger hon i solskenet i Åre.

Den tidigare alpina stjärnan har sett Sara Hector åka in på tredje bästa tid i första åket i storslalomen innan det är dags att åka hem till det nybyggda strandhuset utanför Umeå.

Det är dags för inflytt.

– Det ska bli skönt att riva pappen av golvet och städa upp och komma in. Vi fick precis bilder på murstocken som var färdiggjord och de har satt in alla dörrar, berättar hon.

– Den här veckan när vi har varit borta har allt platsbyggt gjorts klart och vi har inte varit där så det blir som en julafton när vi kommer hem.

Huset Anja Pärson åker hem till är byggt för att vara ”världens mest hållbara drömhus”.

Att ta ansvar för miljön och klimatet har varit centralt i varje steg på vägen.

Pärson om bilderna från OS: ”Bevisar vart vi är på väg”

Under sin aktiva karriär såg Pärson hur klimatförändringarna kastade om förutsättningarna för den alpina sporten.

– Vi pratade mycket om det redan då. Man såg ju, glaciärerna försvann. Från det ena året till det andra kunde vi inte träna där vi ville, säger hon.

– Det blir så otroligt tydligt. Sölden var extremt tydligt, glaciären bara försvann. Och där de åker nu är det bara sprutsnö, förr var det glaciärer och nu är det inte det. Det ser man och det gör ju ont att se det. Men man är bakbunden och gör den skidåkningen man har.

För att genomföra alpina OS i Kina förra månaden krävdes stora mängder konstgjord snö.

– Allt är konstgjort och som jag förstod det sprutade de också upp på sidan om för att det ska se lite vitt ut.

Bilder från OS-backarna visade hur arrangören försökt täcka bergen med konstsnö för att göra miljön mer vinterlik

– Det bevisar väl bara vart vi är på väg. Allting blir mer och mer handgjord snö, man sparar snö, man försöker hitta lösningar på det. Och ser man på glaciärerna är det helt omöjligt att åka på ställen nu som jag har varit förut. Glaciärerna har försvunnit på 20 år, och det lär ju inte sakta ner.

”Nu är det upp till Johan Eliasch” 

Hur ser du på sportens ansvar i miljöfrågan?

– Nu är det upp till Johan Eliasch (ordförande för Internationella skidförbundet). Ett av hans ledord är ju att vara mer miljövänlig och se över kalendern. De (alpina åkarna) far ju runt onödigt mycket och åt onödigt många olika håll. Och precis som han säger skulle man vilja se att touren stannar längre på samma ställe.

 – Jag tycket att han tänker rätt och under den tiden jag var med i förbundets idrottskommitté påtalade jag det redan då och sa att det är tufft för oss alla.

 Anja Pärson tror den svenske Fis-ordförande Johan Eliasch är rätt man för jobbet.

– Det är en svår balansgång. Jag hoppas på Johan Eliasch, att han hittar lösningen men det är en stor politisk fråga att ta sig an och jag tror det kommer ta många år innan det sker.

– Programmet är satt i tre fyra år framöver och att få ändra det blir en utmaning. Men jag tror de flesta är medvetna om att det måste hända. 

Även de aktiva åkarna vill göra skillnad, menar hon.

– De aktiva känner sig bakbundna. De är medvetna om hur miljön påverkar deras existens som skidåkare, men de blir bakbundna så klart. De måste hela tiden upp på glaciärerna. Förr som skidåkare hade man tre månader off. Nu är man maximalt tre veckor off från skidorna, det blir mer och mer, det blir mer extremt.

OS i Peking: ”Hon känns som Sveriges nya skiddrottning”

SportExpressen summerar Sveriges rekord-OS i Peking – 18 medaljer varav åtta guld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.