Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anja Pärson: ”Det var en kamp mot döden”

UR ARKIVET: Här viker sig Anja Pärsons fot – mitt under inspelningen av ”Vem kan slå Anja och Foppa”.
Anja Pärson i ”Hellenius hörna” i TV4.
Foto: TV4
Anja Pärsons krasch under OS i Vancouver.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Anja Pärsons krasch klarade sig mirakulöst sig undan allvarliga skador i samband med kraschen.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Anja Pärson tog dagen efter kraschen i störtloppet sensationellt OS-brons i kombination.
Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

Det har gått tio år sedan den våldsamma kraschen under OS i Vancouver. 

Nu berättar Anja Pärson, 39, om den dramatiska stunden. 

– Det är en kamp mot döden i mitt huvud. Jag måste göra allt jag kan för att överleva, säger Pärson i ”Hellenius hörna” i TV4. 

Anja Pärson slog igenom redan som 17-åring och de alpina framgångarna avlöste sedan varandra. 

Sitt första VM-guld tog Pärson 2001 i St. Anton, efter det följde flera år med ytterligare VM-medaljer och i Turin 2006 kom också OS-guldet, och det i slalom. 

Efter OS i Turin bestämde sig Anja Pärson tillsammans med sitt team att göra en rejäl satsning i fyra år till, och det med det stora målet att ta OS-guld i störtlopp. 

– När man kommer från Tärnaby vill man göra något annat än han den andre från Tärnaby (Ingemar Stenmark) inte gjort, säger Anja Pärson i programmet ”Hellenius hörna” i TV4

Med målsättning att ta guld var förväntningarna stora på Pärson när hon kom till Vancouver. 

Guldkampen i störloppet såg ut att stå mellan Anja Pärson och Lindsey Vonn, amerikanskan hade varit snabbare i den övre delen av backen där Pärson tappade och därför gjorde en rejäl satsning i den nedre delen. 

– Man lämnar hjärnan vid sidan om och riskerar allt då. Jag kände att jag måste ta chansen här någonstans för att kunna vinna. Jag chansade, men det blev för tufft. 

Anja Pärson kraschade våldsamt. 

– Jag faller ihop där och då, det går i 120 kilometer i timmen. Sedan när jag kommer upp i luften tänker jag att, nu kommer jag bli medvetslös för första gången i livet när jag landar. Men då känner jag hur jag börjar rotera, att landa på rygg är ju absolut inte så bra. Så jag häver rotationen. 

”Gör allt för att överleva”

Anja Pärson berättar vidare i programmet om hur hon inser att hon har möjlighet att landa på fötterna, men också att hon har stigit i höjd och befinner sig högt upp i luften. 

– Där och då tänker jag att jag inte har en aning om var det här tar mig nu. Det enda jag försöker fokusera på är att landa på fötterna, ta i allt vad jag har, hålla huvudet ovanför marken så jag inte slår i det. 

– Det är en kamp mot döden i huvudet, jag måste hela tiden jobba med att vara där och då i stunden, och göra allt jag kan för att överleva. 

Tog OS-brons dagen efter

När Anja Pärson väl landar så gör hon det på fötterna men rullar sedan ned på ryggen innan hon fastnar hon i en käpp. 

Pärson klarade sig utan några stora skador och lyckades sensationellt dagen efter står på startlinjen i kombinationstävlingen. Något hon bestämde sig för sju minuter innan start. 

Och Pärson körde hem ett OS-brons dagen efter den våldsamma kraschen. Ett brons som Anja Pärson menar har definierat hela hennes karriär, att hon aldrig gav upp. 


LÄS MER: Stina Nilsson: ”Jag vet att en del kritiserar mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.