Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl
 Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl

Anja: "Kroppen och huvudet säger ifrån"

Publicerad

För 754 dagar sedan kraschade Anja Pärson våldsamt i OS-backen i Whistler.

Dagen efter körde hon hem ett bragdbrons och vann svenska folkets hjärtan.

Nu - efter de många krascherna och skadorna - väljer Anja att sluta.

- Jag har kommit till en punkt i mitt liv där både kroppen och huvudet säger ifrån, säger Anja Pärson.

Anja Pärson är en av världens mest framgångsrika alpina stjärnor genom tiderna.

Sedan debuten på den stora scenen i samband med världscupfinalen i Crans Montana 1998 har hon vunnit hela 42 tävlingar, tagit 95 pallplatser och vunnit totalcupen vid två tillfällen (2004 och 2006).

Dessutom har hon ett OS-guld (2006) och sju VM-guld (2001, 2003, 2005 och 2007) på meritlistan - totalt blev det 19 mästerskapsmedaljer.

Men nu är det slut. Anja Pärson lägger av.

Skadorna avgjorde

Anledningen till att Anja Pärson bestämt sig för att ge upp karriären stavas - skador.

I ett pressmeddelande berättar hon att alla svåra krascher har försvårat hennes chanser att vinna fler medaljer och titlar på högsta internationella nivå.

– De senaste åren med alla spektakulära krascher och långdragna skadeproblem har minskat mina möjligheter att prestera på toppnivå. Framför allt är det broskskador i vänster knä som ställer till det och jag har kommit till en punkt i mitt liv där både kroppen och huvudet säger ifrån. Jag har alltid varit en fajter och det här är ett tufft beslut men efter en tids funderingar och många diskussioner med mig själv känner jag att jag är redo för nya utmaningar i mitt liv, säger hon i ett pressmeddelande.

Svåraste beslutet hittills i livet

Värsta smällen hittills råkade hon ut för under OS i Vancouver när hon slogs medvetslös på väg mot en silvermedalj i störtloppet.

Trots den våldsamma incidenten reste hon sig och tog brons i kombinationen dagen efter - en heroisk presation som hyllats av många världsstjärnor.

– Så här långt är det här det svåraste beslut jag behövt ta i livet. Samtidigt känner jag mig nyfiken och förväntansfull inför de utmaningar som väntar nu och jag har massor med fina minnen att ta med mig från min karriär. VM på hemmaplan i Åre 2007 är ett av dem. Bronsmedaljen i Whistler vid OS 2010 är ett annat mer på ett personligt plan där jag övervann min egen mentala kapacitet. Backen i Whistler fick bara inte vinna över mig!

Skriver Anja Pärson på sin hemsida och minns också de klassiska duellerna mellan henne och "eviga" kombantanten Janica Kostelic - som också tvingats ge upp karriären efter flera svåra skador.

- Dessutom kommer jag alltid att minnas alla härliga dueller mellan mig och Janica Kostelic och andra fantastiska åkare.

Planerat pressmeddelande

Så sent som i helgen, i samband med världscupen i Åre, valde hon att ligga lågt med sitt beslut inför den samlade världspressen.

- Ska man han en dålig säsong, kan man lika gärna ha en riktigt dålig säsong så att man får nya förutsättningar i fall man fortsätter. Och jag tror att säsongen ser sämre ut utifrån, för dem som bara ser resultaten. Vi har framgångar i veckan också, inte bara motgångar på helgen, sa hon till TT.

I pressmeddelandet, som föreföll planerat och skickades ut något dygn senare, vill hon tacka alla som hjälpte henne till framgångar under karriären.

– Jag väljer att gå ut med mitt beslut nu innan säsongen är över för att kunna träffa alla kollegor, tränare, fans och media på plats och tacka för alla stunder som vi fått uppleva tillsammans. Just nu vill jag också passa på att tacka min familj, mina vänner, Tärnaby, Svenska Skidförbundet, sponsorer, SOK och alla fans som trott på mig och stöttat mig genom åren.

Semester väntar

På frågan vad som händer nu skriver hon följande:

– Jag kommer åka iväg på en välbehövlig semester för att landa i mitt beslut och sedan ta mig tid för familj och vänner. Efter det har jag än så länge inget planerat. Det jag vet är att jag kommer fortsätta min politiska karriär inom FIS och sitta med i Athletes Commission ytterligare ett år. Jag vill fortsätta jobba för att alla aktiva ska få bästa möjliga förutsättningar att utöva sin sport och få göra sin röst hörd. Jag hoppas också i framtiden kunna dela med mig av allt jag lärt mig i min karriär. Mitt hjärta kommer alltid att finnas inom idrotten.

SportExpressen.se har sökt Anja Pärson för en kommentar.

– Jag fick reda på det i helgen, men som hon skriver på hemsidan är det ett beslut som växt fram, säger Anja Pärsons kontaktperson, Camilla Sandy.

– Hon kommer inte att uttala sig före onsdag då hon håller presskonferens.

Av SportExpressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag