Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alpinstjärnans nya liv: ”Annorlunda”

Maria PH. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hans Olsson och Maria Pietilä Holmner. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Hans Olsson och Maria Pietilä Holmner. Foto: NILS PETTER NILSSON

Hon tvingades avsluta karriären precis före OS.

Nu försöker Maria Pietilä Holmner anpassa sig till det nya livet som före detta elitidrottare.

– Så klart att det blev annorlunda, säger 32-åringen till Radiosporten.

Sex VM-medaljer. Ett JVM-guld. Tio pallplatser i världscupen och flera framstående placeringar på OS, bland annat en fjärdeplats på slalomen i Whistler 2010.

Maria Pietilä Holmner kan se tillbaka på en karriär välfylld med fina meriter. Men svenskan har även varit drabbad av skadebekymmer och bakslag.

Under hennes sista år som elitskidåkare hade Pietilä Holmner problem med ryggen – och tvingades ta ett svårt beslut bara en månad före OS i Pyeongchang.

Karriären var över.

– Mitt liv de senaste åren har handlat om OS i Pyeongchang, så det har varit tufft och känslosamt, sa hon då.

”En väldigt speciell tid”

Kort därefter meddelade Discovery, som sände OS i Sverige, att de värvat Pietilä Holmner som expert till mästerskapet. Även hennes partner sedan 2004, före detta landslagsåkaren Hans Olsson, följde med till Sydkorea som en del av kanalens team på plats.

För Radiosporten berättar Maria Pietilä Holmner om beslutet att avsluta karriären.

– Jag hade mycket plus- och minuslistor hemma, på dörren som jag kunde dra för ett draperi som ingen kunde se. En väldigt speciell tid och ett härligt samtal med mig själv. Jag kom fram till att jag var ”finito”, för det var så himla svårt att säga att jag skulle ”sluta”.

 

Maria Pietilä Holmner om sitt nya liv

I dag bor Pietilä Holmner i Åre tillsammans med Hans Olsson – och effekten av att aktiviteterna som en landslagsplats för med sig har försvunnit är tydlig. Hon beskriver det nya livet som ”annorlunda, men fantastiskt, fantastiskt bra också”, och slår fast vad som varit bäst under de första månaderna som pensionerad skidåkare.

– Att kunna ha sovmorgon. Jag behöver inte träna om jag inte känner för det. Och jag kan tacka ja till saker på helgen, tidigare har folk kanske inte ens frågat. Det har varit en skön omställning, men jag är inte gjord för att bara gå hemma och slöa, jag gillar när man har ett mål och en plan.

Vad hennes liv rent yrkesmässigt ska bestå i framöver är dock inte helt klart.

– Jag vet inte hur många gånger jag ställt mig den frågan, och hur många gånger jag fått den frågan. Jag funderar fortfarande. Jag har mina projekt och planer.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!