Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅNFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
 Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Bonusen för en OS– medalj: Noll kronor

Publicerad

PYEONGCHANG. Längdskidåkarna får 150 000 kronor vid ett olympiskt guld. 

Den alpina utdelningen: Noll kronor. 

– Man vill alltid se bonusar från alla möjliga håll, men jag fattar deras prioritering, säger storslalomåkaren Sara Hector.

Sveriges längdskidåkare kan tjäna hundratusentals kronor under de kommande veckorna i Sydkorea. Skidförbundet delar nämligen ut OS-bonusar till samtliga åkare som kliver upp på prispallen. 

Ett OS-guld ger 150 000 kronor, ett silver 60 000 kronor och ett brons 30 000 kronor. 

– Vi får hoppas att det motiverar dem så att vi får många guld, säger Tommy Eliasson Winter halvt på skoj, halvt på allvar. 

Han är alpin sportchef, och en av de som ligger bakom beslutet att inte dela ut några bonusar till de alpina åkarna. 

– Det finns ingen tradition med bonus i utförsgrenarna, framför allt inte på OS. Jag tror aldrig vi har delat ut något, säger Eliasson Winter.

 

Få senaste nytt om OS direkt i Messenger! 

 

Pengarna går till verksamheten

Orsaken bakom beslutet är ekonomisk. Enligt Tommy Eliasson Winter kostar det betydligt mer att finansiera den alpina satsningen än längdskidåkningen.

– Om man ser på de totala kostnaderna för en åkare, då skiljer det sig avsevärt mot dem. Vi har väldigt många ledare och de har kanske fyra tränare för alla åkare. Vi har fyra tränare per lag och vi har åtta lag. Så det är där det skiljer sig i grunden, kostnaden för att genomföra verksamheten. Och alla våra pengar går tillbaka i verksamheten. 

 

 

Istället får de alpina åkarna förhandla fram egna medaljbonusar via sina sponsorer. 

– Jag tror all alla har någon typ av bonus i sina avtal så det blir pengar ändå, och det är generellt sett mer pengar inom den alpina cirkusen än inom längdskidåkningen, säger Tommy Eliasson Winter. 

 

OS 2018 - tv-tider och program lördag 10 februari 

 

"Vill alltid se bonusar"

Sara Hector ser något frågande ut när medaljbonusar kommer på tal. 

– Så har det väl alltid sett ut, säger hon när hon stannar till vid liften för en kort intervju:

– Man vill alltid se bonusar från alla möjliga håll, men jag fattar deras prioritering. Det är inget jag har lagt någon energi på. Det är som det är. 

Har du privata bonusavtal?

– Det får jag inte prata om, men det är klart att det är viktigt att ha en inkomst att leva på och då gäller det att man hittar sponsorer som tror på en och går in och stöttar, säger Sara Hector.

Även skicross saknar avtal

Det svenska skicrosslandslaget får inte heller några OS-bonusar. Även de har letat finansiärer på annat håll:

– Vi får in pengar genom skidfabrikat och andra personliga sponsorer, så även om det inte är prispengar på OS så drar man ändå in en ganska bra slant om man vinner, säger skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag