Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Almenäs: ”Kände att det var kört för mig”

Se klipp från när Jessica Almenäs besöker Frida Hansdotter
Jessica Almenäs.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Adam Alsing och Jessica Almenäs ledde Fotbollsgalan fyra gånger tillsammans, här 2008.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Drömmen att vara programledare för OS blev verklighet. 

Men bakom Jessica Almenäs kanalbyte fanns också ett mörker som hon själv inte trodde hon skulle ta sig ur. 

– Jag kände att det var kört för mig, och att jag aldrig skulle kunna jobba igen, säger Almenäs som också berättar om chocken över kollegan Adam Alsings död, att säga nej till vänner och skitstövlar i branschen. 

Jessica Almenäs, 44, menar att andra tyckte att hon var lite av en domedagsprofet när hon redan tidigt under coronavirusets spridning sa att ”det blir inget OS”. 

När beskedet sedan kom i slutet av mars var Almenäs inte förvånad.

– Men självklart blev jag ledsen och besviken. Dels för min egen skull och hela Kanal 5-teamet som var inställda på att göra jäkligt bra sändningar därifrån. Men framför allt för alla idrottare som har förberett sig i flera år för OS, och sedan blir det inget. Vilket antiklimax. 

Det har snart gått fyra år sedan Jessica Almenäs lämnade TV4 för att börja på Discovery. 

En av anledningar till kanalbytet var just OS. 

– Jag hade aldrig jobbat med ett OS och det har alltid varit min största dröm. Många programledare drömmer om att få leda Melodifestivalen, det har aldrig jag gjort. Är man sportintresserad är OS det största som finns. Jag har ett brett sportintresse och tittar i stort sett på allt när det är mästerskap. 

”Fick ont i magen då”

Under OS i Pyeongchang var Jessica Almenäs programledare för Discoverys sändningar från spelen. Därefter har hon bland annat jobbat med ”Superstars” och ”Vem kan slå Anja och Foppa?”. Och i sommar var tanken att hon på nytt skulle programleda OS innan det flyttades fram ett år på grund av coronapandemin.

Men bakom Jessica Almenäs kanalbyte ligger också något mer, när jobberbjudandet från Discovery kom var det passande. 

För att gå till jobbet på TV4 hade blivit tufft. 

– Varje gång jag kom till TV4-huset fick jag ont i magen. Arbetsplatsen var inte dålig, men det var förknippat med att det var där jag blev sjuk. Jag tror att miljöombyte var det absolut bästa som kunde hända, och att få göra helt andra program och kanske inte riktigt med den pressen med tanke på att det var inspelade program och inte direktsändningar. 

Det var hösten 2015 som Jessica Almenäs blev sjuk, efter att ha kollapsat på jobbet konstaterade läkare att hon drabbats av utmattningssyndrom. 

– Det var en oerhört tuff tid. Mitt mål för dagen när jag var som sjukast var att få ihop barnens vardag. Jag var ensamstående då, och mina dagar handlade om att orka få iväg dem till skolan och laga middag på kvällen, men det blev mycket hämtmat. 

”Jag låg i min loge”

Innan Jessica Almenäs blev sjuk höll hon på att träna inför ett maraton, och träningen har alltid varit en viktig del för henne. 

Men då var det stopp. 

– Läkaren sa att jag var så sjuk att jag inte skulle träna alls för att det innebär negativ stress. Och jag hade inte orken alls heller längre. Det tog 20 minuter för mig att följa barnen till skolan och sedan när jag kom hem var jag helt knäckt och fick gå och lägga mig. 

– Jag tror inte träning alltid är lösningen när man mår dåligt, ibland kan det ta alldeles för mycket energi. Men på vägen tillbaka sedan blev det väldigt viktigt för mig. 

I mars 2016 var Jessica Almenäs tillbaka i tv-rutan som programledare för ”Let's Dance”

– Men när jag inte jobbade låg jag i min loge. Så här i efterhand borde jag så klart inte ha jobbat då. Men jag kände att jag inte ville sätta någon i skiten, jag hade gjort ”Let's dance” i åtta år, och tanken på att jag kanske skulle bli utbytt om jag inte körde på fanns där också. 

”Jag var riktigt sänkt”

Första tv-inspelningen Jessica Almenäs gjorde för Discovery var ”Superstars” hösten 2016. 

– Men då var jag fortfarande inte frisk, jag fick gå och lägga mig och sova mellan inspelningarna. Det är en frustrerande känsla att inte bli frisk. Det var så mycket ångest förknippat med jobbet. Jag har alltid haft lätt att lära mig manus, men då kände jag att jag inte klarade av att lära mig en rad utantill och jag kom inte ihåg vad folk hette. Då tänkte jag att jag aldrig kommer kunna jobba igen. 

– Jag kände att det var kört för mig, vad ska jag göra nu med mitt liv? Jag kan inget annat. Och när ska jag bli mig själv igen? Man känner sig inte som sig själv när man är utbränd. Man blir en annan person. 

Hur länge var du sjuk?

– Det var åtminstone ett och ett halvt år som jag var riktigt sänkt. 

Är du helt återställd nu?

– Nej, och jag tror aldrig att man blir hundraprocent frisk efter att ha drabbats av något sådant här. Jag känner att jag är mycket mindre stresstålig nu, och när jag jobbar så tar det mycket mer energi fortfarande. När det är långa inspelningar behöver jag ta en dag och göra ingenting, bara vara hemma i myskläder. Det där har jag fått lära mig. Men när man börjar känna sig frisk är det lätt att trampa över den där energigränsen, och få bakslag. 

– Det har varit en lång resa, men inte bara på ont. 

Vad har varit positivt?

– Jag har blivit mycket bättre på att säga nej. 

Vad är det du säger nej till?

– Mest till social grejer, tjejmiddagar, saker med kompisar och event. Man måste prioritera vad man har energi till och då prioriterar jag familjen, jobbet och träningen. 

Har man kvar några vänner då?

– Jag har alltid haft jättemycket bekanta, men inte så himla många riktiga vänner. Men de riktiga vännerna jag har de är fortfarande kvar även om man inte orkar träffa dem så ofta. Däremot så har nog mängden bekanta krympt. Eftersom jag inte är så mycket ute i vimlet längre.  

– Men det känns helt okej. 

”Det var tryggt att jobba med Adam”

Tillsammans med Adam Alsing var Jessica Almenäs programledare för ”Fotbollsgalan” vid fyra tillfällen. 

För drygt två veckor sedan dog Alsing 51 år gammal i covid-19. 

– Det är fruktansvärt, jag kan nästan inte förstå det fortfarande. Det är jättesvårt att ta in. Jag visste inte att han var sjuk, så det kom som en chock. Det känns helt overkligt. 

Jessica Almenäs minns Adam Alsing som en trygg kollega och varm vän. 

– Det finns många skitstövlar i min bransch, många programledare som har massa divalater för sig men så var inte Adam. Han var otroligt prestigelös och trygg. Man kände sig alltid trygg när man jobbade med honom. 

– Och han var väldigt snäll, alltid intresserad av vad som hände i ens liv och ställde massa frågor. Adam var en fin person, det känns så orättvist att han är borta. 

Fyra gånger var Jessica Almenäs programledare för ”Fotbollsgalan” tillsammans med Adam Alsing.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Jessica Almenäs är just nu aktuell med ”Superstars på hemmaplan” på DPlay.

Wassberg berättar om bröllopet - se klipp från programmet 

Jessica Almenäs träffar svenska stjärnor på hemmaplan

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.