Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla vinnare på Idrottsgalan 2017

Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Idrottsåret 2016 bjöd på mängder av stora blågula sportögonblick.

På Idrottsgalan prisas de allra främsta svenska idrottsprestationerna från året som gått – här är alla vinnare på Idrottsgalan 2017.

Årets Nykomling/Lilla Bragdguldet

Jesper Svensson, bowling

Den yngste spelaren som har vunnit Tournament of Champions, den prestigefyllda amerikanska turneringen.

Han är även den yngsta spelaren någonsin att ha vunnit fem titlar på den traditionstyngda PBA-touren och han har nu flest titlar av alla svenskar någonsin.

 

LÄS ÄVEN: Här är alla nominerade till Idrottsgalan 2017.

Årets lag

Damlandslaget i fotboll

En bragdmatch mot Brasilien bäddade för silver under OS i Rio de Janeiro – och blev belönade med utmärkelsen "årets lag". Anfallsstjärnan Lotta Schelin tog emot priset.

– Det var en fantastisk sommar och vi njöt verkligen - det kanske ni såg..., sa hon i talet.

Årets ledare

Lars Lagerbäck, fotboll

Islands framfart i fotbolls-EM undgick ingen fotbollsintresserad. De slog ut England i åttondelsfinal, och med sin tränare Lars Lagerbäck i ryggen vann man över fotbollshjärtan över hela Europa.

Numera är han rådgivare i det svenska fotbollslandslaget.

Idrottsakademins Hederspris

Jan-Ove Waldner, bordtennis

Anses av många vara en av de största idrottarna i Sveriges historia. I pingisvärlden är han ansedd som en av de främsta någonsin, med OS-guldet i Barcelona som främsta höjdpunkt. Waldner har även två individuella VM-guld på meritlistan.

– Det är en stor ära att få priset. Jag tror att mina föräldrar har betytt mest i motgångarna, när man torskat några matcher. Utan dem hade jag inte klarat av det här, sa Waldner i sitt tacktal.

Årets kvinnliga idrottare 2017

Sarah Sjöström, simning

Sjöström åkte hem från OS med guld, silver, brons och ett nytt världsrekord på 100 meter fjäril. Hon var den stora favoriten på förhand, och i sitt tal valde hon att tacka sin familj. Hennes bror Linus delade ut priset från scenen i Globen.

Årets manlige idrottare 2017

Henrik Stenson

Blev som förste manlige svensk att vinna en major i juli. På det blev det även ett OS-silver i Rio. Passade på att rikta en hälsning till sina barn från scenen.

– Det blev en sådan här i dag till pappa, sa han och pekade på sitt pris.

Bragdguldet (delades ut redan 6 december)

Henrik Stenson

"För barriärbrytande bragd, vunnen med iskyla och teknisk briljans efter historisk duell", löd motiveringen.

Sportspegelpriset

Lena Sundqvist, kommentator C-More

Blev som första kvinna någonsin att kommentera ishockey på den högsta nivån i Sverige i tv. Sundqvist har hyllats för sina insatser – men samtidigt fått motta mängder av hat på nätet. SVT-programledaren André Pops delade ut priset, och menade att Sundqvist kämpar mot hatet varje dag.

– Det är viktigt att markera mot hot och hat. Det räcker, sa Pops från scenen.

Årets Prestation

Jenny Rissveds, mountainbike

Som 22-åring tog mountainbikecyklisten Jenny Rissveds OS-guld i Rio. Rissveds hade haft vissa framgångar i världscupen tidigare, men få hade väntat sig att hon på egen hand skulle dra ifrån samtliga i fältet och gå i mål som överlägsen vinnare.

– jag vill tacka min mamma och pappa som gett mig en bra start på karriären, det har gjort att jag kan stå här i dag, sa Rissveds i sitt tal.

Årets peppare

Cecilia Andrén Nyström

Hon ligger bakom det heroiska projektet Futebol dá força.

Prins Daniel delade ut priset, som talesperson för organisationen "Generation Pep".

Jerringpriset

Peder Fredricson, hästhoppning

Peder tog hem OS-silver i Rio. När Radiosporten presenterade siffrorna över omröstningen stod det klart att Fredricson tog en riktig jordskredsseger. Han fick fler än dubbelt så många röster som Sarah Sjöström, och över 5 % fler röster än Henrik Stenson.

– Att stå här i Globen och hålla Jerringpriset känns otroligt, sa han i segertalet.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.