Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla vill ha en stjärna

Amerikanska basketstjärnan Glenn Berry på besök på Vällingbyskolan.
Det räcker egentligen med att titta på bilderna.
Det var folkfest, idoldyrkan, och show varje kväll.
Eller om man så vill: Ungefär allt vad svensk basket inte är i dag.

FAKTA

Glenn Berry, Alvik och Södertälje
DÅ: Störste stjärnan genom alla tider i svensk basket.
Glenn Berry fick plötsligt alla att vilja gå på basket.
Berry var också en garanti för seger.
Samtliga fyra säsonger slutade med SM-guld.
NU: Busschaufför, New York.

Jobbar man som busschaufför

kan det vara lätt att förlora sig i gamla minnen där bakom ratten. 56-åringen som nu tillbringar sin tid med att köra buss längs gatorna på Long Island i New York har mer att tänka tillbaka på än de flesta. För backar vi bandet sisådär 34 år tillbaka i tiden var samme busschaffis så het att idrottshallarna kokade var han än visade sig i Sverige. Glenn Berry var superstjärnan i den nya popsporten. - Jag kan väl ge ett exempel: Vi tryckte upp 25 000 affischer på Glenn i naturlig storlek. De sålde slut på fyra veckor, säger Egon Håkansson, stark man i Alvik Basket under det galna 70-talet.

För det var verkligen

helt galet. Basket var ju sporten ingen brydde sig om, sporten där elitlagen spelade i gympasalar med ribbstolar längs väggarna, sporten som fick minimalt utrymme i medierna. Men så kom amerikanerna - och plötsligt räckte inte hallarna till längre. Alvik bytte Åkeshov mot Eriksdalshallen, men det var inte nog. Till slutspelet flyttade man in på Johanneshov - och sålde ut ishallen. I centrum för allt stod Glenn Berry. Han var inte den förste amerikanen i svensk basket, inte ens den bäste - men utan tvekan den populäraste. - Han var helt enkelt kung. På planen - och på diskot, säger Egon Håkansson. Just Håkansson var den som lockade Berry till Sverige. Och det var egentligen ett rent beställningsjobb. Amerikanen Mike Perry hade just skrivit på som coach för Alvik när Håkansson gav honom ett uppdrag. - Jag ville ha en färgad spelare, en profil, en underhållare, en publikmagnet. Perry sa direkt: jag vet vem ni letar. Någon timme senare tackade Glenn Berry ja på telefon.

Resten är,

som det brukar heta, historia. - I första matchen gick han upp och blockade fast en lay up direkt vid plankan. Domaren blåste av, sa: "så där får man väl inte göra?" men insåg sen att det fick man ju, säger Anders Grönlund, Alviks store svenske stjärna i mitten på 70-talet. Och så fortsatte det. På sidan av Berrys uppvisningar på planen växte hans berömdhet även utanför planen. Han utnyttjades maximalt i reklamsammanhang, blev flickfavorit och en välbekant gäst på Stockholms inneställen. Men allt var inte positivt. - Flera gånger när vi klev av tåget uppe i Norrland för match stod stans busar och väntade på perrongen. Glenn gjorde alltid samma sak: satte kurs rakt på dem, stirrade ner dem - och varje gång vek de bara åt sidan, minns Grönlund. Nej, Berry var inte rädd av sig. Amerikanen behärskade dessutom flera kampsporter. Eller som Egon Håkansson säger: - Vi behövde inte direkt avdela någon polis för att skydda Glenn. Det fixade han själv.

Glenn Berrys liv i Sverige

på 70-talet liknade mest livet för en rockstjärna. Lika svårfångad som han var på planen, lika lätt var han att hitta i rampljuset utanför basketen. Tre decennier senare är inte mycket sig likt i Berrys liv. Ute på Long Island, några mil från Manhattan, försörjer han sig och sin familj som busschaufför. Men basketen finns fortfarande kvar i hans liv. - Jag ska just skjutsa grabben till basketträningen, kan du återkomma lite senare, säger Glenn Berry när SPORT-Expressen ringer upp. Visst. Men flera dygn senare har Berry ännu inte svarat igen i sin telefon. Svårfångad är han i alla fall fortfarande.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.