Foto: Jessica Gow/TtFoto: Jessica Gow/Tt
 Foto: Jessica Gow/Tt
Foto: Sean KilpatrickFoto: Sean Kilpatrick
 Foto: Sean Kilpatrick
Foto: Lennart RehnmanFoto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman
Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Alexandra Engen: "Kunde inte säga nej"

Publicerad

Alexandra Engen tvingades avbryta förra säsongen efter att hon drabbats av utbrändhet.

Men nu är den svenska mountainbikestjärnan på väg tillbaka, och i en intervju berättar hon om den jobbiga tiden.

– Jag ville göra allt lite för bra och drev mig själv så långt att jag höll på att ha sönder mig själv, säger Engen till TT.

I somras kom beskedet att Alexandra Engen skulle avbryta sin säsong med omedelbar verkan. Anledningen var att mountainbikestjärnan drabbats av utbrändhet.

– Jag behöver sätta min hälsa i första rummet, sa Engen då.

Men nu är 28-åriga Engen, som blev sprintvärldsmästare både 2012 och 2013, på väg tillbaka.

Hon har siktet inställt på OS i Rio, och i en intervju med TT berättar Engen om den tuffa tiden och vägen tillbaka.

"Tydligt att något inte stämde"

Det var sommaren 2013, när Engen fick frågan om att hålla en föreläsning, som hon först började ana att något var fel.

– Jag klarade inte att säga nej, han var väldigt ihärdig. Då satte jag mig ned på golvet och bara grät i fem minuter. Bara tanken på att packa den där himla väskan en gång till... nej jag vill inte. Då var det tydligt att det var något som inte stämde, för det var en väldigt överdriven reaktion, berättar hon för TT.

Svenskan träffade då Rune Gustafsson, mental rådgivare som jobbar för Sveriges olympiska kommitté.

Gustafsson rekommenderade henne att ta ett längre uppehåll. Engen valde dock att ta en "extra lång höstvila", och när säsongen drog i gång fanns hon med som vanligt.

"Jag höll på att ha sönder mig själv"

Men till slut valde hon alltså att ta time out.

– Det tog ett par veckor, sedan förstod kroppen att den fick vila. Jag sov mest hela tiden, 13–14 timmar per natt. Sedan sov jag några timmar på dagen också, berättar Engen.

Nu har hon börjat vara mer restriktiv med vad hon tackar ja till, för att hela tiden känna av vad kroppen orkar.

Samtidigt har Engen funderat mycket på varför hon blev utbränd - och menar att det handlar om att hon tog på sig för mycket.

– Det är en kombination av många saker: idrottande, resande, plugg vid sidan av, försök att hålla uppe relationer... allt tillsammans gick liksom inte. Jag ville göra allt lite för bra och drev mig själv så långt att jag höll på att ha sönder mig själv, säger hon.

"Har gett mycket hopp"

Under den tuffa tiden har Engen flyttat hem till familjen, något hon menar har varit väldigt skönt.

Flytten från Tyskland till Sverige har också gett henne närhet till en kristen församling, där hon har funnit mycket stöd.

– Ibland har jag hittat ett bibelord som gett mycket hopp när det varit tufft. Att gå igenom det här utan att ha tron... jag kan inte föreställa mig hur tufft det hade varit, säger Engen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag