Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aleksandr Karelins nya grepp: Politiken

Aleksandr Karelin tillsammans med Expressens Carl Fridh Kleberg. Foto: Konstantin Kruglianskyj/Anna Khodchenkova
Karelin räknas som en av tidernas främsta idrottare. Foto: BILDBYRÅN
I dag har han sadlat om till politiker. Foto: Konstantin Kruglianskyj/Anna Khodchenkova

NOVOSIBIRSK. Aleksandr Karelin är världens bäste brottare genom tiderna. Obesegrad under 13 år bollade han med sina motståndare.

I dag är "Lyftkranen från Sibirien" politiker och jobbar åt en annan kraftkarl: Vladimir Putin.

aleksandr karelin vann9 vm-guld och 3 OS-guld

1967 Aleksandr Karelin föds den 19 september i Novosibirsk.

1980 Börjar brottas vid 13 års ålder.

1987 Inleder en trettonårig segersvit i grekisk-romersk brottning, vilket bland annat ger honom 9 VM-guld, 12 EM-guld och 3 OS-guld.

1992 Fanbärare för Oberoende staters samvälde vid invigningen av OS i Barcelona. Karelin var fanbärare även 1988 (för Sovjetunionen) och 1996 (för Ryssland).

1996 Tilldelas en hjältemedalj i guld av ryska staten, nationens finaste utmärkelse.

1999 Inleder sin politiska karriär och blir invald i delstatsparlamentet i Novosibirsk.

2000 Karelin förlorar sensationellt OS-finalen i Sydney på poäng mot amerikanen Rulon Gardner.

2002 Utses till 1900- talets bäste grekisk-romerske brottare av internationella brottningsförbundet.

2007 Väljs in i ryska duman för Putins maktparti Enade Ryssland.

Vi kör runt i den sibiriska staden Novosibirsk. Guide och chaufför är ingen mindre än brottningslegendaren Aleksandr Karelin, stadens store son som bytt trikåerna mot kostym och OS-mattan mot Vladimir Putins maktparti.

Han visar sin hemstad med intresse - ett hotell här, teatern "Röda facklan" där. När bilen rullar in på brottningshallens parkeringsplats ställer han sig laglydigt inom de målade strecken.

- Det där lärde jag mig i Sverige, säger han med ett leende.

Han är en stor vän av Sverige, som han besökte många gånger.

Han minns särskilt livskvalitén i Sverige och bilden av svenskar som ett laglydigt folk.

Också många svenskar har Karelin i varmt minne. I åratal bokstavligen sopade han mattan med sin svenske rival Tomas Johansson. Vår brottarstjärna hade oturen att ständigt få möta den särklassige ryssen i stora mästerskap - och förlorade alltid.

Karelin berättar att han fortfarande stöter på Tomas Johansson i brottningssammanhang, men att de inte har någon större kontakt i dag.

- Jo, jag har träffat Tomas. Vi har inga nostalgiskt tårögda samtal. Vi hälsar och frågar hur det är.

- Det finns också en fråga som gamla brottare alltid ställer: Hur mycket väger du egentligen nu för tiden?

Aleksander Karelin, 49, är en av världens främsta idrottsmän genom tiderna. Få har varit lika dominerande i sin sport. Han vann tre OS-guld i grekisk-romersk stil och en rejäl trave VM- och EM-guld.

 

Karelin räknas till en av tidernas främsta idrottspersonligheter. Foto: Rickard Nilsson / BILDBYRÅN

 

Han är gift med Olga och de har tre barn. Dottern Vasilisa, född 1999, håller på med rytmisk gymnastik medan yngste sonen Ivan, född 1994, tävlar i brottning. Äldste sonen Denis, född 1986, testade brottning men föredrog bilsport. Pappan säger att de får bestämma själva om de ska bli yrkesidrottare.

- Det bör vara deras val. De måste förstå det här resonemanget om värderingar. De ska lita på sin egen styrka, men hur långt de ska gå måste de välja själva, säger Karelin.

Han säger sig inte direkt veta om han är en bra förälder, men anser att han är en bra lagorganisatör. Och han anser att förälderns uppgift är att vara sträng.

- Det syns i resultaten. Att hålla upp dörren för folk, resa sig för äldre, inte fjäska för rika, säger Karelin.

- Samtidigt får man ta hänsyn till att relationen mellan en far och hans barn till stor del handlar om att föregå med exempel. De ser på en, och på vad man gör, säger han.

Karelin har i dag sadlat om till politiken. Foto: Konstantin Kruglianskyj/Anna Khodchenkova

Den ryska nationalsången ekar genom den halvfulla gympasalen i Novosibirsk. Kamerablixtar blänker till i de guldglänsande pokalerna. De uppradade ungdomarna i röda eller blå brottningstrikåer skruvar lite på sig.

De unga brottarna sneglar mot hedersgästerna som kommit på besök. Särskilt en, vars mäktiga kroppshydda och omisskänneliga ansikte får honom att stå ut. Även om han bär kostym som alla andra.

Det är Aleksandr Karelin, stadens mest kände son. Han spelar en stor roll, både inom rysk brottning och i hemstaden som han representerar i det ryska parlamentets underhus som ledamot för maktpartiet Enade Ryssland. När han kliver in i gymnastiksalen flockas folk runt honom, de unga brottarna men också vuxna.

Klädd i blålila brottningsdräkt och rödvita skor stegar Aleftina, 13, fram till idolen för att hälsa. Efteråt berättar hon att hon började med brottning redan i första klass när det kom en tränare till hennes skola.

- Det jag tycker mest om med brottning är att jag är liten, men att jag ändå kan stå upp för mig själv i en fajt, säger hon.

Karelin tar sig tid att hälsa på ungdomarna och skriva autografer innan han artigt föses bort mot domarborden vid mattans utkant. Snart börjar matcherna och Karelin ser på, applåderar ibland och talar lågt till de andra vid borden medan kroppar flyger genom luften.

Foto: Bildbyrån

Han började själv brottas vid 13 års ålder, alltså förhållandevis sent. Men han visade sig snart vara en unik talang som förutom fysiska förutsättningar också visade prov på extrem träningsdisciplin och hängivenhet som få kunde matcha. När han som 15-åring bröt benet under en tävling vädjade hans mamma till honom att sluta. Han fortsatte för att han inte tilläts lämpa över beslutet på någon annan, förklarar han.

- Det främsta var att pappa sa att jag var tvungen välja själv trots att jag bara var 15. Skulle jag sluta efter ett sådant trauma, fick det vara mitt eget beslut, berättar Karelin över en kaffe i en exklusiv intervju innan tävlingen börjar.

- Sedan hade jag en ärlig och öppen tränare som inte tvingade mig, men som ställde ett krav: Om jag skulle fortsätta så skulle jag också tvingas arbeta mycket hårt, säger han.

Kaféet tillhör biografen Seger i Novosibirsk och hans val av mötesplats är ingen tillfällighet. I ett hörn av biografens kafé sitter en anspråkslös skylt med texten: "Aleksandr Karelins favoritplats. Reserverad."

 

Foto: Konstantin Kruglianskyj/Anna Khodchenkova


Men det är inte bara ett stamhak. Karelin beskriver under samtalet hur jakten på seger alltid står i centrum. Personligen, men också i hans syn på Ryssland och världen. Allt är på ett eller annat sätt en kamp förklarar han, och idrotten har en viktig läxa att lära ut om hårt arbete och ärlig tävlan.

Från 1987 till 2000 var han kung i brottningsvärlden. Under dessa 13 år förlorade han inte en match, på sex år förlorade inte ens en poäng. Hans berömda lyft - när han lyfte upp motståndaren över sitt huvud och slängde denne i golvet - satte skräck i medtävlarna. Därför kallades han bland annat "Lyftkranen från Sibirien", "Den ryska björnen" och "Alexander den store".

Karelin vann OS-guld i grekisk-romersk stil 1988, 1992 och 1996. När han skadad förlorade OS-finalen 2000 mot amerikanen Rulon Gardner var brottningsvärlden i chock.

Vid minnet av nederlaget blir han påtagligt fåordig.

- Mörker, det var mörker. Jag har ännu i dag svårt att prata om det.

- Jag var helt enkelt inte redo för en förlust, och det kändes som om jag hellre kvävts och jag var mycket arg på mig själv, säger han.

Karelin gick också under det mindre smickrande namnet "Experimentet" hos dem som tvivlade på den ryska idrottsmoralen. Men enligt honom själv kom denna benämning från en annan ryss och började som ett internt skämt.

Han berättar att han lämnade sitt första dopingprov på en brottningsklubb i Göteborg. När samtalet kommer in på den senaste tidens dopingskandaler där Ryssland stått i centrum, hårdnar hans röst. Karelin framhåller att det absolut inte funnits något statligt system för doping i Ryssland. Han säger också att han själv aldrig ens övervägt, eller lockats att överväga att ta till förbjudna preparat.

- Nej, det kan jag säga. Jag tror att jag hade tur. Jag har aldrig haft en läkare eller tränare vid min sida som kunnat så det förrädiska fröet i min hjärna, säger han.

 

Karelin har än i dag svårt att prata om förlusten i OS-finalen i Sydney för 16 år sedan. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

 

Karelins stora hand kramar en gul tennisboll hårt. Ibland blir man lite nervös, förklarar han. Den improviserade stressbollen följer med in till parlamentets underhus, duman, dit Karelin valdes in på nytt i september.

Han representerar maktpartiet Enade Ryssland. Formellt sett tillhör Vladimir Putin inte Enade Ryssland, men partiet gick till och med till val som "presidentens parti".

Karelin talar inte särskilt mycket om politik som ideologi eller parti. Han beskriver det i stället sin politiska verksamhet som en naturlig utveckling av hans offentliga roll och som en kamp mellan världsåskådningar. Att det blev Enade Ryssland beror delvis på att han respekterade dem som frågade om han ville ställa upp. Men också för att han anser att det är det enda parti som egentligen förmår göra något.

- Jag trodde aldrig att jag skulle arbeta offentligt på den här nivån, men Enade Ryssland är det parti som organiserar staten, säger han.

Karelin röstade 2014 precis som 98,9 procent av duman för annekteringen av Krimhalvön från Ukraina. Det var ett stenhårt slag mot den redan sargade relationen mellan västländerna och Ryssland, och ledde till sanktioner från USA och EU mot Ryssland som svarat med motsanktioner.

Att relationen mellan Ryssland och väst är så dålig är inget att glädjas över, säger Karelin utan att uttrycka någon egen ånger. Men Ryssland är ett land som enligt honom måste respekteras, inte bara som maktspelare utan också för dess bidrag till kultur och idrott. Det är en åsikt han delar med många ryssar.

- Jag och de flesta med mig är emot den här känslan av isolering. Men jag är inte redo att förnedra mig bara för att bli omtyckt, säger Karelin.

För ryssar betyder kamp och seger också något särskilt, hävdar han. Karelin förklarar det med att det är ett folk som har fått lida så mycket genom historien. Ett lidande som det ryska folket inte sällan utsatts för av sitt eget styre, men det går också igen i hur man ser på omvärlden.

- Huvudsaken är att seger är det som finns i hjärtat på alla ryssar. Det gäller inte bara krig utan också fredlig tävlan, som idrott. Det handlar om känslan av att vi inte kan tillåta oss själva att förlora, säger Aleksander Karelin allvarligt.

 

Rysslands president, Vladimir putin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP/ TT

 

Den utländska kritiken mot Ryssland sträcker sig längre än bara till dess inblandning i Ukraina eller Syrien. Den handlar också om ett allmänt hårdnande politiskt klimat där ryska oppositionella beskriver styret som allt mer auktoritärt. Och Enade Ryssland är del av Putins politiska dominans. Karelin avfärdar de oppositionella kritikerna, som klagat på valfusk och repression, som "folk som bara sticker fram inför val".

- Vi har direktval. Men vi experimenterar oss fortfarande fram för att hitta den bästa och mest stabila vägen framåt och jag förstår att det inte är sista anhalten.

- Vi förändras, vi lär oss att vara en öppnare stat, säger Karelin och bjuder på en egen guidad tur i staden efter intervjun.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!