Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Aldrig nervös, men vad som helst kan hända...”

Yvette Hermundstad är redo för en ny säsong av Vinterstudion. Foto: Jan Danielsson / SVT
Foto: BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hon saknar de jämtländska fjällen - det är tur att kobben finns i Stockholms skärgård.

Programledaren Yvette Hermundstad, 48, sitter i Vinterstudion för elfte säsongen.

För SportExpressen berättar SVT-ankaret om Björn Ferrys studiohyss, knepet att hålla sig i form - och om framtiden.

– Det går aldrig att gardera sig emot allt när vi sänder direkt.

En ny säsong av Vinterstudion är i gång. För programledaren Yvette Hermundstad är det intensiva - och roliga - dagar. 

– Det är en ynnest att gå in ännu en, min elfte säsong och uppleva sådan förväntan. Jag är nog faktiskt mer förväntansfull än någonsin, säger hon. 

Hur förklarar du det eftersom du redan har tio säsonger bakom dig?

– Det är väldigt svårt att sätta ord på det här med hur det är att arbeta med Vinterstudion. Jag är uppväxt med snö och skidor i Jämtland. Det finns inne i mitt system. Jag tycker det är så väldigt roligt helt enkelt.

Det blir långa direktsändningar, uppåt åtta timmar. Hur förbereder du dig?

– Jag är alltid minutiöst förberedd. Det är lika viktigt nu som när jag gjorde min första sändning i Vinterstudion 2009.

Yvette Hermundstad berättar att det ständigt pågår förberedelser inför en sändning. Det spelar ingen roll vilken månad på året det handlar om.

– Ja, så är det. Förutom att skapa byggstenar, statistik, historik och innehåll kring tävlingarna varje helg pågår research åkare för åkare hela tiden.

Men går det att förbereda sig mot allt?

– Nej, absolut inte. Men det är också det som är så härligt. Att vad som helst kan hända i en direktsändning. Jag kan vara hur påläst som helst, men det går aldrig att bortse att vi sänder direkt. Och att det handlar om idrott, du vet ju aldrig när starten går vem som är först över mållinjen. Det som sker det sker. 

Är det inte svårt att vara programledare i direktsänd tv?

– Jag har övat länge, känner mig trygg i min kompetens och har alltid gillat direktsändningar.

Det var 2002 som Yvette Hermundstad dök upp i SVT-rutan för första gången. SVT-chefen ringde och erbjöd sommarjobb, men frågade aldrig den unga jämtländskan om hon hade sänt direkt tidigare.

- Det hade jag inte, men jag sa inget om det. Och premiären i SVT:s morgonstudio med Sportnytt gick bra också, säger Hermundstad.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Blir du aldrig nervös?

– Nej, jag har aldrig varit det. Jag är däremot fokuserad och fullständigt i nuet.

Berätta om något du råkat ut för i direktsändning?

– När vår skidskytteexpert Björn Ferry är med i studion kan allt hända. Under en sändning gick han framför kameran två gånger. Jag fick säga till honom att kliva ut ur bilden så vi kunde fortsätta att jobba. Sedan skrattade vi. 

Hur är Björn Ferry att jobba med?

– Det är en fin kille. Han har sagt om mig att jag är som en skog. Att jag bara blir bättre med åren. Det är det finaste betyg jag kan få av honom.

Beredd - och alltid påläst

Vad ser du som din största utmaning med att vara programledare i Vinterstudion?

– Jag måste vara och ska också vara påläst och förberedd. Sedan kan vad som helst hända.

Det krävs väl också en del fysik att kunna orka hålla i gång en hel helg?

– Ja, jag vill inte gärna tappa den energi jag går in med när vi börjar. Men jag har nycklar till det också.

Berätta?

– Jag tränar mycket, jag springer, gymmar och håller på med yoga. 

Men hinner du med yoga före en sändning?

– Ja, inga problem. Om jag ska vara i sminket klockan sju på morgon så kliver jag upp klockan fem för att hinna. Sedan hinner jag med att göra lite smyg-yoga också under ett lopp. 

Får vi se nära nyheter i Vinterstudion under säsongen?

– Det är nya tävlingar, nya vinnare, men vi kör med samma laguppställning som vi hade förra säsongen. Då var Maria Pietilä Holmner och Helena Ekholm nya, och klev båda in så självklart och strålande tycker jag. Det är förresten många som varit med och arbetat med sändningarna under många år. Vi är ett riktigt bra, kompetent och roligt gäng. Som känner varandra väl.

Den här vintern gör Vinterstudion en extra satsning på freeski snowboard och puckelpist som är grenar med stora svenska profiler som Henrik Harlaut, Jennie-Lee Burmansson, Sven Thorgren och Walter Wallberg.

– Vi kommer att visa 23 världscuptävlingar i Vinterstudion på på SVT-play.

Hur ser du på Vinterstudion - kommer den att finns även om tio år i SVT?

– Det här är ju en chefsfråga och inte helt busenkel att greppa. Jag vet att vi kommer att köra de två kommande säsongerna på samma sätt som vi gjort de senaste åren. År tre finns även en hel del rättigheter kvar, mer vet jag inte. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hur mycket pratar du med dina experter före en sändning?

– Massor, jag satt i telefonen nu när du ringde. Jag pratade med Mathias Fredriksson. Det var tredje gången på kort tid. Om ett tag ska jag och Helena Ekholm prata. Vi har ett tätt samarbete och pratar alltid ihop oss före en sändning.

Har du någon förebild som du har lärt dig av?

– Nej, ingen direkt. Jag kanske låter tråkig nu. Men jag inspireras av så många olika så det är svårt att ta fram ett namn.

Men du har tidigare sagt att SVT:s legendariske reporter och programledare Sven Plex Petersson har varit en förebild?

– Ja, absolut. Plex finns alltid med i mina tankar när jag ska vara programledare i Vasaloppet. Det ska jag vara igen i mars för sjätte gången. Plex från Jämtland där jag också kommer ifrån är ju urfadern för just Vasaloppet. Det är fantastiskt stort och en ära att få arbeta med något som Plex varit med och skapat.

Skaffade egen firma

Om du inte varit programledare i tv - vilket yrke hade du haft då?

– Enkelt, jag hade varit en fjällguide i Jämtland.

Yvette Hermundstad sade upp sin fasta anställning 2017 och skaffade egen firma. Det gör att hon i dag har möjligheten att prova på att göra andra typer av journalistik.

– Jag brinner för mitt yrke och älskar att vara programledare. Under vinterhalvåret är det Vinterstudion som gäller, sedan öppnas dörren för andra saker. Jag var programledare på Kronprinsessan Victorias födelsedag i somras. Det var mycket ärofyllt. Jag jobbar gärna med andra program andra delar av året, under vintern är det brasan och Vinterstudion som gäller.

Vad skulle du vilja arbeta med i framtiden? Finns det någon ny roll inom tv du skulle vilja testa?

– Jag har jobbat på många olika positioner inom tv. Bakom kameran, varit redaktör och just skapandet av programmen är en drivkraft. Det fina med just Vinterstudion är att vi är så få som jobbar med den att man får göra olika saker hela tiden. Det är bra med en stor blandning.

Hur ser ditt liv ut i dag?

– Jag är väldigt nöjd med livet. Speciellt när det börjar snöa, då väntar ju också min mest intensiva period.

Du bor i Stockholms skärgård med man, två barn och en hund. Hur viktig är din familj?

– Den betyder allt. Vi lever ett familjeliv i skärgården. Och när vi inte är hemma så är jag förmodligen på någon aktivitet som mina barn har. 

Går gärna ut och äter

Du är född i Östersund i Jämtland - saknar du inte snön?

– Jo, det gör jag verkligen. Jag ber absolut till Kung Bore att han ska ösa snö över oss. Att vi kan dra spår på golfbanan och åka längdskidor. Om det inte går får jag åka hem till mamma och pappa och åka skidor på sjön eller telemarkskidor i Åre.

Är du bra på att åka skidor?

– Ja, jag är väldigt vass på telemark även om inte Pernilla Wiberg tycker det är skidor på riktigt. Haha. Hon förstår inte att jag överhuvudtaget kör telisar. När Börje Salming hörde det så läxade han upp Pernilla. Börje är bra. Vi är båda från Norrland. Han kan också det här med telemark, säger Yvette Hermundstad och skrattar.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vad gör du annars om du inte tränar och lever ett familjeliv?

– Umgås med vänner, gärna över en god middag på en riktigt, riktigt bra restaurang. 

Hur ofta saknar du fjällen?

– Jag sa för länge sedan när jag bodde i Jämtland att jag bara skulle åka ner ett tag till Stockholm. Att jag inte kunde vara utan fjäll. Men jag fick en kobbe i skärgården i stället.

Det låter väl inte så dumt det heller?

– Precis, havet och skärgården är en sorts frihetskänsla som jag också mer bra av. Jag sa tidigt att kan jag inte se fjällen så vill jag se havet och det gör jag nu.

 

LÄS MER: Profilens okända toppjobb - vid sidan av SVT: ”En utmaning”

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn fina resor

SVT-profilen gillar pappas fisk - och Sting

Namn: Yvette Hermundstad.

Född: 1 oktober 1971 i Östersund.

Bor: Stockholms skärgård.

Familj: Gift med Nicklas, två barn och hunden Sam.

Yrke: Programledare, journalist.

Tittar på: ”Just nu gillar jag The Crown på Netflix”.

Lyssnar på: ”När jag är nostalgiskt så är det Sting som gäller”.

Äter: ”Fisken som pappa fångat”.

Dricker: ”Enorma mängder vatten”.

Karriär: 1993-2000: TV4. 2000-2002: TV3. 2002-2019: SVT.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.