Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En persons åsikt – den är oväsentlig”

Ema Paljevic tillsammans med sportchef Anne Mäkinen sedan Paljevic skrivit på för AIK.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Hanna Marklund tror inte på AIK i årets upplaga av damallsvenskan.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hanna Marklund tippar AIK som jumbo i damallsvenskan.

Något som Solnalagets sportchef struntar i.

– Vi behöver inte bevisa något för henne, säger Anne Mäkinen.

Tidigare landslagsspelaren och numera expertkommentatorn Hanna Marklund har tippat årets damallsvenska.

Fotbollskanalen slår hon fast att laget som kommer sist och åker ur är – AIK.

Bland annat skriver hon:

”Visserligen vann AIK elitettan på ett bra vis, men under försäsongen har det varit tufft för Gnaget och jag tycker att man sett att Hammarby gått förbi. Man har heller inte gjort den typen av etablerade värvningar som man kanske behövt. Truppen tror jag saknar lite tempo och fysik för allsvenskan, helt enkelt.”

När SportExpressen pratar med Anne Mäkinen, AIK:s sportchef, förklarar hon att hon inte har läst vad Marklund skrivit.

– Det är en persons åsikt och den är oväsentlig för mig. Det är spekulationer och vi får se till att spela så bra som möjligt i varje match. Det är vårt mål, säger Mäkinen.

Sportchefen: ”Steget är enormt”

Samtidigt är hon medveten om att klivet från elitettan är stort, att högsta serien är något helt annat.

– Att gå från elitettan till damallsvenskan är ett steg som bara kan karakteriseras som enormt. Det har vi med oss och är lite ödmjuka inför den utmaning vi står inför.

Vad är er målsättning?

– Att se till så att laget blir kvar. Sedan spelar det inte så stor roll om vi blir nia, tia eller elva. Jag skulle inte vara nöjd då, men samtidigt måste utvecklingen av spelare och laget få fortsätta och ta sin tid. För mig är det alltså vart laget tar vägen i sin utveckling som är intressant.

97 landskamper för Finland

Mäkinen – som gjort 97 landskamper för Finland, tagit SM-guld med Umeå 2005 och varit proffs i USA i flera år – menar att AIK har valt att satsa på ett ungt lag.

– Det är medvetet att vi inte går ut och köper en massa spelare, utan i stället hämtar många från vår ungdomsverksamhet. 

Bland annat bör 17-åriga jättetalangen Rosa Kafaji, som var med på A-landslagets träningsläger på Malta tidigare i februari, framhållas. 

– Hon har bland annat med sin kreativitet potential att ta steg i rask takt. Men tempot och kravbilden är högre nu när vi åter spelar i allsvenskan, menar Mäkinen, som varit en del av AIK:s ledarstab sedan november 2019.

Kommer ni under säsongen bevisa att Hanna Marklund har fel?

– Vi behöver inte bevisa något för henne. Jag är inte intresserad av spekulationer. Det är inte där mitt fokus är. Låt oss spela matcherna och utveckla damfotbollen. Det blir intressant att följa.

AIK inleder årets säsong med att möta Växjö borta på lördag 17 april 13.00.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.