Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
 Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

AIK och Kalmarsund förhandlar om Nilsson

Publicerad

Kalmarsund har erbjudit Kim Nilsson ett rekordkontrakt och förhandlingar med AIK har nu inletts.

Men situationen är väldigt komplicerad. Med ett antal påskrivna kontrakt med AIK från 2014 gör att prislappen ligger i miljonklassen.

- Jag ångrar ingenting, men det har hänt saker sedan dess, säger den 27-årige landslagsstjärnan som utesluter spel i Kalmarsund om de åker ur allsvenskan.

I mitten av januari släppte sajten Kalmar24 nyheten: "Kim Nilsson är nära Kalmarsund".

En riktig bomb då Kim Nilsson är en av världens absolut bästa spelare samtidigt som moderklubben (dåvarande Färjestaden) är bottenlag i allsvenskan.

Dessutom skrev Kim Nilsson på ett livstidskontrakt med AIK - innan han flyttade till schweiziska Grasshoppers 2014.

Kim Nilsson slog samtidigt fast att det blir en flytt hem till Sverige till nästa säsong - men utöver det har frågetecknen varit många.

- Det är väldigt svårt, säger Kim Nilsson.

I Kalmarsund blir Kim Nilsson bäst betald någonsin i svensk innebandy

SportExpressen kan berätta att situationen är komplicerad.

Kim Nilsson har ett påskrivet avtal med AIK som sträcker sig till 2021, även kallat livstidskontrakt då det kan förlängas.

Men det är en överenskommelse mellan Nilsson och AIK. Det kontrakt som knyter Kim Nilsson till AIK och som stoppar honom från att gå gratis till en annan klubb direkt är den internationella övergångshandling som AIK, Grasshoppers och Kim Nilsson skrev på innan flytten till Schweiz 2014. Den handlingen säkerställer att Nilsson kommer att återvända till just AIK 2016. Han blir spelklar den 1 juli.

- Om den internationella övergången godkänns av IFF ska vi som förbund följa tävlingsreglerna där en spelare endast kan göra en övergång under ordinarie övergångsperiod, säger Linda Noppa, jurist på Svenska Innebandyförbundet.

Det gör att Kalmarsund endast kan värva Kim Nilsson om de kommer överens med AIK om en övergångssumma. Då kan han bli spelklar för sin moderklubb den 16 augusti.

För Kalmarsund är Kim Nilsson mer än en drömvärvning.

Enligt uppgifter till SportExpressen är parterna redan överens om det personliga avtalet. Det handlar om ett långt kontrakt som skulle göra 27-åringen till den bäst betalde spelaren någonsin i svensk innebandy.

Ny familjesituation: Blivit pappa och byggt hus

Kalmarsund har nu också inlett diskussioner med AIK - där AIK har gett dem sin prislapp på Kim Nilsson. Enligt AIK:s klubbdirektör P-A Nyman är summan "flera gånger större" än de 500 000 kronor Storvreta betalade för Rasmus Sundstedt 2012.

- Ingenting är klart ännu. Jag har ett kontrakt med AIK, men Kalmarsund har verkligen visat att de vill ha mig. Mer vet jag inte just nu, säger Kim Nilsson.

- Planerna var från början att gå hem till AIK. Men familjesituationen har förändrats. Jag skrev på för fem år med AIK från den dagen jag kommer hem. Jag skulle lånas ut och komma tillbaka, men nu har det hänt saker.

Vad har hänt?

- Sportsliga och privata saker.

Trodde du att AIK skulle vara ett bättre lag än de är nu?

- Det vill man alltid så klart. Det är tråkigt att de missar slutspel igen och frågan är vad de kommer ha för lag nästa säsong. Man vill spela i ett lag som spelar för att ta titlar. Det gör ju inte AIK eller Kalmarsund just nu.

Ångrar du avtalen du skrev på med AIK 2014?

- Jag ångrar ingenting. Jag har spelat där sex säsonger och vunnit SM-guld. Men när jag kom till AIK var det ett annat AIK. Kolla bara vilka som var med då. Samtidigt har jag stort hjärta för AIK, men i dagsläget kanske inte det skulle funka för familjesituationen… Eller så skulle det funka. Jag vet inte i dag.

Kim Nilsson har under tiden i Schweiz blivit pappa till en liten flicka. Han har ett nybyggt hus på Öland och är väldigt sugen på att flytta till de trakter där han växte upp.

- Det hade varit det ultimata. Om de visar att de vill spela i superligan. I dagsläget kan de åka ur allsvenskan. Jag kan inte spela i ettan för då är landslagschanserna helt borta. Jag vill ändå satsa och spela i landslaget.

Kim Nilsson har vunnit ett SM-guld med AIK och två VM-guld

Enligt uppgift har Kalmarsund erbjudit dig ett riktigt drömkontrakt?

- Ända sedan dagen när jag gick från Färjestaden har de varit på mig varje år och velat ha tillbaka mig. Nu har de kommit med en så pass bra helhetslösning vilket gör det väldigt enkelt för mig och min familj. Jag har det bra ekonomiskt i Schweiz och vill ha det i Sverige också.

Du skulle kunna leva på innebandyn?

- Det kan man säga.

Kim Nilsson summerar allt som händer som "jättekomplicerat".

- Det är en svår situation. Det är jobbigt. Det kommer bli mycket snack oavsett om jag väljer det ena eller det andra. Mer åt det andra hållet kanske, om du förstår vad jag menar…

- I grund och botten handlar det om var jag vill bo med familjen. Det sportsliga funkar inte om familjesituationen inte funkar. Nu handlar det om att hitta lösningar så får vi se var det landar. Jag fokuserar på slutspelet här borta nu och det går bra, tycker jag.

Kim Nilsson slutade trea i den schweiziska poängligan. Nu väntar slutspel och cupfinal med Grasshoppers innan kontraktet löper ut den 30 april.

Kim Nilsson har vunnit ett SM-guld med AIK och två raka VM-guld. Både 2012 och 2014 utsågs han dessutom till VM-turneringens MVP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag