Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Äcklar mig att ni jämför med valet”

Simone Biles firar OS-guldet i Rio
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
USA:s blivande president Joe Biden.
Foto: TRACIE VAN AUKEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Simone Biles.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

Stjärngymnasten Simone Biles firade att Joe Biden valts till president. 

Då påmindes OS-guldmedaljören om att Biden tidigare anklagats för sexuellt övergrepp. 

Biles har tidigare berättat att hon utsatts för övergrepp av landslagsläkaren Larry Nassar. 

”Ni som jämför min erfarenhet av sexuella övergrepp med det här valet, ni äcklar mig”, skriver Biles på Twitter.

Historien om Larry Nassar är en av de mörkaste i den amerikanska idrottshistorien. Nassar var läkare i det amerikanska gymnastiklandslaget i 18 år – och gjorde under den perioden sig skyldig till hundratals övergrepp. 2018 dömdes Nassar till 300 år i fängelse. 

Flera av det amerikanska landslagets mest framstående stjärnor har trätt fram och berättat om Nassars övergrepp, bland annat Simone Biles – som blev historisk när hon tog fyra OS-guld i Rio de Janeiro 2016. 

Biles kämpade enligt Sports Illustrated länge innan hon vågade gå ut med sin historia. 

– De kommer inte se mig som Simone Biles, gymnasten, utan som Simone Biles, offer för sexuella övergrepp. Så jag förnekade det. Jag begravde det och jag var väldigt deprimerad.

– Det var inte lätt. Men jag känner att jag är en starkare kvinna i dag och det känns som att jag ha hjälpt yngre tjejer genom att berätta. 

I samband med det amerikanska presidentvalet blev Simone Biles något oväntat påmind om sina fruktansvärda upplevelser från åren med Nassar i landslaget. 

Simone Biles: ”Ni äcklar mig”

Biles har engagerat sig inför valet och uppmanat sina följare på sociala medier att gå och rösta. När det under lördagen stod klart att Joe Biden tagit hem valet publicerade Biles flera inlägg på Twitter och Instagram där hon uttryckte sin glädje över resultatet. 

Enligt Biles har hon därefter nåtts av uppmaningar att ta tillbaka sitt stöd, då New York Times i våras stod för en uppmärksammad publicering där en kvinna anklagade Joe Biden för sexuella trakasserier 1993, och gör kopplingar till Biles egna erfarenheter. Biden har förnekat anklagelserna. 

Biles skriver på Twitter:

”Ni som jämför min erfarenhet av sexuella övergrepp med det här valet, ni äcklar mig”. 

23-åringen stöttas av andra idrottsstjärnor. 

”Jag älskar att du står upp för dig själv trots allt hat”, skriver Janelly Farias, mexikansk landslagsspelare i fotboll.

”Det här är varför jag hatar världen. Jag är så ledsen att du behövde hantera den här skiten, Simone. Fortsätt vara modig, du är en inspiration för många”, skriver Gwen Berry, amerikansk släggkastare som har det femte längsta kastet genom tiderna. 

https://twitter.com/Simone_Biles/status/1325163065445212163

Biles har tidigare uppmanat sina fans att rösta

https://www.instagram.com/p/CHI0DKqBP2d/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.