Abrahamian: "Jag är stolt över vad jag gjorde"

Publicerad
Uppdaterad
PEKING. Knäet är svullet och han haltar lätt när han möter oss i Pekingnatten. Det har gått drygt fem timmar sedan han chockade en hel idrottsvärld genom att slänga bort sin bronsmedalj.
- Mitt hjärta gör ont. Men jag är stolt över vad jag gjorde, säger Ara Abrahamian.
Ända sedan förlusten i OS-finalen i Aten 2004 har Ara Abrahamian laddat för den här dagen. Den skulle bli hans största stund i karriären.
- Och så blev det så här i stället, säger han och ler.
Vi träffar honom utanför OS-byn där de aktiva bor. Han tackade nej till att medverka i SVT:s OS-studio någon timme tidigare. Nu ser han fräsch ut, har precis tagit en dusch.
- Men jag kommer nog inte att sova någonting i natt.

Redan klassiskt

Samtidigt rapporterar journalister från hela världen om den svenske brottaren. Bilderna från när han efter karriärens sista match lämnade sin medalj på mattan är redan klassiska.
Efter sin dramatiska handling riskerar Ara nu att bli ifråntagen bronset.
- Det bryr jag mig inte om. Det är ändå bara en låtsasmedalj för mig. Men Sverige ska inte bli av med den. Det var mitt beslut att lämna prispallen.
- Först tänkte jag skita helt i prisutdelningen. Men då hade det inte gett samma effekt. Och hade jag stått kvar på pallen hade jag känt mig falsk.
Förstår du hur stort genomslag det här har fått? Även utanför Sverige.
- Ja, och det är bra. Jag förstår att många tyckte att det jag gjorde var fel. Men jag hoppas att det inte bara ses som en "skandal". Jag ville visa för hela världen hur fel brottningen styrs.
Vad har du fått för reaktioner?
- Många brottare och tränare har kommit fram och stöttat mig.
- Det är svårt att veta hur det tas emot i Sverige. Många är nog besvikna på mig. Men det är jag som har kämpat för den här dagen. Jag som har tränat.
IOK:s vicepresident Gunilla Lindberg kritiserar ditt agerande. Hur ser du på det?
- Det förstår jag inte. Hon som är en så hög pamp borde jobba för att rensa upp inom brottningen i stället.

Ångrar ingenting

Den person Ara Abrahamian är mest förbannad på är Raphaël Martinetti, president i det internationella brottarförbundet.
- Han tog ifrån mig min dröm, säger Ara.
Vad har de andra OS-brottarna sagt?
- Många tyckte att jag gjorde rätt. De tycker att Raphaël Martinetti ska hängas.
Vad ska du göra nu?
- Jag blir kvar i Peking till den 18:e. Vad som händer sen... Jag vet inte. Det är lite svårt att tänka klart efter allt som har hänt.
Något du ångrar?
- Nej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag