Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Abeba Aregawi misstänkt för doping

Publicerad

Abeba Aregawi har testat positivt för doping.

Enligt uppgifter till SportExpressen riskerar hon nu att stängas av från landslaget – i åtta år.

– Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

 

Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Abeba Aregawi, 25, är Sveriges just nu största friidrottsstjärna.

Under de tre senaste åren har hon sprungit hem VM-guld och EM-silver utomhus, VM-guld och EM-guld inomhus – samt noterats för tre svenska rekord.

Men nu kommer alltså beskedet som kastar skuggor över allting.

Svenska friidrottsförbundet skriver i ett pressmeddelande att Aregawi har testat positivt för en förbjuden substans och stängts av i väntan på analysen av b-provet.

– Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott, i pressmeddelandet.

– Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt.

Enligt uppgifter till SportExpressen testade Aregawi positivt i början januari.

Agenten oförstående

Hon har begärt en analys av b-provet, som alltså är en ny analys av samma blod/urin som lämnades av den aktive vid testtillfället. Om även det provet visar spår av doping riskerar hon en avstängning i två år.

– Vi förstår ingenting. Vi försöker reda ut det här just nu, säger hennes holländske manager Jos Hermens.

– Det här är väldigt märkligt.

Nyheten kommer bara två dagar efter att SportExpressen avslöjat helt nya uppgifter om Abeba Aregawis bakgrund.

I dokument från Skatteverket erkände Aregawi att hon aldrig varit bosatt i Sverige samt att hon lämnade in felaktiga uppgifter till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Abeba Aregawis senaste tävling för Sverige var Finnkampen på Stockholms Stadion i fjol, då hon sprang hem segern på 1 500 meter.

Reaktionerna från den svenska friidrottsvärlden låter inte vänta på sig. 

– Det är fruktansvärt tragiskt, naturligtvis, för alla inblandade, säger OS-hjälten Stefan Holm.

– Alla blir bestörta och ledsna. Det är ett jättehårt slag för att alla som kämpar och sliter för svensk friidrott, säger Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint.

Förbjudna substansen: meldonium

Substansen som har upptäckts i hennes kropp är meldonium.

Ämnet hamnade på antidopingbyrån Wadas lista först 1 januari i år och enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, finns det studier som visar att den förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Den används bland annat i behandling mot Parkinsons sjukdom och Alzheimers.

– I dag kan det anses rimligt säkert att meldoniums effekt kan spåras till mitokondrierna ("cellens kraftverk"), vilket är intressant eftersom mitokondrier finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium skulle kunna påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning, säger Andrén-Sandberg till TT.

– Detta har utnyttjats i någon mån i studier av nervceller och det finns således små studier (eller hypoteser) om att använda preparatet efter stroke samt vid Parkinsons och Alzheimers sjukdomar. Man kan dock inte se att det finns vetenskapliga resultat som visar att preparatet har någon effekt i dessa sammanhang. Det finns en rapport som hävdar att meldonium ökar vakenheten och en annan att inlärningsförmågan ökar.

Enligt uppgifter till SportExpressen leder meldonium i normalfallet till en fyra år lång avstängning. Enda sättet att komma undan det straffet är att kunna bevisa att man inte fått i sig substansen medvetet.

Om Aregawi stängs av i fyra år kommer hon att portas från Sveriges landslag i åtta år. Förbundet fördubblar nämligen strafflängden, enligt en ny policy.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag