Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

 51-procentsregeln blir kvar: "Är besviken"

Supporterklubben till Luleå Hockey genomförde i går en manifestation före mötet. Foto: Per Vallgårda / Tt / Scanpix

51-procentsregeln blir kvar.

Det beslutade Riksidrottsmötet i Luleå i dag.

Men ishockeyförbundets ordförande ger sig inte.

- Jag tänker inte lägga frågan åt sidan, säger Christer Englund till TT.

Bakgrund: 51-procentsregeln

Vid Riksidrottsmötet 1999 beslutades att aktiebolag skulle få bildas av ideella idrottsföreningar. Sedan dess har den så kallade 51-procentsregeln, att idrottsföreningen måste ha minst 51 procent av rösterna i idrottsaktiebolag och därmed rösträttsmajoritet, gällt.

Frågan om rösträttsregeln har behandlats av Riksidrottsmötena 2007, 2009 och 2011.

 

Riksidrottsmötet 2007 sade nej till en motion från fotbollsföreningen Moheda IF att slopa 51-procentsregeln. En utredning tillsattes dock och inför Riksidrottsmötet 2009 lade Ishockey- och Fotbollförbundet in en motion om att häva 51-procentsregeln som dock stämman sade nej till.


Efter en ny utredning sade Riksidrottsmötet 2011 också nej till en förändring av regelverket och gick därmed emot en utredning som förordade slopande av 51-procentsregeln. En ny utredning tillsattes dock och det är den som låg till grund för det förslag vid Riksidrottsmötet 2013 som Riksidrottsstyrelsen (RS) ställde sig bakom.


Enligt förslaget skulle den nuvarande rösträttsregeln tas bort ur RF:s stadgar och specialidrottsförbunden själva bestämma om regler kring bolagisering.
Men Riksidrottsmötet i Luleå röstade emot förslaget. 51-procentsregeln blir kvar.

 

(TT)

Efter två timmars debatt på Riksidrottsmötet i Luleå klubbades beslutet igenom.

Beslutet som innebär att den så kallade 51-procentsregeln blir kvar.

Det innebär att en röstmajoritet måste finnas kvar i den ideella föreningen vid ett eventuellt bildande av ett aktiebolag.

Ingen rösträkning behövdes

Därmed gick mötet emot det förslag som Riksidrottsstyrelsen tidigare kommit med.

– Jag är naturligtvis besviken över att inte vi nådde igenom den här gången, sade Christer Englund, ordförande i Ishockeyförbundet, till TT.

Englund, som är ordförande i Ishockeyförbundet - som förespråkar en ändring - tycker de andra förbunden inte lyssnar.

- Vi idrottsförbund tävlar ju inte mot varandra. Jag är besviken över att man inte lyssnar på argumenten, många var inte ens insatta i frågan, det är mer bekymmersamt, säger han.

"51 har blivit symbol"

Över 20 talare gjorde inlägg i debatten innan de 201 ledamöterna röstade mot Riksidrottsstyrelsens förslag.

Två tredjedels majoritet hade krävts för att få igenom förslaget. Men någon rösträkning behövdes aldrig - riksidrottförbundets förslag stötte på enkel patrull.

– Grejen är att försöka hålla ihop organisationen. Den balanspunkten försökte vi hitta, som utredningens grund att besluten om röstmajoritet skulle ligga på idrottsförbunden. Så kompletterade vi med de två tillägg, vi tyckte det var en genial lösning, säger Tommy Ohlström, som föredrog ärendet, till TT.

– Siffran 51 har blivit en symbol för att makten ska ligga kvar hos rörelsen. Jag tror det finns en djupare obesvarad fråga om framtiden i idrottsrörelsen, fortsätter Ohlström.

Delade meningar

Huruvida förslaget kommer tas upp igen råder delade meningar, enligt TT.

– Nu har vi kommit till punkt i det här. Nu kan vi gå in på det som handlar om strategiutredningen,säger Ohlström.

– Jag tänker inte lägga frågan åt sidan. I den strategiska utredningen om framtiden borde en sådan här fråga i högsta grad finnas med, säger Englund.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!