Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hetsade varandra till att ta på mina bröst"

Bland annat Anja Pärson har skrivit under.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Även tv-profilen Ida Björnstad har skrivit under. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Maja Reichard poserar med sin silvermedalj från Paralympics. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kvinnliga idrottsutövare, tränare, sportjournalister och supportrar skriver tillsammans under uppropet #timeout i Dagens Nyheter. Detta i protest mot en idrottsrörelse innehållande sexism, machokultur och sexuella övergrepp.

– Det blev en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa, berättar Anja Pärson som skrivit under uppropet.

Senast i en lång rad branschupprop säger nu kvinnor inom idrotten ifrån om sexuella kränkningar och övergrepp inom branschen. Under rubriken #timeout visar de i Dagens Nyheter sin protest mot sexism och övergrepp inom idrotten. Tillsammans publicerar de en lång rad anonyma upplevelser som vittnar om allt ifrån sexistiska kommentarer till tafsningar och övergrepp.

"Vi gör detta för en idrottsrörelse fri från kränkningar och diskriminering. Vi gör det för att alla ska ha rätt till att drömma stort och slippa skrämmas till tystnad eller avhopp. Vi gör det tillsammans, för en idrottsrörelse för alla, skriver kvinnorna i det gemensamma uppropet, följt av en lång rad vittnesmål.

"Jag blev våldtagen av en annan supporter"

"När jag arbetade för en ishockeyförening och vi skulle beställa nya arbetskostymer, sa vår vd till mig: ’Dig vill jag hellre se i lack och läder’.” 

"Jag blev våldtagen av en annan fotbollssupporter som hejar på samma fotbollslag som mig. Han var väldigt våldsam. Av rädsla för att han skulle berätta för andra supportrar vad han gjort med mig och att jag skulle få någon slags stämpel, att andra inte skulle tro på mig, orkade jag inte längre åka på bortamatcher eller stå med våra gemensamma vänner i klacken."

“Jag stod på en läktare under en ishockeymatch, när en kille plötsligt tar på min rumpa och säger: ‘jag skulle vilja ta dig bakifrån’. Jag blev helt kall i kroppen. Vid nästa periodpaus gick jag från matchen och tappade suget av att gå på ishockey flera månader efter det.”

"Det är såhär vi gör här"

”De som bestämmer i styrelserna på idrottsförbunden träffas på nationella konferenser. Några v oss anställda är med som föredragande och sakkunniga. På den stora festkvällen med dans, åker de äldre männens händer ned runt rumpan och håller fast, samtidigt kommer förslagen inför natten. Det är återkommande, så jag förbereder därefter ett antal kollegor (både män och kvinnor) att säkra mig i en ring för att inte bli uppbjuden eller att finnas runt mig så jag kan fly till dem om det blir för grovt.”

“Jag var 16 år. På en friidrottsträning hände något hemskt. Det var första gången som jag provtränade för denna erkänt duktiga tränare. Just denna dag var det jag och tre äldre killar som tränade ihop. Vi hade värmt upp och skulle gå till en annan del av IP. Plötsligt känner jag att någon kommer upp nära bakom mig, lutar sig mot min rygg och tar tag hårt och vad som upplevs som en evighet i min rumpa. Han släpper inte och jag fryser till is. Den vuxna tränaren ser allt, ALLT. Jag möter hans blick så rädd och vädjar för att få hjälp. Hans respons blir att han tittar på mig, hånler och säger ‘det är såhär vi gör här’. Jag kommer aldrig tillbaka till träningsgruppen och kommer aldrig riktigt tillbaka till den idrott jag en gång älskade.”

 

 

Anja Pärson: "Män tog sig friheten att pussa på mig"

Bland de kvinnor som skrivit under uppropet finns en rad stora namn inom idrotten. Anja Pärson, Nilla Fischer, Ida Björnstad och Maja Reichard är bara några av kvinnorna som skrivit under.

Anja Pärson berättar för DN att hon känner igen sig i historierna.

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild och när de även tog nackgreppet log jag bara för att slippa tjafs. Det händer än i dag att speciellt äldre herrar greppar tag i min nacke när de vill ta en selfie. Det går kalla kårar i hela min kropp!

Simmaren Maja Reichard berättar för tidningen att kulturen är så normaliserad i vissa sammanhang, att den knappt märks.

– Uppenbarligan finns det överallt, det är det vi sett nu. Men det är så accepterat i vissa lägen så man tänker inte ens på det. Jag håller på med simning där alla går runt i baddräkt och badbyxor och man får kommentarer om folks kroppar. Det blir på något sätt okej att kommentera som "Har du sett hennes rumpa? Och den där baddräkten?".

Björnstad: "Hand på rumpan innan sändningar"

För fotbollsspelaren Nilla Fischer kändes det viktigt att ta ställning och skriva under uppropet, säger hon till DN.

– Det känns extremt viktigt. Idrotten är en demokratisk folkrörelse, och där ska inte finnas trakasserier eller övergrepp i någon form. Idrott ska fostra, där ska man känna sig trygg och fri. Och jag hoppas att uppropet ska leda till förändringar.

Sportjournalisten Ida Björnstad berättar för DN att hon inte ens visste var hon skulle börja i sina egna upplevelser när #metoo rullades upp under hösten, och ger flera exempel.

– Det har varit så många gånger som jag fått en hand på rumpan innan sändningar. Attityden hos några manliga kollegor har varit ”hon fick bara jobbet för att hon är kvinna”. 

Idrottsministern: "Förbannad"

Socialdemokratiska idrottsministern Annika Strandhäll skriver på onsdagskvällen om uppropet. "Uppgifter i #Timeout gör mig förbannad", skriver Strandhäll.

https://twitter.com/strandhall/status/933437936661606400

Riksidrottsförbundet la ut en artikel på sin hemsida om uppropet, där ordförande Björn Eriksson uttalar sig:

– Det här är helt oacceptabelt att män beter sig på det här sättet. Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar så naturligtvis finns det också här många män som har gått över gränser, trakasserat och begått övergrepp. Det är därför extra viktigt att vi tar ett stort ansvar för att ändra på detta och den utmaningen vill vi anta, säger Björn Eriksson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.