Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1960: Klas Lestander vann OS-guld, men inte SM

Klas Lestander - Sveriges första men kanske inte den sista guldskytten.
Han vann ett OS-guld i skymundan 1960.
Arjeplog-killen har tagit vårt enda guld i skidskytte.

Det skedde

när sporten hade sin OS-premiär i Squaw Valley. Ironiskt nog var det en svensk (Gustaf Dyrrsen - OS-guld i modern femkamp 1920) som lanserat sporten. Klas Lestanders taktik var överlägsen på den höga höjden. Han körde i lugn takt och var bara den 15:e av 30 deltagare i den delen.

Vid varje skjutstation

(fyra stycken) tog han av sig (!) skidorna, tog tid på sig, andades djupt några gånger för att vara i balans. Sedan sköt han. Fullt. 20 skott - och 20 fullträffar.

Den taktiken

var guld värd. Speciellt med tanke på att varje bom renderade två minuters tidstillägg. Ryssen Aleksandr Privalov ledde till den sista stående skjutningen. Men där sköt han tre bom, fick sex minuters tillägg och blev "bara" trea. En bom mindre och ryssen hade vunnit med en halvminut. Klas Lestander vann OS-guld - men aldrig ett SM...

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.