Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10-åringen som gör succé över världen

Sky Brown
Foto: INSTAGRAM
Sky Brown
Foto: BBC

Sky Brown är 10-åringen som tar världen med storm. 

Jättetalangen skrev nyligen ett historiskt kontrakt med Nike – och nu siktar hon mot OS i Tokyo 2020.

– Jag känner att det inte spelar någon roll hur gammal du är, säger Brown till BBC.

Serena Williams, Simone Biles, Alex Morgan och... Sky Brown? 

Det var flera som reagerade när de följde sportjätten Nikes senaste kampanj, där en 10-åring dök upp mitt bland några av världens största kvinnliga idrottsstjärnor. 

Men vid en närmare titt på Sky Brown står det klart att hon har alla möjligheter att uppnå samma stjärnstatus som de profiler som gjorde henne sällskap i reklamfilmen. 

Brown är den yngsta personen genom tiderna som fått ett sponsorkontrakt med Nike, och det är framför allt tack vare sina bedrifter i skateboardrampen som hon väckt uppmärksamhet världen över. 10-åringen är redan en del av Storbritanniens landslag, och siktar på att ta en plats i OS i Tokyo nästa år. 

Sky Brown vill tävla i OS i skateboard

– Jag känner att det inte spelar någon roll hur gammal du är. Jag är väldigt liten, men kommer att vara med i den här jättestora tävlingen! Du kan göra vad som helst, oavsett hur gammal du är, säger hon till BBC.

Och det Sky Brown har uträttat i ramper världen över visar att ålder i bland faktiskt bara är en siffra. Kolla bara på det här:

https://www.instagram.com/p/Bu_ACURoKR7/

”Vill fortsätta vara ett barn”

Sky Brown har en japansk mamma och en brittisk pappa. Hon bor mestadels i japanska Miyazaki, men tillbringar en hel del tid i USA. Där har hon – utöver att skejta och surfa – även ägnat sig åt dans, och förra året vann hon barnversionen av ”Let's Dance”. 

Brown ägnar sig även åt välgörenhet. Tillsammans med ett skateboardmärke har supertalangen designat en egen bräda, där vinsten från intäkterna ska gå till skateboard-skolor för barn i fattiga områden i världen. 

– Min dröm är att fortsätta resa runt världen, fortsätta skejta och surfa och fortsätta att vara ett barn. Och speciellt vill jag åka till sämre ställda länder och hjälpa barnen där, säger Brown.

Även Skys lillebror Ocean, 7, håller på med surfing och skateboard. 

– Sky och Ocean förstår inte kändisskap, och vi vill inte att det ska stiga dem åt huvuden. Men som föräldrar äv vi superstolta, säger pappan Stu Brown till The Guardian

https://www.instagram.com/p/BjPlhW7guLD/https://www.instagram.com/p/BuUAQeSFULB/

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram!