Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ägarparet Olle och Jenny Larsson med rottweilern Alice och Gabby, som är av rasen Coton de tuléar.
Ägarparet Olle och Jenny Larsson med rottweilern Alice och Gabby, som är av rasen Coton de tuléar.
Ägarparet Olle och Jenny Larsson med rottweilern Alice och Gabby, som är av rasen Coton de tuléar.
Ägarparet Olle och Jenny Larsson med rottweilern Alice och Gabby, som är av rasen Coton de tuléar. Foto: Peter Holgersson

Olle köpte slottet för 125 miljoner: ”Det är för bra för att bo här”

Olle Larsson gör verkligen skäl för epitetet entreprenör. Han tog sig an ett närmast omöjligt uppdrag – att lyfta Wenngarns slott från misär till trivsel och livfullhet. Nu är slottet mittpunkten i ett modernt, nybyggt bysamhälle. 

Och mycket har hänt på slottet genom tiderna. Med de äldsta delarna från 1200-talet har den pampiga byggnaden genomgått många förvandlingar, via lyxrenovering i barockstil på 1600-talet till att under 1900-talet bli Sveriges första alkoholistanstalt.  Följ med på en rundtur i den anrika byggnaden med takmålningar och ett av Europas bäst bevarade slottskapell.

Jörgen Cardell

Wenngarns slott i Uppland har minst sagt en brokig historia. På 1500-talet byggdes den gamla medeltidsborgen om till ett renässanspalats. Senare blev det ett slott i barockstil. Landets rikaste man, Magnus Gabriel De la Gardie, stod bakom denna ombyggnad – men dog utfattig i ett av rummen på slottet. På 1900-talet var det en uppfostringsanstalt för vanartiga pojkar och senare en alkoholistanstalt på Wenngarn. Sedan 2013 ägs slottet och ytterligare 69 byggnader av Sisyfos Fastighetsförädling AB, där Olle Larsson är VD och ägare.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Sköna hem är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.