Foto: Stephanie Sifvert

Katrin Zytomierska lyxrenoverade hyresrätten för 1,5 miljoner

Kontroversiella medieprofilen Katrin Zytomierska helrenoverade sin hyresrätt och gav inredarna fri budget. Resultatet blev ett eklektiskt hem med sociala ytor, kreativa lösningar och en mix av både lyx och charmiga auktionsfynd. För Sköna hem berättar den mångfacetterade entreprenören om sitt lyxiga leverne, dyra bostäder och hur hon får vardagen att fungera: ”Jag har hjälp med allt”.

Charlotta Flinkenberg

När entreprenören och sociala medier-stjärnan Katrin Zytomierska först klev in i den stora lägenheten var känslan rätt från start. Trots skicket.

– Den hade inte den finaste inredningen då, men jag kände direkt vilken potential som fanns.

Östermalmslägenheten på 130 kvm, högst upp i huset, hade då fem rum (i dag fyra), deppiga laminatgolv, trånga utrymmen och en sfär av provensalskt 80-tal. Katrin, som älskar öppen planlösning, ville absolut riva väggar, helrenovera och skapa något nytt och helt fantastiskt.

Jag hyr in folk som hjälper mig byta sängkläder

– Jag är smått besatt av öppna ytor och avskyr en massa små rum. För mig är det viktigt med de sociala utrymmena, att jag kan bjuda över folk, placera dem i soffan eller runt köksbordet och prata med dem samtidigt som jag lagar mat.

Varenda centimeter av lägenheten blåstes ut och gjordes om. Katrin tog hjälp av sin gode vän, inredaren Pontus Nilvander, som fick uppdraget att skapa en både magisk och trivsam miljö.

Lade du en budget för vad renoveringen och inredningen fick kosta?

– Inte alls. De hade fria händer att göra något fint. Eftersom de är goda vänner till mig oroade jag mig inte för att de skulle blåsa mig. De är väldigt ekonomiska, går inte till en butik och köper en designlampa för 70 000, utan sitter i timmar och budar på auktionssajter.

Katrin Zytomierska

Ålder: 44 år. 

Bor: På Östermalm, Stockholm. 

Familj: Sönerna Ringo och Rambo (med Bingo Rimér) och Falke (med Alexander Klingstedt), bonusdottern Nova (vars pappa är Bingo Rimér). 

Yrke: Entreprenör, influencer, författare.

Bakgrund: Krönikör, bloggare, programledare för Idol eftersnack, medverkande i radioprogrammet Vakna! Med the Voice. Böckerna Dags att bli smal, Sött och annat gott!, Snusboken och Bucketlist

Aktuell med: Företaget Clean eating och som influencer.

Några av Katrins böcker, bland annat kärleksromanen Bucketlist. Foto: Stephanie Sifvert
Katrin är pedant och inte stökig alls, det är däremot hennes barn. ”Om jag har städhjälp? Jag har all hjälp! Jag hyr in folk som byter mina sängkläder, som leker med barnen och skjutsar/hämtar dem då jag inte hinner, allt. Jag har en personlig assistent på heltid, både med privata och jobbmässiga saker.” Foto: Stephanie Sifvert
”För mig är det viktigt med en öppen planlösning så att jag slipper stå själv i köket. Matlagning är min stora passion, jag står ofta vid spisen.” Den stora bågformade golvlampan är Flos ikoniska Arco, fyndad på auktion.Soffa från Sweef och kuddar från Designers guild och Svenskt tenn. Foto: Stephanie Sifvert

Förvandlingen landade på runt 1,5 miljoner kronor då allt var inräknat och renoveringen tog tre månader. Inga konstigheter egentligen, om det inte vore för den lilla detaljen att detta inte är en bostadsrätt, utan en hyresrätt …

– När jag valde att investera så mycket pengar i denna hyreslägenhet för sex år sedan, tänkte jag att det kvittar eftersom jag aldrig kommer att vilja flytta härifrån. Då visste jag ju inte att jag skulle få så många barn, haha!

Lägenheten är ombonad med dämpad färgskala och lugnande toner av grått, mörkblått och brunt. De mässingsfärgade detaljerna adderar värme och här finns flera kreativa inredningslösningar av eklektisk karaktär. Men som med alla ambitiösa renoveringsprojekt dök det upp utmaningar på vägen. Den svåraste var golven.

Under plastmattan låg ett tjockt furugolv. Inredarna betsade först inne i sönernas sovrum men träet reagerade oväntat på betsen och blev grönt, så de fick raskt slipa om och lägga ny bets. Inredaren Pontus låg själv på alla fyra och pigmenterade trägolven för hand och slutligen lades en hårdvaxolja för att göra golven mer tåliga för slitage.

Sedan jag gav mig ut i offentligheten med min blogg har ju min grej varit att röra om i grytan och skapa debatter

– Det är så mysigt här. Lägenheten är speciell och personlig och jag trivs väldigt bra. Inget har gått sönder på dessa sex år, allt känns fortfarande toppen.

Katrin är (ö)känd för sina kontroversiella uttalanden. Hon fick skarp kritik när hon kallade en deltagare ”lite bögig” i Idol, hon har kallat Marcus Birro för antisemit och avslöjat kända människors otrohetsaffärer i radio. Vidare har hon uttalat sig hånfullt om överviktiga och, opportunistiskt nog, efter detta skrivit en bästsäljande bok om hur hon blev smal via LCHF. På den tjänade hon över 1,5 miljoner kronor och därefter har hon startat ett mycket framgångsrikt företag med fokus på hälsosamma livsmedel, Clean eating.

Hon har inga som helst problem med hur detta har positionerat henne, visar ingen ånger inför det förflutna och kunde inte bry sig mindre över att folk himlar med ögonen över hennes gränslösa och jantelagsbefriade persona.

– Sedan jag gav mig ut i offentligheten med min blogg har ju min grej varit att röra om i grytan och skapa debatter. Mamma och pappa tycker att jag borde sluta skryta offentligt om min ekonomi.

På gästtoaletten har Katrin själv valt knappmosaiken från Stiltje. Hon var först tveksam till tapetvalet, Hexagon från Colefax and Fowler, då hon normalt sett är rädd för mönster, men lät sig övertalas. Foto: Stephanie Sifvert
Bokhyllan är specialgjord av Nilvander ateljéer som sågat och fräst ut hyllplanen och monterat vanliga kopparrör från Ahlsell. Inspiration för den snickerihändiga! Foto: Stephanie Sifvert
Nilvander ateljéer lät sina snickare platsbygga köket. Mässingslaminat på delar av kaklet tar upp detaljer från mässingslamporna från Dusty deco. Blandare, Tapwell, och platsbyggd fläkt ovanför den praktfulla spisen, från Bertazzoni. Foto: Stephanie Sifvert

 

Katrin gör espresso till Sköna hemteamet och bjuder på en nyttig (och god!) choklad-cookie med glutenfria havregryn från sitt eget märke. Hon fingrar lite på sitt breda läderarmband från Chanel.

– Många tror att jag är ond, dryg, hård och elak. Och det är jag ju verkligen inte privat.

Kan du bli ledsen över denna missuppfattning?

– Nej, jag har ju byggt upp den bilden av mig själv och trivs bra med det.

Förutom att strategiskt bygga mediebilden av sig själv, har Katrin även byggt ett mindre imperium av flera företag som omsätter många miljoner. Hennes medarbetare ringer några gånger under vårt besök, hon hinner lösa logistiktrassel med en leverans av värmepannor till lägenheten, tar en marknadsföringsbild för sina sociala medier och sneglar ofta på klockan för att inte komma för sent till nästa möte. Det går inte många minuter i hennes sällskap innan man förstår att hon har en sällsynt bra talang för att delegera och effektivisera, vilket gissningsvis är en av flera orsaker till hennes framgångar.

Huset i skärgården är värt tre gånger mer i dag. Jag är ganska smart i mina affärer.

– Det är det jag är bäst på! Jag är rationell, fokuserar på rätt saker och lejer gärna bort detaljer till proffs som kan det bättre än jag. Jag har noll kontrollbehov. Mina anställda är 10–15 år yngre än jag, nu kan de få jobba och göra karriär. Jag unnar dem det. De har veckomöten utan mig vilket är fantastiskt! Jag är generös och belönar dem rikligt om de når sina säljmål. Jag har kämpat klart och vill kunna fokusera på annat i livet som gör mig lycklig.

Vad gör dig lycklig då?

– Mina barn, förstås. Jag har ett extremt fokus på min familj, mina föräldrar och mig själv, för barnens skull. Att kunna massera Ringos hälar så att han kan sköta sin fotboll, att få spela padel och äta lunch med vänner. Jag står mycket hellre på killarnas fotbollsträning halv fyra på eftermiddagen än att leta möbler eller ha koll över något bolag.

Hennes hårda slit som entreprenör har resulterat i flera spektakulära och lyxiga boenden. Bland annat denna lägenhet, men även ett vackert sekelskifteshus i skärgården och en lägenhet i Marbella.

– Visst spenderar jag mycket och investeringen i denna lägenhet får jag kanske inte tillbaka. Men jag gillar att njuta av boendet nu. Huset i skärgården är värt tre gånger mer i dag. Jag är ganska smart i mina affärer.

Med väninnor och restaurangchefen Mattias på favoritrestaurangen Koh Phangan. Foto: Stephanie Sifvert
Under matplatsen ligger en vacker mosaik, en idé Katrin fick efter att ha sett en snarlik lösning på restaurang Milles. Köksstolar från Gemla. Foto: Stephanie Sifvert
En hel del av inredningen är auktionsfynd. ”Det är mycket kärlek och känsla i detaljerna i min lägenhet!” Foto: Stephanie Sifvert
Det lyxigt mörka badrummet ger en känsla av boutiquehotell, med elegant möte mellan moderna funktioner och Burlingtonhandfatets sekelskifteskänsla. Foto: Stephanie Sifvert

Numera flyger Katrin gärna businessclass. Men hennes klassresa har varit lika brokig som mönstret i det vackra marockanska kaklet på golvet under köksbordet.

Hon föddes i stockholmsförorten Rinkeby men flyttade till Akalla då hon var fyra månader, sedan Solna och därefter Östermalm. Katrins föräldrar är polska invandrare och när det började lossna för dem ekonomiskt köpte de en paradvåning på Valhallavägen.

– Jag älskade Solna och ville verkligen inte flytta till Östermalm. Mitt krav för att flytta var att jag skulle få en vattensäng. Och det fick jag!

Hon beskriver flytten till Östermalm som en otrolig kulturkrock och blev utfryst av de andra eleverna.

– Samtidigt var de lite rädda, för då var jag en kickerstjej. Jag var så otroligt felplacerad. Mina gamla ortenkompisar kom till snobbiga Engelbrektsskolan och hotade rektorn. Jag var en superjobbig tonåring, började röka och dricka alkohol först av alla. Det är faktiskt helt sjukt att jag fortfarande lever och inte råkade mer illa ut, när jag tänker efter.

Mina föräldrar har uppfostrat mig till att skaffa saker på egen hand.

I en intervju berättar du om din önskan att bli överklass. Vad definierar överklass enligt dig? Känner du att du är det nu?

– Har jag sagt det? Jaha. Men jag är ju det nu. Gud, ja! Och är jättenöjd med det. Ser man Stockholm som själva spelplanen är det väl då människorna du umgås med tillhör de rikaste och mest framgångsrika i landet, i olika segment. Och även vilken livsstil du skaffar dig.

Katrin var i några år gift med författaren och medieprofilen Alex Schulman och det var då bådas karriärer började peaka, med ett dekadent leverne som följd.

– Strax innan jag fyllde 30 var allt så flott och tjusigt med fina fester och resor. Vi flög första klass till Malaysia, hade limousin och butler och levde som sultanen av Brunei. På Bulgari hotel på Capri låg vi vid poolen och folk kom och sprayade Evianvatten i ansiktet på oss. Då kände jag att detta kan jag ju omöjligt toppa, inte ens Jennifer Lopez får väl sådan service?

I den handgjorda bokhyllan med kopparrör står några exemplar av Katrins andra bok Bucketlist. Hur klyschigt och förväntat det än må kännas att ställa frågan vad som finns kvar på hennes bucketlist, blir man ju ändå nyfiken – hur ser framtidsplanen ut?

– Jag har alltid haft en önskan att uppnå det liv jag nu har, men aldrig förväntat mig att det skulle ske. I många år gick jag mest omkring och kliade mig i huvudet på dagarna och undrade vad jag skulle göra med mitt liv.

Den rogivande, matta, mörkblå färgen i sovrummet kommer från Farrow & Ball. Garderoben är från Ikea och har sågats till. ”Duxsängen fick jag i 30-årspresent av Bingo, den tänker jag aldrig byta ut.” Foto: Stephanie Sifvert
”Padelfodralet är to die for! Jag fick det av min pappa och barnens pappor, Alex och Bingo. De köpte en weekendbag hos Louis Vuitton och lät en skräddare göra om den till padelfodral. Vart jag än kommer i världen undrar alla var jag köpt den.” Foto: Stephanie Sifvert
Designerskor och märkesväskor är fashionabelt nonchalant inklämda i sovrummets skohyllor. Foto: Stephanie Sifvert

 

Hon konstaterar att hon egentligen inte saknar någonting, men lägger samtidigt till:

– Visst måste jag ha saker att längta efter, annars vore ju tillvaron tråkig. Har jag inga högre mål kan jag lika gärna sätta mig och sticka eller glo i soffan. Just nu strävar jag efter att köpa ett stort hus i Marbella med egen butler. Det kostar 70 miljoner kronor, men då ingår personal.

Även om Katrin själv påstår att hon verkligen är ”brudig” och förväntar sig att bli uppvaktad, att mannen ska hålla upp dörrar och ta notan – så har hon gett upp hoppet om att träffa en karl som matchar hennes extravaganta liv ekonomiskt.

– Mina föräldrar har uppfostrat mig till att skaffa saker på egen hand. Det hade varit underbart med en partner som på ett affärsmässigt plan åstadkommit något och startat ett större bolag än jag. Som väser ”Let’s go to Tokyo over the weekend, baby!”. Men jag attraherar inte sådana män. Alls. Jag faller bara för hopplösa kreativa galningar med rutor på magen.

Jag tror att jag kommer bli mer och mer divig, ju äldre jag blir.

Katrin lever i tät symbios med sina expojkvänner Bingo Rimér, fotograf, som hon har sönerna Ringo och Rambo med, samt Alexander Klingstedt, som hon har sonen Falke med. De reser utomlands allihop tillsammans och man förstår att relationen till exen är mycket god och sker i samförstånd för barnens bästa.

Kärleken till Östermalm var som nämnts inte ögonblicklig då hon först flyttade hit, men i dag älskar Katrin Zytomierska stadsdelen och kan inte tänka sig att flytta härifrån.

– Jag älskar närheten till Stureplan, att kunna promenera dit och ta en utekväll med mina vänner under barnfria helger. Det bästa jag vet är att gå ut på krogen! Men inte de snobbiga ställena som Noppes, hellre en bar som spelar schlagerhits.

Hon pratar ofta, mycket och i varma ordalag om sin familj, både de yngre och äldre generationerna. Hur gärna Katrin än vill odla bilden av sig själv som cynisk rebell som älskar att tjäna pengar och glatt berättar hur hon spenderar dem på botox, Porsche Taycan 4 och Bertazzonispisar, lyser hon upp som mest då hon får tala om sin familj.

– Jag tror att jag kommer bli mer och mer divig, ju äldre jag blir. En sådan där östermalmstant som går runt och hytter med näven och skäller på folk. Som min farmor, som är 98 år. Hon går in på Ica och vänder upp och ner på alla jordgubbskartonger och plockar ut de finaste bären. När hon blir tillsagd av personalen bara fnyser hon. Det är mitt mål, att bli en sådan tant!

LÄS MER: Herrgården blev skådespelarens paradis efter familjetragedin

LÄS MER: Syskonen Svensson köpte sagoslott tillsammans – bildade drömkollektiv