Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I den stora rabatten framför trappan hemma hos Karin samsas rosor och perenner med ett klot av buxbom.I den stora rabatten framför trappan hemma hos Karin samsas rosor och perenner med ett klot av buxbom.I den stora rabatten framför trappan hemma hos Karin samsas rosor och perenner med ett klot av buxbom.
I den stora rabatten framför trappan hemma hos Karin samsas rosor och perenner med ett klot av buxbom. Foto: Josefin Widell Hultgren

Karins romantiska rosenträdgård – som tagen ur en saga

Premium Som nyutbildad landskapsarkitekt arbetade Karin på ett litet företag där ägaren hade över hundra rosor i sin trädgård. Lunchrasterna ägnade hon åt att gå runt och lära sig namnet på alla.

Nu har hon skapat sin egen rosenträdgård där ljuvligt doftande gammaldags sorter samsas med återblommande Austinrosor. Allt vackert färgkombinerat av en säker hand.

 – De gammaldags rosorna är så härligt romantiska. Och så doftar de helt ljuvligt. Det är som att gå i en saga! 

Det är svårt att tänka sig en mer passande inramning till en samling rosor än denna romantiska trädgård med blinkningar åt den engelska arts and crafts-rörelsen. Huset är från just den tiden, förra sekelskiftet, och Karin Sjölin har, med maken Rune, varit mån om att hålla trädgården i samma stil. Rosorna har gott sällskap av mängder av egenhändigt sådda sommarblommor och försommarperenner – allt i en mild färgskala av rosa, blått och lila, med inslag av ljusgult och aprikos.

Karin, som är utbildad landskapsarkitekt, arbetar i dag på Lunds kommun med så kallad grön gestaltning av staden, och den arbetsuppgift hon gillar bäst är just att komponera stadens stora krukor och urnor till vår, sommar, höst och vinter.