Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
– Jag älskar att torpet ligger här ute. Här känns det som om man har kommit så långt bort som möjligt från det vanliga livet, säger Gert Wingårdh om sin gård Äggdal, belägen längst ut på en udde i Bohuslän.– Jag älskar att torpet ligger här ute. Här känns det som om man har kommit så långt bort som möjligt från det vanliga livet, säger Gert Wingårdh om sin gård Äggdal, belägen längst ut på en udde i Bohuslän.– Jag älskar att torpet ligger här ute. Här känns det som om man har kommit så långt bort som möjligt från det vanliga livet, säger Gert Wingårdh om sin gård Äggdal, belägen längst ut på en udde i Bohuslän.
– Jag älskar att torpet ligger här ute. Här känns det som om man har kommit så långt bort som möjligt från det vanliga livet, säger Gert Wingårdh om sin gård Äggdal, belägen längst ut på en udde i Bohuslän. Foto: Karin Björkquist/Karin Björkquist

Gert Wingårdh byggde tre hus åt barn och barnbarn

Premium På utsidan andas de faluröda husen på Äggdal gammaldags torpstil, men insidan överraskar med djärva färgsättningar, modern planlösning och stora ljusinsläpp som framhäver havsutsikten.

Följ med till arkitektparet Karin och Gert Wingårdhs nybyggda familjegård i Bohuslän – i ett kulturhistoriskt klassat område mitt i ett naturreservat med strikta regler och ramar för vad man fick göra på tomten.

– Folk blev oroliga och undrade vad vi höll på med där under skynket, skulle vi bygga en stor låda i betong och glas?

De tre nybyggda husen ligger magiskt vackert vid vägs ände på en udde i Bohuslän i Kungälvs kommun. Men den som för allra första gången tar bilen för att besöka Karin och Gert Wingårdhs torpställe brukar drabbas av tvivel sista biten av färden. Den sköra gamla grusvägen smalnar av medan den slingrar sig fram i serpentiner längs den bergiga strandlinjen. Dikena stupar brant nedåt. Vad händer om man får möte? Går det ens att backa eller vända bilen här? Man behöver dessutom köra igenom två grindar och hagar med betande köttkor innan man är framme.