Glasklot av gamla flytbojar och ljuvliga pergolagångar med gullregn och blåregn, är något av allt det vackra som ryms i Annettes trädgård. Foto: Anna Örnberg

Annettes storslagna trädgård – så skapar hon myskänsla på 5 000 kvadrat

Pergolagångar översållade med blåviolett blåregn och klargult gullregn. En gårdsplan med idegranarna formklippta som gigantiska kycklingar. Och flera meter djupa rabatter med lila allium, strutbräken och blåfunkia, buskar och träd. 

Från att inte ha varit särskilt engagerad i trädgårdsarbete har Annette odlat intresset och förvandlat den 5 000 kvadratmeter stora gräsmattan till en makalös parkliknande trädgård.

– Jag har gjort så gott jag har kunnat, lite i taget.

Anna Örnberg

Hjärupslund, där Annette Ljunggren Persson bor, är en riktigt gammal gård, med ett mer ”nybyggt” boningshus från slutet av 1800-talet. Det som en gång var gårdens odlingsmark är i dag bebyggt och en del av det lilla skånska samhället Hjärup utanför Lund. Kvar finns boningshuset med uthus och en rejält tilltagen tomt. 

Trots att villakvarter och hyreshus numera omringar hela Hjärupslund märker man inte mycket av dem inne på gårdsplanen och i trädgården. Dels för att platsen är helt omgärdad av höga häckar och har många större skyddande träd, dels på grund av de generösa ytorna. Den grusade gårdsplanen utanför huset är enorm, köksträdgården stor, rabatterna många meter djupa och pergolagången storslagen. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Sköna hem är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill