Wabi-sabi – så gör du stilen till din egen

Behåll de handbroderade ärvda örngotten, fast de gulnat. Plocka fram din gamla skål från skolslöjden. När vi – äntligen – förstått oss på feng shui kommer ett nytt begrepp: Wabi-sabi, den asiatiska inredningsfilosofin som hyllar det icke-perfekta, slitna och personliga.

Du vet, mormors gamla vas som fått en spricka? Du tänkte slänga den, men tvekar eftersom den betyder så mycket för dig. Eller bilderna ritade med krita direkt på hallväggen som du borde måla över.

Tänk om! Det senaste inredningstrenden wabi-sabi är lätt älska – behåll dina gamla grunkor och hylla i stället deras ofullkomliga skönhet.

På 2000-talet fokuserar många livsstilstrender på andlighet, personlig utveckling och miljömedvetenhet, och varje säsong kommer nya budord. Visst är det roligt att ha koll, men ibland kan det vara svårt att hänga med i svängarna, och den där svårmatchade nybarocktrenden gjorde visst stora hål i din plånbok.

Wabi-sabi, baserad på uråldrig japansk-kinesisk filosofi, hyllar i stället den ofullkomliga skönheten. Efter att vi de senaste åren hängivet möblerat våra hem efter energiflöden enligt feng shui, känns det helt klart dags för en ny, spännande österländsk livssyn.

Här gäller det att acceptera hur din omgivning ser ut i nuläget, och att lära dig uppskatta förutsättningarna. Då kan det du tidigare såg som brister kanske bli till ganska charmiga tillgångar.

Vad är wabi-sabi?

Wabi-sabi står för allt som inte är skinande nytt, perfekt, polerat, symmetriskt och prydligt ordnat – med andra ord motsatsen till många trendiga hem i dag. Dock är wabi-sabi från början inte en inredningstrend, utan en livsfilosofi som faktiskt känns helt okej att tillämpa i vardagen. I USA har förstås redan flera böcker skrivits i ämnet, och många inredare försöker inrikta sig på att jobba på ett wabi-sabi-vänligt sätt – något som förmodligen uppskattas av mindre köpstarka kunder.

Den blygsamma skönheten i föremål spelar huvudrollen i wabi-sabi, det är naturlighet som gäller, oavsett knappheter och skönhetsfel. Kanske kan denna filosofi hjälpa dig att se ditt hem med nya ögon: ringarna i träet på ditt kaffebord, sprickorna i dina gamla favoritkoppar. Ting du ärvt eller haft hos dig länge bär trots allt på en charmig historia som du påminns om varje gång du ser föremålet. Kan inte detta vara värt att ta vara på? Den personliga kopplingen är viktigt i wabi-sabi – kanske något som kan få dig att tänka till en extra gång innan du slänger bort dina kära pinaler. De där handbroderade örngotten du fått i present eller mormors gamla spetsgardiner – visst ger de många vackra minnen, trots att de gulnat och fått revor? 

Lämna ytor tomma för harmoni

Men wabi-sabi ska inte förväxlas med den mer röriga bohemiska stilen där alla tomma ytor i hemmet ska fyllas med diverse kuriosa – så lätt kommer du inte undan! Ta fram sopsäcken och plocka undan. Ett hem fyllt av prylar ger lätt ett överväldigande intryck som kan vara tröttsamt för ögonen; nej, här pratar vi i stället om att förenkla.

Wabi-sabi handlar också om att låta naturen och årstiderna ta plats i hemmet. Visa upp stenarna och snäckorna ni samlat på stranden i somras, låt snyggt röda höstlöv bli ett blickfång i en skål, fyll sand från favoritstranden i en vacker flaska som du ställer fram – perfekt när du vill drömma dig bort under mörka novemberkvällar!

Kanske kan denna trend vara en skön paus från konsumtionshetsen, där vi ständigt längtar efter nya saker att fylla våra hem med. Wabi-sabi lär dig i stället att uppskatta de ting du redan äger, och framhäva dem. Långt bort från dagens högteknologiska massproducerade värld alltså. Enligt wabi-sabi har tid, väder och vind bara en förskönande påverkan på dina ting!

Från början var wabi-sabi inte till för att praktiseras inom heminredning, och mycket av denna filosofi går mycket riktigt att tillämpa på hur vi bör leva i stort. Att lära sig slappna av och uppskatta skönheten i det okomplicerade känns som en smart prioritering att göra, och när du förstår att perfektion inte är ett måste, kanske du kan njuta mer av ditt hem och leva i nuet? Kanske kan wabi-sabi-trenden inspirera till ommöblering på alla fronter, personlighet och åldrad skönhet är ju faktiskt egenskaper som inte alltid får den uppskattning de förtjänar i det moderna samhället.

Så skapar du wabi-sabi

1. Rensa! Detta är inget nytt budskap, men det är alltid lika svårt att tillämpa. Börja i liten skala, där du städar ur ett rum eller ett skåp i taget. För varje ny sak du skaffar, släng en gammal du inte  uppskattar längre. Hur tror du annars du ska kunna framhäva föremål du verkligen tycker om?

2. Skapa rum för själen. Kanske kan du fixa ett hörn av badrummet i wabi-sabi-stil, med tända ljus, vackra släta stenar och lugnande färger? Hitta platser där du kan få tid för dig själv.

3. Lär dig uppskatta annat än det perfekta. Släng inte ut dina saker så fort de fått minsta repa. Inse charmen i att se minnen från barnens lekar inristade i ert gamla bord. Låt färgen flagna på favorit­stolen. Visst kan det vara ganska vackert med blomblad som faller ur en vissnande bukett?

4. Låt dig inspireras av naturens färger. I Sverige har vi fördelen av årstider med tydliga färgskalor. Anpassa ditt hem efter dessa – och släpp in ljuset. Tänk ljust och skirt vårgrönt, mustigt höstrött eller klart sommarblått. Tillbringa mer tid utomhus och låt dig inspireras!

5. Skapa! Det är en skön känsla att vara omgiven av saker du tillverkat själv. Du kanske inte är en hängiven hobbysnickare men det räcker med en vacker, handbroderad kudde eller en hemgjord tavla av torkade blommor.

6. Var personlig. Ta dig i kragen och rama in alla de där vackra fotona du har liggande, låt farfarsfar få en hedersplats på väggen. Använd det gamla familjeporslinet till vardags

7. Låt naturen komma inomhus. Ängsblommor, färgglada frukter och bitar av drivved är vackra dekorationer som ibland är gratis!

8. Släck lamporna. Du behöver inte vara lycklig ägare till en öppen spis – tänd många levande ljus i stället. Alla kan uppskatta den ­lugnande känslan av att betrakta en levande låga.

I ett hem med wabi-sabi finns:

Okonstlad och ödmjuk inredning.

Naturligt åldrade ting med vacker patina.

Antika föremål som betyder mycket för dig och som bär med sig en historia.

Återvinningsbara material.

Föremål med nostalgiska kopplingar.

Naturmaterial som trä och sten snarare än plast eller krom.

Enkla dova färger som hämtat sin palett från naturen.

Lästips: Böcker inom wabi-sabi!

The wabi-sabi house av Robyn Griggs Lawrence, 2004

Living wabi sabi av Taro Gold, 2005

Wabi sabi style av James & Sandra Crowley, 2005

Vignettes from a life: Living wabi sabi av John Louis Cimasi, 2015

Wabi sabi: upptäck skönheten i det ofullkomliga av Oliver Luke Delorie, 2018

Japonism: ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer av Erin Niimi Longhurst, 2018

Aktuellt just nu