Välkommen till Sköna hem Monica Karlstein och Hemmafixbloggen!

Monica Karlstein som står bakom fixiga bloggen Hemmafix är Sköna hems senaste tillskott när det kommer till bloggar. Här får ni lära känna henne lite närmare.

Monica Karlstein

Familj: Sambo

Bor: Nyinflyttad i en etagelägenhet på Södermalm i Stockholm.

Gör: Frilansande redaktör, skribent och bloggare med fokus på DIY och inredning.

Beskriv ditt förhållande till inredning!

– Min första tanke när jag inreder är om jag kan bygga, tillverka eller upcycla det själv. En hel del junk kan bli snyggt i rätt sammanhang eller om man gör om det lite grann.

Intresset började i morfars källare. Han samlade in gamla möbler till loppisar och det bästa jag visste var att gå ner där. Hade jag tur kunde jag få någon skev gammal stol eller rostig hink med mig hem. Det var lyx.

Vem sätter stilen hemma hos dig?

– Jag kommer med idéerna och vi förverkligar dem tillsammans. Ibland enas vi om mina idéer, ibland kompromissar vi. När vi renoverade köket i förra lägenheten ville jag ha golvet i vitt. Min sambo ville ha det svart. Vi övervägde schackrutigt.

Hur inreder du, metodiskt och med en röd tråd eller känslomässigt impulsivt?

– Jag skulle nog säga att jag är lite av en periodare. Jag faller handlöst för en stil, en färg eller ett mönster och vill ha det överallt. Efter ett tag kräks jag av bara tanken på det. Men det som jag tycker om i längden är det som får stanna kvar och bli själva grunden i inredningen hemma. Så ja, hemma finns helt klart en röd tråd. Tråden är stilrent i de stora penseldragen och upcyclad junk i de små.

Hur skulle du bo/inreda om du fick helt fria händer (och ekonomi)?

– I ett strandhus på Hawaii med utsikt över stora vågor och surfare i världsklass. Jag har ju tidigare bott där och tänker att jag en dag ska flytta tillbaka. Om den drömmen faller in bryr jag mig mindre om hur det ser ut invändigt, vilken soffa jag har eller vilken färg det är på väggarna.

Favoritrum hemma hos dig?

– Jag har precis flyttat in så allt är inte helt i sin ordning än. Vi har knappt några möbler i vardagsrummet så det enda som egentligen är helt färdigt är köket. Men köket har stor potential att bli kvar som storfavorit. För det är där som vi hänger med människor vi gillar.

Senaste köp till hemmet?

– En 20-talsspegel från Bukowskis market. Jag råkade lägga in ett förhandsbud med en nolla för mycket precis innan jag sprang in på ett jobbmöte. Som tur var gick spegeln inte upp till tjugotusen, men ändå lite mer än vad jag egentligen hade velat betala. Förstår ni hur nervös jag blev när jag insåg mitt misstag. Ett fynd stilmässigt, men absolut inte prismässigt.

Önskepryl till hemmet som alltid står på din lista.

– En robot som alltid knyter igen soppåsen och går ut med den. Den får också gärna tömma diskmaskinen och handdiska stekpannor.

Om du får välja: 

Marmor eller betong?

Marmor. Betong ger lätt ett hårt intryck inomhus.

Koppar eller krom?

Koppar såklart. Krom blir väl nästa stora grej efter koppar och mässing, men kommer aldrig att bli en favorit hos mig.

Linne eller sammet?

Minns med förtjusning mormors äppelgröna medaljongtapet, men hemma hos oss är det linne som gäller.

Furu eller ek?

Furu så länge den inte gulnar. Det får inte kännas som en fjällstuga.

Mattor eller gardiner?

Jag har släpat hem mattor från andra sidan jorden men aldrig haft en gardin uppsatt i mitt hem, så svaret är givet.

Tapet eller färg?

Tapet. Den behöver inte bara sitta på väggarna. Den kan också användas i hemmafix för att renovera möbler.

Blommigt eller randigt?

Blommigt. Men vid närmare eftertanke syns nog inget av dem så värst mycket här hemma.

Funktionalitet eller estetik?

Oh, tricky one. Skulle ju vilja säga funktionalitet, men måste nog säga estetik. Jag är uppvuxen med ordspråket ”den som vill vara fin får lida pin”. Kanske kan det stämma även här...

Till bloggen: Hemmafix