Välkommen till Sköna hem inredningsbloggen Drömhus!

Häng med Helena Köhls inrednings– och byggresa. Två hus, en jugenvilla och ett nybyggt fjällhus, samsas i bloggen Drömhus!

Helena Köhl

Familj: Sambon Magnus Lundin 46, Tilda 5, bonusflickorna Jonna och Julia 16 och 18 år.

Bor: Västerås.

Gör: Entreprenör inom inredning och fotografering.

Intressen: Våra hus, inredning, fotografering, friluftsliv (i fjällen),resor och utförsåkning.

Bloggen: Drömhus

Hej Helena och vad kul att du börjar blogga hos oss på skönahem.com! Hur kom det sig att du började blogga?

– Jag fick en systemkamera av Magnus när jag fyllde 36 och var gravid i sjunde månaden. Jag hade ingen aning hur man fotograferade, men märkte snabbt att jag älskade det! Sedan startade jag en blogg, mest som ett experiment och för att göra något med alla bilder jag tog. Det blev några få inlägg innan bloggen föll i glömska. Sedan övade jag upp mina fotograferingsfärdigheter en aning innan jag på nytt tog upp bloggandet sommaren därpå. Jag var hemma med Tilda till hon var en bra bit över två år och bloggandet var en trevlig sysselsättning när hon sov om dagarna. Jag märkte att jag fick en skön kick av att folk kommenterade och gillade mina bilder.

Du bollar två hus samtidigt, renovering av villan i Västerås och nybygget i Härjedalen, hur hinner du!?

– Jag kan säga att det aldrig hade gått om jag jobbat kvar som narkossköterska med fasta arbetstider och allt vad det innebär. Fördelen med att vara sin egen är att man själv styr över sina dagar och kan vara väldigt flexibel.

Gör ni mycket själv eller tar ni hjälp?

– Vi har inte gjort något arbete själva utan har haft hantverkare till allt, men det går ändå åt otroligt mycket tid till projektledning och allt vad det innebär. Vi har också fantastiska föräldrar som ställt upp mycket för oss under den här tiden.

Svår fråga kanske, men för vilket hus klappar ditt hjärta lite extra?

– Kul att du frågar! Huset i Härjedalen utan tvekan. Det är vårt skötebarn, där finns så många timmars planering, så mycket härliga känslor, drömmar och glädje inbyggt i väggarna. Vi har planerat detta hus så länge, allt är uträknat på millimetern och inget har blivit till av en slump.

Hur började den resan?

– Vi köpte tomten för sex år sedan och trampade omkring där uppe i fem år innan kom fram till exakt hur vi ville ha det. Huset är byggt i lösvirke och vi har ritat precis allt själva.

Är ni nöjda över resultatet?

– Ja, vi är otroligt stolta. Allt har blivit så vansinnigt bra! Vi har också haft otroligt roligt tillsammans under resans gång. Det är tänkt att det huset skall finnas kvar i familjen i generationer, det är liksom bara vårt. Villan i stan har vi liksom till låns en period i livet, vi är bara några i raden av själar som bott här de senaste hundra åren.

Var hittar du inspiration?

– Det blir förstås mycket tidningar och internet. I mitt jobb besöker jag många hem, butiker och inredningsrelaterade events som jag inspireras av. Min sambo är väldigt intresserad av design och han har fått mig att få upp ögonen för många formgivare jag tidigare aldrig hört talas om, så man kan väl säga att jag inspireras av honom också!

Hur vill du beskriva din inredningsstil?

– Vet inte om vi har någon direkt stil. Vi har det sparsamt möblerat med möbler vi verkligen gillar men det är på intet sätt minimalistiskt för det, vi har bara inte så mycket pryttlar och utsmyckningar. Båda våra hus är så vackra i sig att less is more.

Vad hittar man inte hemma hos dig?

– Oljad ek och New England-stil, det lämnade vi i och med flytten från vårt förra hus vid vattnet.

Vad står högst på önskelistan just nu?

– Ett Piet Hein Eek bord till matsalen.

Har du gjort något riktigt bra inredningsfynd någon gång?

– Det måste vara det runda marmorbordet i köket. Det köpte vi på auktion, det var inte jättebilligt, men det är otroligt snyggt och jag har aldrig sett ett likadant varken innan eller efter.

Vad drömmer du om just nu?

– Att få åka upp till Lofsdalen, byggstäda och äntligen få flytta in.

Så kul att du börjar blogga hos oss, nu kikar vi in!

Till bloggen Drömhus