Våga textilier och korgar på väggen – tips om vårens inredningstrender 2018

Butiksägaren Christine Andersson driver livsstilsbutiken Hedegaards. Hon tipsar oss om vårens största inredningstrender och säger att man inte ska vara rädd för att ändra om hemma.

Christine Andersson, 23, är butiksägare i livsstilsbutiken Hedegaards som ligger ett par mil utanför Trollhättan. De har en blandning av inredning, växter och kläder från danska märket Samsøe & Samsøe. För Christine är den stora inredningstrenden i vår självklar.

Christine Andersson, butiksägare för livsstilsbutiken Hedegaards.

– Sammet! Vi såg massor av sammet i höstas och nu i vinter, men det kommer ännu starkare i vår. Det som är bra med sammet är att det är ett material som anpassar sig efter miljö och årstid. Sammet blir också lite mer dämpad i färgen än till exempel bomull. Så om man inte riktigt vågar färg är sammet jättebra.

Vilken färg på sammet satsar du på i vår?

– Smutsiga färger. Smutsgul, smutsgrön, brunt. Mycket naturfärger. Det matchar bra med svarta möbler som jag har hemma. Att få in naturfärger är även bra till gröna växter. Det blir en skön kombination.

Har du något annat tips när det gäller sammetstrenden?

– Våga lägga lite extra pengar på sammet. Sammet ger en lyxig känsla. Och om du lägger en extra hundralapp får du mer för pengarna. Ska du bara köpa en sammetsprodukt skulle jag säga att du ska satsa på kuddar. Det är en bra början och ett säkert kort.

Satsa på textilier

Sammet är som sagt inne, men om man vill använda sig av ett annat material vilket ska man satsa på då?

– Linne är snyggt under vår och sommar, dels till sovrummet där du kan kan bädda med linnelakan och kuddar. Om vi tänker kök är linne också superfint. Duka med en linneduk, porslin, linneservetter. Det lyfter ditt kök eller matsal.

Textilier överlag är inne i vår. Christine pushar på att vi måste våga använda mer textilier i våra hem, och inte bara på de traditionella sätten.

– Kuddar i soffan är en självklarhet för de flesta, men det finns många möjligheter. Har du en snygg skänk kan du lägga på en fin duk, stapla kuddar på en dagbädd. Om du har ett vitrinskåp som inte går ända upp i tak kan det vara en tom och kal plats, ändra på det genom att slänga upp ett par kuddar och en växt. Få textil även på höjden. Har du stora ytor, utnyttja dem. Släng kuddar på golvet eller ta in sittpuffar i hemmet. Textilier gör att det blir hemtrevligt.

Grönt ger liv

För att få in mer färg och liv i hemmet rekommenderar Christine gröna växter.

­– Gröna växter höjer ett hem. Man får in färg med det gröna. Om man har ett väldigt vitt hem, som många har, är grönt pricken över i. Det behövs inte mer. Och det behöver inte vara svårskött. Fiolfikus och monstera är växter som inte kräver så mycket. De finns även i både stora och små varianter. Om man har det stort hemma tycker jag absolut att man kan panga på med en stor växt.

På våren är det även härligt att få in blommor i vackra glasvaser, som i år kommer i andra utföranden än klart glas berättar Christine.

– Vaser som har sotat svart och sotat grönt glas kommer starkt. Man kan alltid blanda lite. Ta in en grön variant med klara. En grön vas med gröna blad i är vårfräscht.

Våga testa nytt

Något som kommer mer och mer i vår är korgar av olika slag. De finns i många färgskalor och mönster, och i olika material som rotting och bambu. När de flesta tänker korgar tänker man nog förvaring, men Christine kommer ha sina korgar på väggen.

– Jag själv är inte en person som köper en tavla och hänger på väggen. Jag vill sätta upp en korg istället. Det ger ett helt annat uttryck.

Även om man inte tror att en korg på väggen är något som känns klockrent tycker Christine ändå att man kan testa.

– Köp en fin korg och sätt upp den på väggen. Känn efter och se om det känns bra. Annars är det ju bara att ta ner den och använda till förvaring. Allt beror på vilken typ av person man är och vad man gillar hemma. Vissa saker går ju bort direkt för vissa medan andra tycker det är fint. Men man ska våga ändra om.

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!