Studie: Ett stökigt och rörigt hem kan göra dig deprimerad

I en ny studie från universitet UCLA har man kommit fram till att de kvinnor som upplever sina hem som stökiga tenderar att ha högre nivåer av stresshormonet kortisol.

Har du någonsin känt dig stressad av att titta in i din garderob när den är överfull med kläder, inget hänger där det ska och det är allmänt stökig? Då är du inte ensam. Att utsättas för en större mängd "saker" i sitt hem, som en väldigt full garderob, kan faktiskt leda till högre nivåer av stresshormonet kortisol.

Darby Saxbe är assisterande professor i psykologi vid UCLA och har arbetat med en intressant studie, där gifta par fick visa upp sina hem för forskarna. Orden som paren använde för att beskriva sina hem räknades och delades in i två kategorier. En kategori var definierad som stressiga termer. Det inkluderade ord som stökigt, rörigt, kaos, överfullt och renovering. Den andra kategorin var uppiggande termer, där ord som lugn, rogivande och trädgård ingick. I flera dagar mättes sedan deltagarnas kortisolnivåer.

Normalt sett är kortisolnivån i kroppen högre när man vaknar, och sjunker sedan under dagen. Men Saxbe berättar för Apartment Therapy att man kom fram till att kortisolnivån hos de kvinnor som använde stressiga termer för att beskriva sina hem inte sjönk så mycket under dagen (så var dock inte faller för de kvinnornas män, och där kan vi bara spekulera i varför det är så). Forskarna kom också fram till att de kvinnor med mer stressiga hem hade "ett ökat deppigt humör under dagen, medan kvinnor med mer uppiggande hem hade ett minskat deppigt humör under dagen".

De kvinnor som alltså upplevde sina hem som stressiga kände sig ledsnare och mer deprimerade än de kvinnor som upplevde sina hem som mer uppiggande. Så att hålla ordning och reda i sitt hem kan alltså göra att man känner sig gladare.

Maxa vinsten när du säljer!

8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning

Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!

Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips

(Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)