Stilbildare: Efva Attling

På tio år har Efva Attling sett sin smyckestillverkning växa till en 30-mannaföretag. Hennes smycken tilltalar både kändiseliten och ”kvinnan på gatan”. Nu växlar hon upp med en man-kollektion samt lanseringar i Spanien, Holland och Kina.

Som 16-åring var du elev hos silversmeden Bengt Liljedahl. Vad betydde den tiden för dig?

– Frihet. Jag avskydde skolan och 

i Bengt mötte jag en vuxen människa och en bra lärare som såg mig. Det är ju det man söker i tonåren.

Vilka svenska silversmeder är dina förebilder?

– Jag känner mig besläktad med ­Wiwen Nilssons formspråk, det är starkt och kantigt, som mitt. Med Torun Bülow-­Hübe känner jag mig mer besjälad. Hon gick sin egen väg, precis som jag alltid gjort. När jag träffade henne sa hon: ”Formen har du, lär dig tekniken av grabbarna.” Hon var fantastisk!

På tio år har du byggt upp ett företag med 30 anställda och en trogen kändiskundkrets (bl a Madonna, Meryl Streep och Mikael Persbrandt). Hur är det att ha dem som kunder?

– Jag blir både blyg och känner mig smickrad eftersom de, som kan få precis vad de vill, väljer mina saker. De ­köper inte för att jag är kändis, de ­uppskattar sakerna för det de är. 
Designar du allt själv? 

– Ja, jag bankar och smider men mest ritar jag och är väldigt produktiv. Proto­typerna görs här i verkstan, jag jobbar nära guldsmeden Malin Carrick som är fantastisk på att läsa av mig. 

Hur är du som person?

– Får jag en fix idé kan jag stånga mig blodig för att genomföra den. Det lyckas ibland, och ibland har det gått åt skogen. Viljan och nyfikenheten är otroliga drivkrafter, och – viktigt – man måste våga misslyckas! Men med åren har jag blivit snällare mot mig själv, lite klokare kanske. Det viktigaste för mig är humor och musik. Ja, och kärlek förstås.

Du använder ofta ordspråk på ­smycken. Varför?

– Språk är vägen till andra människor. Ord berör, och rätt sammansatta kan de verkligen ge en kick. Många säger att de får hjälp att uttrycka det som de vill säga med hjälp av mina smycken.

Hur skulle du själv beskriva din stil?

– Ibland blir jag förvånad över när folk kan se att det finns en speciell Attling-touch. Men om jag ska försöka sätta ord på det så är den nog enkel, ren, gedigen och har tyngd. Det är inga krusiduller.
I våras var du i Kina för att lansera en kollektion för en kinesisk kedja …

– De ville att jag skulle göra min västerländska design till ett sortiment för deras bröllopsbutiker. Det är ett test, och mycket som ska stämma … Så nu är nästa projekt att plugga mandarin så att jag kan prata med dem! Åtminstone försöka!n

Namn: Efva Attling.  

Ålder: 57 år.


Familj:
Gift med Eva Dahlgren, barnen Adam, 22 och Simon, 18.


Yrke:
­Designer.  Bor: På Södermalm.


­Bakgrund:
­Uppvuxen i Högdalen i södra ­Stockholm ­tillsammans med fyra systrar. ­Modell. Artist.  Inspireras av: Människans psyke.  

Gör på fritiden: Går och tänker. Eva har lärt mig koppla av. 

­

Planerar att: Lära mig lite kinesiska. Språk och humor är nyckeln till att få kontakt med människor.  

Läser: Ska ta itu med Blonde av Joyce Carol ­Oates.  

Favoritmat: All Evas matlagning. Men jag är bra på att röka fisk.  

Aktuell med: Nya smyckeslinjen Attling man, och en smyckeskollektion som just ­lanserats i Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!