Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Eilersen

Skandinavisk minimalism – 11 steg till minimalistisk perfektion

Den avskalade skandinaviska minimalismen har tagit världen med storm och det är inte svårt att förstå varför. Stilen är både enkel, harmonisk och tidlös. Så här skapar du enkelt den omtalade skandinaviska inredningsstilen.

Idet naturligt enkla och minimalistiska råder en sparsmakad elegans. Här sparar vi in på pråliga guldramar och mönstrade tapeter och låter istället naturmaterial, svala toner, mjuka former och naturligt ljus stå i fokus.

Foto: EilersenFoto: EilersenFoto: Eilersen
Foto: Eilersen Foto: Eilersen

Skandinavisk minimalism

Minimalismen handlar om att inreda med syfte och efter mantrat ”less is more”, något som är lättare sagt än gjort. Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas sätta den skandinaviska minimalistiska stilen.

11 steg till en minimalistisk stil som varar

1. Tänk igenom hur du vill ha det. Skriv ner varför du vill ha en mer minimalistisk stil, det gör det lättare att hålla motivationen uppe när det blir som tuffast. Kanske handlar det om att det blir lättare att städa, eller kanske är det just en lugn och harmoni i hemmet som är viktigast för dig.

Foto: NorrgavelFoto: NorrgavelFoto: Norrgavel
Foto: Norrgavel Foto: Bsmart

2. Samla inspiration. Bläddra igenom härliga magasin eller googla inspiration på nätet. Tänk igenom hur du vill ha det i respektive rum. Försök sätta en möbel, färg eller ett prydnadsföremål i fokus för varje rum. Lästips:  Skapa en moodboard – samla inredning och inspiration på ett ställe.

3. Skapa en neutral bas. Måla om ifall det behövs. Det är så skönt att börja med det jobbigaste först. För en minimalistisk stil är det bra att fokusera på en basfärg –  gärna i vita eller gråa toner.Om du vill använda någon annan färg, välj gärna solida kulörer som är milda att titta på och som går bra ihop med neutrala färger, såsom petrolblått och rostrött.

 Fokusera på en basfärg. Här kan du beställa Sköna hems egna färger från Caparol

4. Investera i stilren förvaring. En bra start när du möblerar ett rum är att tänka bra förvaring och investera i förvaringslådor och hyllsystem som huserar alla prylar som ändå cirkulerar i ditt liv. Dörrar är minimalismens superhjälte, men en öppen hylla som exponerar dina noga utvalda saker kan vara det som ger rummet själ.

Foto: Mark SeelenFoto: Mark SeelenFoto: Mark Seelen
Foto: Mark Seelen

5. Satsa på kvalitet framför kvantitet. Eftersom målet är att ha så lite saker som möjligt blir det extra viktigt att välja rätt saker. Du behöver tänka över varje liten detalj som du tar in i rummet. Ditt mål är att skapa ett utrymme där alla vill vara, och då gäller det att verkligen satsa på kvalitet. Investera i tidlösa klassiker med stark form och försök att stå över impulsköp. Om du ska köpa något nytt så var inte rädd för second hand-köp med patina – det är vackert, stilrent och dessutom så mycket bättre för miljön.

6. Håll det enkelt. Tänk rena linjer, öppna ytor och stilren elegans. Ta fram en stor kartong och städa undan alla småprylar som ligger framme på köksbänkar, hallbyråer, skrivbord, nattduksbord. Var kritisk för detta gäller också dina gamla räkningar, bilnycklar, solglasögon, smink, hygienartiklar och prydnadssaker. Glöm inte bokhyllan – donera alla böcker som du inte kommer att läsa igen.

Foto: Nordiska kökFoto: Nordiska kökFoto: Nordiska kök
Foto: Nordiska kök Foto: Copyright © Fanny Hansson. All Rights Reserved. D

7. Inred med gröna växter. Den minimalistiska estetiken går enligt principen "less is more". Växter skapar en naturlig färgskiftning i ett annars neutralt hem och hjälper till att hålla luften ren – dessutom bidrar de till att ditt hem känns mycket mer inbjudande. Satsa på färre, men större och maffigare plantor som utstrålar liv och samtidigt hålla rummet stilrent. Lästips: 11 vanliga krukväxter som ger dig renare luft hemma.

Bild: Nina Holst/StylizimoBild: Nina Holst/StylizimoBild: Nina Holst/Stylizimo
Bild: Nina Holst/Stylizimo

8. Fotografera ditt hem. Genom att fotografera ditt hem från olika vinklar ser du tydligare hur andra människor upplever det. Fotografera från olika höjd för att få en bättre helhetsbild. Kanske femton ytterkläder i hallen ser lite för ostädat ut ändå? Och allt som ligger ovanpå byrån kanske egentligen kan ligga i en byrålåda.

9. Använd olika texturer i närliggande toner. En minimalistisk stil kan lätt kännas kal och tråkig om du inte blandar upp med olika texturer och organiska material. En kombination av våfflade bomullsplädar, sammetskuddar, naturfärgat trä och brunt läder kan göra underverk för den där extra mysiga (men ändå stilrena!) sista touchen.

10. Låt ljuset flöda. Neutrala toner och tunna, vita gardiner från golv till tak släpper in naturliga ljuset och låter rummet andas. Genom att komplettera med ett flertal ljuskällor i varje rum skapas en känsla av rymd – samtidigt som det gör rummet mycket mer stämningsfullt.

Foto: Ellos homeFoto: Ellos homeFoto: Ellos home
Foto: Ellos home

11. Börja leva efter filosofin "en in, en ut". Det är skrämmande hur mycket man kan lyckas samla på sig under åren. Nu gäller det att hålla efter den minimalistiska stil du lyckats åstadkomma under den senaste tiden. Det bästa är om du alltid tänker igenom vad den nya saken fyller för funktion och vilken sak den iså fall kan ersätta i ditt hem. Enklare sagt än gjort, men helt klart värt ett försök.

Bild: Sofacompany.Bild: Sofacompany.Bild: Sofacompany.
Bild: Sofacompany.

Bra jobbat! Tänd ett ljus, kryp upp i soffan och njut av en god kopp te. Nu har du minimalistisk stil som kommer att vara i åratal, minst.

LÄS MER:

Här är den geniala regeln som snabbt skapar ordning i ditt hem

 Ikea släpper ny förvaring –  här är våra nya storfavoriter

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.