Naturligtvis

Naturen är en av de stora inspirationskällorna i dag. Extra tydligt syns det på våra val av färg och textil.

En helt ny palett på färgskalan gäller nu. Pastellerna får en dimmig effekt uppblandade med grått likt skyarnas alla skiftningar. Dämpade, mustiga kulörer som hämtade direkt från grönsakslandet med aubergine, rödbetsrött, djup­orange, senap och samtliga gröna schatteringar. 

Sädesfältens olika beige toner utgör neutralerna, tänk havre, korn och vete. Som bas ligger den jordiga brunskalan – brunt är det nya svarta, mjukare och naturligare. Havets alla blå nyanser tar självklart plats, allt från mörkt marint till urvattnat blekblått och däremellan en stark, närapå kleinblå färg som uppiggande effekt. 

Grått i alla valörer från stenarnas värld är också en stor del av den nedtonade färgtrenden. Som snö och is blir blankt vitt, matt vitt och vitt med struktur, gärna blandat i olika brytningar. Här och där glimmar metallerna i silver, guld och brons, inte för mycket utan precis som i naturen, fyndigheter att upptäcka.    

 Tygerna följer också den naturliga linjen. Struktur och känsla går före stormönstrat i starka färger. Linne får en renässans, tunn som spindelväv, grov som gammal säckväv, färdigskrynklad eller slät. Mest effektfullt är att kombinera linnets grövre struktur med sammet, siden eller fransar, allt i en nedtonad färgskala. Bomull, skimrande siden och ull blir allt viktigare i motsats till syntetiska material. Här handlar det också mycket om kombinationerna, att mixa olika strukturer, material, matt och blankt, mer än att chocka med kulör och starka uttryck. 

Ska det vara mönstrat är det blommor, blad och slingor, mer eller mindre abstrakt som dominerar. En ny fiber vi kommer få se mer av i framtiden är bambu. Snabbväxande som den är blir det mindre energikrävande att odla bambu än bomull. Och det mår ju vår inspirationskälla naturen bra av.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!