Foto: ©2010 Ruby Films (Jane Eyre) Limited and The Brit

Signaler nr 10

Månadens signaler luktar höst. Jordiga färger och dovt ljus. Vacker plastpåselampa, koka soppa i en soppterrin i keramik från högbränt lergods. Och tidlöst avklätt från formgivaren Gustav Person.Plastpåsen lyser

Oskar Zaar och Adrian Fabers plastpåselampa är en innovativ lampa med miljötänk. På en specialgjord lamphållare träs en plastpåse, en sådan som alltid varit för snygg för att slängas. Lampan, som kostar ungefär 800 kr, finns att köpa hos Thomas och Kniven i Stockholm. Plastpåsarna kommer från en samling som formgivarna fick överta från en kvinna som samlat plastpåsar från hela världen nästan ända sedan begynnelsen, alltså tidigt 60-tal. Vill man ha förnyelse är det sedan bara att byta till en egen. Gemensamma firman heter Dornick design.  

Foto: Martin Andersson 2011

Tidlöst avklätt

Gustav Person vill bejaka barnet inom sig, och hans figurer på sekretärens insida ser lika lyckligt nakna ut som formgivaren och ­möbelsnickaren själv bakom sin sekretär. 

– Jag såg framför mig de antika egyptiska figurerna som bland annat smyckade pyramiderna, men här tecknade av en person uppvuxen med serieteckningar. Nakenheten tänker jag mig som något tidlöst.

Den klassiska finmöbeln har i Gustavs tappning klätts med kontrasterande, ”lite bonnig” furufaner. Gesäll­arbetet tog honom 297 timmar och resulterade i en liten silvermedalj på Carl Malmsten furniture studies, Malmstenskolan kallad. 

Möbeln, säger han, är tänkt som en kreativ arbetsplats för hemmet, lekfull i uttrycket och med en enkel grundform där runt möter fyrkantigt – och där vi alla bjuds in till skratt och funderingar. Mer info:

www.gustavperson.se

Månadens kap

terrintrivsel

En soppterrin på matbordet förhöjer dukningen ett snäpp. Magnus Fortmeiiers servis Signatur bär enkelhetens behagliga prägel. Tillverkas av Nittsjö keramik i högbränt lergods. Från Rotor, ca 1  500 kr.

Kurvig ballerina

Två små skåp, ett soffbord, ett laptopbord och ett sidobord – samtliga stående på ballerinans sträckta, något barockkurviga ben – är designduon Johanna Asshoffs och Hanna Brogårds senaste bidrag för Ikea. Isala heter serien, och sidobordet i grått eller lila kostar 1 495 kr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!