Signaler – bästa plocket

I månadens Signaler presenterar studenterna på landets konst- och designskolor hur form och fantasi är ett. Läs också om glasformgivaren Esmé Alexanders bastanta skulptur och se årets Sköna hem-pristagare Staffan Holms nya skapelser.

Holms Milano

Staffan Holm som för sin pall Spin mottog Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2011 återkom i våras till de ungas salong på möbelmässan i Milano. Denna gång med ett nytt matbord i laminerad och massiv ask, en skulptural pepparkvarn, en ljusstake, en väggkrok och en ny pall. Den senare inspirerad av forna tiders dykdalber, pålar som fästs samman till ett fundament för att förtöja eller styra undan fartyg. Producenter hör av sig till ateljén i Göteborg.

Blomstrande alfabet på Konstfack

Ett typsnitt kan vara så mycket mer än grundstreck, seriffer och gemener. Koreanska masterstudenten Kyu Hyung Cho har på Konstfacks linje i grafisk design skapat nya alfabet med hjälp av bilder som föreställer bokstäver. Som det blommande alfabetet, möjligen mindre läsvänligt än de traditionella men med en poesi bortom Futura, 
Times och Garamond. Tapeten här intill är ett kärleksbrev där han trängt samman ”bokstäverna” i sitt Garden font

Handens avtryck på HV skola

På Handarbetets vänners skola på Djurgården lär sig studenterna att arbeta med det konstnärliga uttrycket i kombination med ett gediget tekniskt hantverkskunnande. Flossamattan på bilden rymmer 34 000 knutar på 110 x 145 cm, ett examensarbete som tog Marie Sundberg 170 timmar i anspråk vid vävstolen. Ett handens avtryck i alla bemärkelser.

Eklektisk lyx

Guld, grått, puderrosa och crèmevitt med sängtäcken i ljusblått och champagnegult – Grand hotels nyrenoverade rum har fått en sobert nedtonad färgskala. Stilen är eklektisk, luxuös i en internationell stil. Fransk inredningskonst och Grace Kelly – som var hotellgäst på 1950-talet – har varit inspirationskällor för inredaren Sanna Nathanson på Wall to wall. Rummet på bilden är 33 kvm stort, men ändå mindre än den nya genomsnittsytan, och priset är 5 600 kr per natt. Då ingår balkong och magnifik utsikt mot Slottet. 

Anden i flaskan

Anden lämnar flaskan, kommenterar glasformgivaren Esmé Alexander sin bastanta skulptur. Glaset med försilvrad insida skimrar mot det opaka andemolnet på väg ut i friheten. Prins Boa visas på Arkitekturmuseets utställning Signerat – Konsthantverkarna 60 år (till 14 augusti) och finns i några få exemplar. Mer av Esmés glaskonst visas i sommar hos Galleri Mårtenpers källa på Österlen.

Läs mer i senaste numret (nr 8) av Sköna hem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!