Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Ellos/Classic Collection/Ellos

11 vackra mattor – från budget till lyx

Märk väl, det finns ett smörgåsbord av vackra mattor där ute. Kelim, Ikat, bambusilke, flätade fransar? Fluffig rya eller kort lugg? Här är några av våra favoritmattor i alla prisnivåer.

Karolin Wikström

En härligt mjuk och stor matta som soffan, fåtöljerna och soffbordet får plats på kan göra under för vardagsrummet. Och vem vill inte sätta ner fötterna på lurvig matta när man kliver ner från sängen på morgonen?

Vi guidar till snyggaste mattorna just nu. De flesta kan du faktiskt lika gärna hänga upp på väggen och använda som konst.

Köpa rätt storlek på mattan – tänk på det här

Matta under bordet

Mattan bör sticka ut cirka 60–80 centimeter mätt från bordskanten. Då ryms alla stolsbenen på mattan även när du drar ut stolen.

Matta under sängen

Mattan bör sticka ut cirka 60 centimeter, så att så att du kan gå på mattan runt sängen.

Matta vid hörnsoffa

Om du vill ha en matta vid hörnsoffan eller schäslongen så ska mattan sticka in 1/4 - 1/2 av soffans djup för att förankra soffan.

Inredaren väljer 13 vackra mattor just nu – från budget till lyx

1. Silkeslen matta i underbar roströd färg

Lyxig matta från Ellos home i viskos med silkeskänsla och fina färgskiftningar. Finns även i andra färger och utföranden. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Ellos / Ellos

2. Rund matta med franskant

Mattan Paris Silver från Classic Collection är tillverkad av en blandning av ull och viskos. Den pryds av en lång och elegant frans runt hela mattan. Passar perfekt både i vardagsrummet och under matbordet. Finns i två storlekar. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Classic Collection / Åhléns

3. För den som älskar mönster

Handtuftad luggmatta i ull och viskos som svämmar över av härliga färger och mönster. Passar lika bra på väggen som på golvet i mönsterälskarens hem. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

 

Foto: Jotex / Jotex

4. En jutematta passar varje hem!

Jute är ett material vi inte kan få nog av. Lika snygg i hallen som i finrummet eller på altanen. Den här mattan är från Ellos och är 140 x 200 cm stor. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Ellos / Ellos

5. Blockfärgat från Linie Design

Linie Design Matta Metri är en handvävd matta i 100% ull från det danska märket Linie Design. En ikonisk blockfångare som skapar en varm känsla. Tillverkad i Indien och är 170 x 240 cm. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

 

Foto: Linie Design / Åhléns

6. Klippt mönster och stora tofsar

Handvävd marockansk ull- och viskosmatta från Classic Collection med taktilt mönster och stora tofsar. Passar utmärkt i vardagsrummet eller för kalla fötter i sovrummet. 170 x 230 cm. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Classic Collection

7. Klassiskt rutmönster från H&M Home

Stor matta i vävd bomullskvalitet med kort lugg. Det klassiska rutmönstret har blivit en storfavorit i många hem och gör sig snyggt i de flesta miljöer. 200x300 cm. Från H&M Home, mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: H&M Home

8. Slätvävd matta med invävt mönster

Jaquardvävd matta i bomull och polyester med invävt mönster. En matta som bjuder på looken från en perfekt sliten äkta matta med välstämda färger och vintagekänsla. 200 x 300 cm. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Jotex

9. Klassiker som fungerar i många rum

Lena Bergströms ullmatta ”Fields” för Design House Stockholm är en stilren klassiker som passar precis hela hemmet. Den mjuka läderkant för tankarna till följsam björknäver. 200 x 3000 cm, finns i flera färger. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Design House Stockholm

10. Tidlös klassiker

Matta i stilfull och tidlös elegans som passar lika bra i vardagsrummet som i hallen. En klassiker i ull som aldrig går ur tiden! 250 x 300 cm, men finns i flera olika utföranden. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Classic Collection / Confident Living

11. Prickig matta från H&M Home

En mjuk, prickig matta i mjuk bomullskvalitet med kort lugg. Mattan har fransar på kortsidorna och halkskydd på undersidan. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: H&M Home

LÄS MER: 11 idéer som lyfter ditt hem – utan att bygga nytt eller renovera
LÄS MER: Lyx eller budget – kan du se skillnad?