Shoppa och frakta hem möbler på resan – så gör du!

Vi köpte byrån på en marknad i Bangkok och den gigantiska spegeln i Frankrike.” Det är vanliga citat i inredningstidningar. Men hur gör man egentligen för att frakta hem sina fynd?

Vi reser allt mer och vi reser allt längre. Intresset för inredning är skyhögt och vi köper gärna med oss saker till hemmet från våra långväga resor.

Det kan vara orientaliska mattor från souken i Marrakech, snidade sänggavlar från marknaden i Peking, eller ett gigantiskt skåp i trä från Rio.

Men hur fraktar man hem sina skrymmande fynd som man köpte på impuls på andra sidan jorden? Vilka alternativ finns, hur stora är kostnaderna, hur funkar det med tullavgifter och skatter? Och vad är förbjudet att importera?

Är möbeln du blivit blixtkär i lätt och liten kan du kanske själv ta med den på flyget, i vissa fall går det nämligen att betala för extra bagage.

Flygbolagen har olika villkor, beroende på om du flyger reguljärt eller charter, men man kan inte vara säker på att de godtar möbler som bagage eftersom det inte är något som krävs för själva resan.

Extrabagage och specialbagage ska vanligtvis anmälas till flygbolaget innan hemresa.

Att frakta med båt tar lång tid, men är oftast ett billigare alternativ om du har tyngre möbler. Vid frakt med båt betalar man efter volym, (vanligtvis halv eller hel container) jämfört med flygfrakt där man betalar per kilo. 

Frakt med lastbil är lämpligt om du ska skicka hem din möbel från ett land i Europa. Vanligtvis tar det 1–2 veckor att få hem varan.

Att frakta från utlandet kan bli en dyr affär, särskilt om du bara köper en möbel. Det kan vara mer prisvärt att shoppa mycket inredning på din resa, eller gå ihop med ditt resesällskap och frakta hem möblerna tillsammans.

Enklast är att kontakta en svensk fraktfirma specialiserad på bohagsflyttar till och från utlandet. De vet vilka exportregler som gäller, och kan i sin tur ta kontakt med medlemmar i en branschorganisation som har personal på plats i det land varifrån du vill skicka möbeln.

I samråd med flyttfirman kan du bestämma vilket transportmedel som blir bäst: flyg, båt eller bil. Flygfrakt är dyrt, men tar bara 3–10 dagar. Sjöfrakt tar längre tid, 3–8 veckor.  Packningen av möbeln gör flyttfirman. Ofta byggs en särskild låda för just din möbel. Skador på kollit täcks av en försäkring som du tecknar med fraktbolaget. Fraktfirman har ofta som krav att en försäkring tecknas hos dem, eftersom hemförsäkringen inte täcker skador på varor som fraktats med annan näringsidkare.

Försäkringen kostar ungefär 2,5 procent av din möbels deklarerade värde. Förutom betalning till fraktfirman tillkommer tullavgifter och moms (se faktaruta).

Möbeln som på marknaden i semesterparadiset verkade vara ett riktigt kap kan alltså bli mycket dyrare än vad du har tänkt dig.

Om du ändå bestämmer dig för att slå till: tänk på att piratkopierade möbler och inredning som är tillverkad av utrotningshotade material är förbjudet att importera. Det kan gälla vissa skinn eller träslag, som lapacho som används i utemöbler och växer i Sydamerika. Kolla på WWF:s eller Naturskyddsföreningens webbplatser för att vara säker på att du inte köper en möbel som uppmuntrar till illegal skövling av regnskogen.

Antika möbler kan också vara förbjudna att exportera utan särskilt tillstånd från landet. Till exempel är all export av antika möbler från Kina förbjuden. Vänd dig till den lokala tullmyndigheten på din semesterort för att se vad som gäller innan du köper din möbel.

Vad kostar det att frakta hem varorna?

Priserna varierar och baseras på din möbels vikt och storlek. Tullavgifter och försäkringsavgifter som tillkommer beror på möbelns värde som ska styrkas med faktura eller kvitto.

Exempel på 1 kubikmeter stort kolli, t ex en byrå, som fraktas med flyttfirma från utlandet (cirkapriser):

Från New York till Sverige:

Flyg: 15 000 kr, 5–8 dagar.

Båt: 10 000 kr, 30–35 dagar.

Från Kina till Sverige: 

Flyg: 15 000 kr, 8–10 dagar 

Båt: 10 000 kr, 40 dagar

Från Australien till Sverige:

Flyg18 000 kr, 8–12 dagar 

Båt: 13 000 kr, 45 dagar

Från Thailand till Sverige: 

Flyg: 15 000 kr, 8–10 dagar 

Båt: 12 000 kr, 43 dagar

Från Italien till Sverige: 

Flyg: 10 000 kr, 3–5 dagar

Lastbil i Europa (möbeltransportbil): Vanligtvis är minimibeloppet för frakt med bil 8 000–10 000 kr plus moms. Ju längre frakt, desto dyrare. Frakttiden ligger på 1–2 veckor.

Det kan vara mer prisvärt att frakta hem många saker samtidigt. Om ni är flera som ska frakta hem möbler från samma land kan det gå att slå ihop ordern. Fråga olika fraktbolag och be om prisuppgifter.

En hel container som fraktas med båt (cirkapriser): 

New York till Sverige: 30 kubikmeter, 55 000–60 000 kr och 60 kubikmeter, 85 000–90 000 kr.

Från Thailand till Sverige: 30 kubikmeter, 48 000-52 000 kr, och 60 kubikmeter 70 000 kr.

Tull – hur gör jag och vad kostar det?

Tänk på att tullavgift liksom moms tillkommer när du importerar en vara från semesterresan.

– Om du själv lämnar din importdeklaration behöver du fylla i Tullverkets blankett Enhetsdokument, och styrka varans värde med faktura eller kvitto i tullen när varan förs in i Sverige. Betalar gör du vid ett besök på den tullklarerings expedition som ligger närmast det tillfälliga lagret där möbeln finns. Mer info finns på Tullverkets webbplats. Om du anlitar ett fraktbolag ordnar de deklarationen, men du ansvarar för att uppgifterna stämmer. Vissa fraktbolag är certifierade att tulldeklarera via egna tullager.

– När Tullverket har fått in en godkänt importdeklaration skickas varan vidare till dig. Om du anländer med flyg eller färja i kommersiell trafik från ett land utanför EU kan du som privatperson själv ta med det du köpt utan att deklarera. Värdet på det du har handlat inklusive din möbel måste då understiga 4 300 kr. Reser du på annat sätt får du ta med varor till ett sammanlagt värde upp till 3 000 kr utan att deklarera.

– Tullavgiften på mattor och möbler räknas som en procentsats av tullvärdet som är varans pris plus fraktkostnaden fram till EU:s gränser. Möbler av metall, trä och plast har oftast 0 procent i tull, förutom köksmöbler och köksinredning i trä som har 2,7 procent i tull. Möbler i bambu, rotting och liknande material har 5,6 procent i tull, och de flesta mattor har 8 procent. Momsen är 25 procent och räknas på varans pris plus fraktkostnad och eventuellt tullbelopp.

Källor: AlfA QuAlity Moving, Aspire Mobility, tullverKet

Publicerad i Sköna hem nr 13, 2013.

Läs också:

Handla inredning via internet – så gör du

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!