Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

9 extra fina ljusstakar i mässing vi drömmer om i höst

En ljusstake i mässing är klassiskt, funktionellt och tidlöst vackert. Här har vi valt ut 9 extra fina ljusstakar i mässing som passar när skymningen faller både i höst och till de kommande juldukningarna. 

Mässing, som förr i tiden kallades för fattigmansguld, är en blandning av koppar och zink. En vacker ljusstake i mässing är en riktig klassisk stämningshöjare som passar lika bra till vardags som till en riktigt fin festdukning. Och hur fint blir det inte att ställa fram många udda mässingsljusstakar tillsammans? Blanda gärna designklassiker med loppisfynd, låga med höga och stilrena med pråliga. 

Loppisfynd och designklassiker 

Mässingsljusstakar finns att fynda i mängder på loppisar och second handbutiker runtom i landet. Vill man satsa på en designklassiker finns många fina att investera i som Svenskt Tenns Tre kulor eller Skultunas kontorsljusstake. Vi guidar till 9 vackra mässingsljusstakar som sätter stämningen. 

9 vackra mässingsljusstakar vi älskar 

 

1. Kontorsljusstaken från Skultuna
Inget slår en gammal klassiker. Kontorsljusstaken från Skultuna är både prisvärd och vacker och har fyllt sin funktion sedan Skultuna grundades i början av 1600-talet. Kontorsljusstaken är något av Skultunas signum, en ljusstake som står sig år efter år, oavsett trender. Mer info och köp här (länk till RoyalDesign).

2. Moderna mässingsljusstakar från Oscar & Clothilde
Ljusstaken Rocket har en maffig fot i mässing. Att blanda olika storlekar som på bilden blir en härlig effekt. Från Oscar & Clothilde. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

3. Budgetfavorit i matt mässing
På Afound finns den här mässingsljusstaken i olika storlekar för en billig peng. Mer info och köp här (länk till Afound).

4. Tre kulor från Svenskt Tenn
Tre kulor är formgiven av Sigurd Persson redan år 1963 men är lika älskad i dag. Mer info och köp här (länk till Svenskt Tenn).

 

5. Ljusstake i mässing med gallerfot
Klassiskt vacker ljusstake helt i mässing och med kvadratisk gallerfot. Elegant och tidlöst. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

6. Skultunas stilrena Nattlight
För Skultuna har Richard Hutten designat denna eleganta och minimalistiska ljusstake i polerad mässing. Finns i olika höjder. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

7. Ljuslampett i mässing från Malin Apelgren
En riktigt stor och vacker ljuslampett i hamrad mässing från Malin Apelgren. Den här sitter dessutom inne på en häftig historia. Det var nämligen Malins morfar som designade lampetten från början och de två första som han tillverkade inhandlades av Kung Gustav V som lysningspresent till Gustav Adolf och Sibylla i början av 1930-talet. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

8. Designklassiker att samla på
Ljusstaken Nagel bygger du själv ihop till önskad form och man köper del för del. Riktigt maffig eller kanske riktigt enkel. Det är upp till dig. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

 

9. Rottinglindad mässingsljusstake
Duca Candleholder är formgiven av Krøyer-Sætter-Lassen för Menu. Ljusstaken är tillverkad av antingen polerad eller bronserad mässing och har rotting som är virad kring den undre halvan av ljusstaken. Mer info och köp här (länk till Nordiska galleriet).

LÄS MER: Sköna hem testar: Bästa knepet för att putsa mässingsljusstakar
LÄS MER: Åhléns bjuder på en stämningsfull och sagolik jul 2020 – här är nyheterna!