Foto: Azimut s.a.s

Nitad trend

Det är nitarnas år – i mode men också i inredning. Sexigt och med tydliga kopplingar till mc-kultur, hårdrock, punk och revolt.

I år invaderar de modet – igen – men syns också i inredningen. Med barkänsla för tuffa grabbar och sexiga brudar. Ja, nitarnas självklara sammanhang skrivs: läder, rock’n’roll, mc-gäng, porr, punk, revolt … 

Så också i Diesels första möbelkollektion, premiärvisad på möbelmässan i Milano i april och nu i vinter på plats också i de svenska butikerna. I serien ingår barpallen som kunde passa en skrevande Madonna, spegeln som är upphängd i ett svart läderbälte och sideboardet som ser ut att ha fraktat runt Iron Maidens instrument på världsturnén. 

Möblerna i homekollektionen produceras i samarbete med italienska Moroso. Tillsammans med Foscarini kommer samtidigt en serie lampor från samma modeföretag (se sid 39). ­Enligt uppgift är allt ritat av företagets egna modedesigners, som i rätt tid ­satte sina fuktade fingrar i luften. Andra som hakat på trenden är ­Absolut vodka som sytt upp en trång läderkondom, en Rock edition, till den klassiska flaskan. Och bland alla modeföretag finns förstås h & m. Årets inbjudna designpartner är brittiska skomärket Jimmy Choo med en kollektion kläder, skor och accessoarer i svart med blänkande spännen och nitar.

Nitarnas och kedjornas historia är lång och rasslande. I backspegeln syns Marlon Brando som välpumpad mc-knutte i The wild one (1953), den skygge James Dean i skinnjacka och tajta jeans, Elvis Presley i läderutstyrsel vid comebacken 1968 och – förstås – Vivienne Westwood som tillsammans med kompisen Malcolm McLaren på 1960-talet öppnade Let it rock på Kings road i London. 

När hippierörelsen rökte på, och vänstern vecklade ut sina banderoller sålde den avantgardistiska butiken skivor med 50-talsrock, dito design och, inte minst, läderkläder med blixtlås, kedjor och nitar. De ­pornografiska bilderna hade sin ­givna plats på väggarna, och de nitförsedda läderkläderna signalerade samhörighet med bondage och s/m-världen. 

Foto: Azimut s.a.s

Några år senare var hon med och skapade punkmodet när hon stylade Sex Pistols. Då var nitarna och lädret tillbaka till Marlon Brando och signalerade mer uppror och revolt än sex.

Numer kan fantasin skena betänkligt bara vid åsynen av en gammal karmstol med pärlspikad skinnsits. Eller? Snarare är det väl så att nitarna sedan länge är main­stream. En modedetalj bland andra, till intet förpliktande. Och dessutom, hur funkar möblerna hemma vid frukost-

bordet? Kan lillen balansera upp på barpallen för att få sin gröt?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!