Jasper Morrison - till enkelhetens lov

Jasper Morrison fick sitt internationella genombrott när han på möbelmässan i Milano 1988 presenterade The thinking man’s chair. Stolen var tänkt för både ute och inne – med små runda plattor för drinken – och blev snabbt en möbelikon. Ändå är den olik de möbler han där­efter skulle rita och bli känd för.

När andra formgivare lockades med i postmodernistiska kitsch utflykter höll JasperMorrison fast vid funktionens överordnande roll och en lågmäld estetik som förblivit hans signum.

Ska man söka referenser hamnar man snart hos funktionalismens skandinaviska pionjärer.

Mer än någon annan formgivare påverkade hans stil också den unga generation svenska designers som slog igenom i början av 90-talet. En period som i backspegeln kan beskrivas som minimalismens genombrott i Sverige.

Vid sidan av en rad möbler till italienska designföretag, främst Cappellini, har Jasper Morrison bland annat ritat porslin och köksprodukter för Alessi, en servis till Rosenthal, kontorsmöbler till Vitra och kylskåp åt Samsung.

Giulio Cappellini framhåller för Sköna hem Morrisons sinne för detaljer och det sofistikerade i det uppenbart enkla:

- Produkterna får också ett långt liv, inget är tillkommet som en modefluga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!