"Jag skapar mitt eget Sverige i England"

Formgivaren Sandra Isaksson, synonym med företaget Isak, har på kort tid gjort succé med sina fantasifullt illustrerade produkter. Inspirationen hämtar hon från mormors köksskåp och skogarna kring Vänern.

På din webbplats står att du är ­”uppfostrad av troll i hjärtat av en svensk skog” – hur var det egentligen?

– Jodå bra, haha, det kändes mysigt att dra på det mytologiska när jag presenterade mig som formgivare. Jag är bosatt i och arbetar från England, och utanför Sverige anses vi svenskar vara lite exotiska. Jag är uppvuxen i en liten by utanför Mariestad och källan till min formgivning är barn­domen där. 

Berätta mer om din stil!

– Den är naiv, tvådimensionell och renskalad, med starka influenser från 50–70-talens Sverige. Jag hämtar inspiration från det som fanns i mormors och morfars köksskåp, porslin och tyger – gamla skatter lockar mig. Jag har inte bott i Sverige på 15 år och ser nog därför tillbaka ofta, blir nostalgisk och skapar mitt eget Sverige i England.

Hur kom det sig att du startade Isak – i England?

– Jag träffade en engelsman när jag studerade på Konstfack i Danmark och vi flyttade tillsammans till en ganska isolerad ort på den engelska landsbygden. Min man arbetade för flygvapnet och var borta mycket, och det var svårt för mig att arbeta som frilans med fyra timmars resväg till London. Företaget Isak föddes samtidigt som vårt första barn. Det var svårt att hitta fina barnsaker som inte pryddes av Nalle Puh eller Disney, så jag började att designa dem själv och sedan följde köksdetaljerna av bara farten för att jag älskar att laga mat. Jag började med en liten webbshop men det blev en sådan efterfrågan att allt snabbt växte, mina saker syntes i engelska Elle Decor, och Designtorget i Sverige började sälja Isak-produkter.

Det är mycket naket i din design, vad säger engelsmännen om det?

– Ja, där får jag skylla på Sverige igen! Vi är ju traditionellt mer frigjorda. Jag började i liten upplaga med en bricka med nakna bröst i serien ­Blossom & Bill, som blev populär och sedan har det blivit mer och mer. Jag tror att det tilltalar folk med något som är fräckt men inte för fräckt – som har glimten i ögat. Annars är Skandinavien överlag väldigt designorienterat, kvalitet är viktigt. I Sverige har varenda människa Höganäs hemma, och den motsvarigheten finns inte riktigt i England.

Vad skulle vara ett drömprojekt?

– Jag skulle gärna vilja göra svenska frimärken! En så liten yta är en stor utmaning. 

Namn: Sandra Isaksson. ­Ålder: 34 år. Yrke: Illustratör/grafisk designer/formgivare. Familj: Nick 42, barnen Theo 6 år, Eden 2 år och Nova 4 månader.  Bor: Utanför Brighton på den engelska sydkusten.  Aktuell med: En ny kollektion sängkläder för Isak samt en ny serie Blossom & Bill-koppar med matchande kökshanddukar. Bakgrund: Konstfack i Danmark i 5 år, inriktning illustration och grafisk design. Reser till: Sist var vi i Guatemala och Belize, nästa gång vill jag till Vietnam. Och sedan Kenya, Argentina, Costa Rica … Gör på fritiden: Fritid finns det inget som heter, vad jag vet. Inspireras av: Keramikern Merete Rasmussen gör fantastiska skulpturer i starka färger. Saker ur mormors och morfars köksskåp.  Drömprojekt: Att få göra frimärken. Äter och dricker: Sushi och gott rött vin. Blir glad av: Solsken och god mat, älskar att laga den själv.