Foto: Doreen Månsson/Doreen Månsson

”Jag har bild på min favoritros i stället för barnen som bakgrund”

Hon är en mångsysslare av rang som älskar inredning, dukning och trädgård. Frågor om hur man piffar middagsbordet bäst gör henne ”alldeles pirrig” och hon får stresspåslag om hon inte får exakta instruktioner första gången hon ska göra något. Vi säger välkommen till Sköna hems nya bloggare Doreen Månsson!

Doreen Månsson

Ålder: 48.

Familj: Man Henrik Hallgren, döttrarna Hayat, Yasmine och Amina.

Bor: I ett 20-tals hus i Sollentuna norr om Stockholm.

Yrke: Programledare och tv-makare.

Aktuell med: Kompani Svan på Discovery och Hajar med Doreen, SVT.

Vem är du som bloggare?

– Jag kan börja med hur jag är som läsare. När jag vill sätta en ny planta i min trädgård eller platsbygga en sittbänk i min matsal så vill jag inte främst se snygga bilder med coolt skärpedjup och nån text om hur lyckat allt blev. Jag vill kunna läsa om EXAKT hur djup grop man ska gräva, hur bred, vilken spade man grävde med, jordtyp osv. Så jag försöker att själv skriva så informationsrikt som möjligt när jag tipsar om mina egna projekt och posta bilder som redovisar processen tydligt steg för steg. Samma sak när jag läser recept. Jag blir galen när det står till exempel: ”ingrediens: kardemumma, eller ta vad du har hemma.” Jag får stresshjärta av blotta tanken att komma på nåt själv när jag gör nåt för första gången och kommer aldrig på vad man skulle kunna ha i stället för till exempel kardemumma? Vad skulle det vara liksom? Kanel, vitpeppar, korvbröd? Har ingen aning. 

Doreen gillar steg-för-steg-guider när hon ger sig på nya projekt. Foto: Doreen Månsson

Vad kommer vi få ta del av på din blogg?

– Det blir en hel del mat, dukningstips och inredning. Eftersom vi bor i ett 20-talshus och är lite byggnadsvårdsnördar så blir det varsamma husfix-projekt med en hel del platsbyggda lösningar då inte en enda vinkel verkar vara rak i mitt hem. När det är säsong blir det odling och trädgård för hela slanten. Mina barn tycker att det är avvikande att jag har en bild på min favoritros som bakgrund på både mobil och dator och inte en bild på dem.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Jag tror kanske inte att jag har en genomtänkt stil egentligen. Varje rum har en funktion och ett syfte och sen har vi nog inrett utifrån det. Ett tag släpade jag hem antika 20-talsmöbler från både Kapstaden, Paris och Budapest när min man var där och filmade och förutom att det skapade en enorm irritation hos alla i min mans filmteam som fick ta mina Tolixpallar från antikvitetsmarknaden Clignancourt som extrabagage i stället för det de kanske hade velat ha med sig hem, så kändes mitt hem tillslut som en loppis. Nu har jag en mycket mer sober och elegant stil. Allt som jag inte är kan man ju passa på att ha som inredningsstil istället. Act as if, liksom.

Sobert och elegant hemma hos Doreen. Foto: Doreen Månsson
”Varje rum har en funktion och ett syfte och sen har vi nog inrett utifrån det”, säger Doreen. Foto: Stephanie Sifvert

 

Vad är viktigast i ditt hem och varför?

– Kök och matsal. Vi är mat-fanatics och har söndagsmiddag varje vecka och har haft sen mina barn var små. Därför är köket livsviktigt men också matsalen (ordet sal är något missvisande för stort är det inte) för där ska alla få plats både barn, deras vänner och våra vänner.

Vad gör du vid sidan av bloggen just nu?

– Jag jobbar som programledare men mellan de uppdragen så utvecklar jag och producerar TV-program. Mellan TV-jobb så blir det en del företagsgalor/event och just nu skriver jag manus till en J.Lindeberg-gala som jag ska programleda om några veckor, tätt följt av författarsamtal på Bokmässan i Göteborg.

Myskänsla i vardagsrummet med blommor och ljus. Foto: Doreen Månsson

Hur ser du på klimat och konsumtion?

– När det gäller odling så har vi en stor köksträdgård och den skörden räcker faktiskt året om. Vi saltar, syrar och saftar så att vi kan njuta av skörden långt efter att jorden gått i träda. När det gäller möbler och inredning så köper jag massor från Blocket och Second hand med mera, men jag köper bara saker som har bra kvalitet.  Om jag ska köpa nytt så försöker jag spara så att jag kan köpa sådant som har god kvalitet och därför håller länge. Jag borde egentligen jobba som researcher för jag kan doktorera i alla material av allt vi har här hemma. Allt från densitet i soffans kallskumskärna till grovkornigheten i putsen på öppna spisen. Det är i de detaljerna man får en indikation om hållbarheten i produkten.

Vi har förstått att du älskar fina dukningar – vad är dina bästa tips för ett inbjudande middagsbord?

– Åh jag blir alldeles pirrig varje gång jag får den här frågan, så där som normala människor kan bli om man ber dem om en bild på deras barn. Jag tycker först och främst att man ska vara snäll mot sig själv när det gäller middagsambitionen. Bjud på falukorv med sladdriga makaroner, snabbnudlar eller Gorbys men lägg nån minut på dukningen så kommer barnen eller den som sätter sig vid bordet känna att det blir en extra fin stund. När jag har gäster börjar jag alltid med att gå ut i trädgården och klipper lite blommor eller kvistar och sätter dem i massor av små vaser på bordet. Sen älskar jag att se dukningen växa fram och att få njuta av det färdigdukade bordet i flera timmar innan gästerna anländer. Ett bra tips är levande ljus, vinglas och tygservetter. När lågan från stearinljuset studsar mellan vinglasen så blir det ett sånt vackert och stämningsfullt ljus runt bordet. Jag har jag en tåligare vinglasserie som klarar av maskindisk som jag använder till vardags. Tygservetter är också något som skapar en särskild stämning. Ett bra tips är då att köpa kökshanddukar och vika dom som en liten servett under besticken bredvid tallriken.

Fina dukningar är en av Doreens specialiteter, gärna utomhus i den blomstrande trädgården. Foto: Doreen Månsson

Du gillar trädgård också – till de läsare som inte har gröna fingrar men är sugna på mer växter/blommor i sitt liv, vad har du för enkla tips?

– Det bästa tipset är – och detta har jag fått lära mig den hårda vägen: sätt växten på den plats den vill vara på och i den jord den behöver. Annars blir det som att köpa en hopphäst, placera den i en kaninbur och utfodra den med hockeypulver. Det går liksom inte. Jag har till exempel försökt att sätta mina hortensior där jag tycker att de passar bäst, men det går bara inte. De vill ha halvskugga och surjord och bryr sig inte det minsta om att jag har en målbild från Pinterest där det växer två stora buskar vid en perfekt husentré.

Sommardukning i lila toner. Foto: Doreen Månsson

Vilken är din favoritblomma i trädgården? 

– All time high är min älskade favorit-queen-diva ros Eden. Det är en Austinros och den remonterar vilket innebär att den blommar om och om igen hela vägen fram till oktober. Den har stora täta rosa blommor och ett friskt mörkgrönt bladverk. Jag tycker mig allt som oftast se hur förbipasserande tar bilder i smyg på mina Edenrosbuskar, men min man säger att jag inbillar mig. 

Doreens favoritblomma är rosen Eden. Foto: Doreen Månsson
Doreen i planteringstagen. Foto: Doreen Månsson

Om du fick tipsa läsarna om att satsa på en blomma/växt, vilken skulle det bli då och varför?

– Det beror på hur engagerad man är. Jag som är nästintill okontaktbar under sommaren för att jag är så uppe i alla mina växter, har massa olika hortensior men de kräver mycket vatten och får inte lämnas för någon semester. Om jag åker bort över en helg så kräver jag att vara med på Facetime för att se att mina döttrar verkligen står kvar så länge som jag bett om med vattenslangen på hortensiorna. ”Jag har vattnat i trädgården” kan betyda så väldigt olika för olika personer har det visat sig. Är du hemma på sommaren så sätt hortensior och täck dem med höstlöv när det bli kallt (de kommande 3-5 åren så att växtens ved blir stark nog att tåla kylan). Vill du inte ha en sån krävande relation med det du odlar men ändå vill ha en skryt-trädgård så skulle jag ta vilken Austinros som helst, men helst Eden. Den klarar sig själv i stort sätt och bor du i lägenhet med balkong så kommer den trivas även där.

Hortensior – en av Doreens favoriter. Foto: Doreen Månsson

Doreens blogg hittar du här.

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Add Simplicity – Feng Shui-bloggen med Jannice Wistrand

Garaget med Malin Björkholm 

Hemtrender med Jenny Martinsson

Sebastian Bergström

Svante Öquist 

Starwoman – Interior and Lifestyle by Anna Åberg

Tretow Deco Sofia B Tretow

What decorates my day med Emma Johansson