Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Svante Öquist med hunden Musse.
Svante Öquist med hunden Musse.
Svante Öquist med hunden Musse.
Svante Öquist med hunden Musse. Foto: PER RANUNG

Inredningsprofilen Svante Öquist – ny bloggare hos Sköna hem!

Hurra! Sköna hem har förstärkts med en av Sveriges härligaste, kunnigaste inredningsprofiler. Vi välkomnar Svante Öquist, tidigare chefredaktör för Elle Decoration, och djupdyker glatt i hans bloggvärld av loppisfynd, italiensk design, 60-talsestetik och inte minst, trädgårdskärlek året om.

Inredning, mat, trädgård… och lite mera trädgård! På sin blogg bjuder Svante Öquist dagligen på massor av inspiration, främst från sin 1950-talsvilla på Mazarinvägen i Sköndal i Stockholm som han delar med sambo och dotter, där det nybyggda växthuset är det senaste glädjepillret.

Vi känner dig redan som superkunnig chefredaktör för Elle Decoration, men vem är du som bloggare?

– En inspiratör. Jag vill få människor att våga mer, att blanda högt och lågt, dyrt och billigt och verkligen gå in för sin egen stil. Jag har också en stor frihet att tycka saker som bloggare, behöver inte hålla mig väl med alla. Det sägs ofta att vi svenskar är blyga, men vi bara gömmer oss bakom en fasad av att vi inte vågar. Jag vill lyfta att man får göra fel och göra om, det är inte så allvarligt.

En modets förespråkare alltså, hur visar det sig på bloggen?

– Jag avskyr det uniforma ”kataloghemmet”, det är så tråkigt! Jag känner ingen som lever så konformt heller, eftersom verkligheten alltid tillstöter med barn, hundar, vänner på besök och stök… Jag hoppas visa en ärlig bild av mitt hem, inte bara det som folk like:ar allra mest. Självklart måste det finnas en estetik i bilderna, diskbänksrealism är inte inspirerande. Men på min blogg är det heller inte tillrättalagt.

Vad betyder ditt hem för dig?

– Hemmet är scenen där vi lever våra liv, och den fula ljusstaken jag fick av en moster när jag konfirmerade mig är också en del av alltihop, och sätter mitt liv i ett sammanhang. Hemtrevnad är ett bra ord, det är det viktigaste av allt. Huset som jag bor i, platsen och sammanhanget jag verkar i, är jag oerhört tacksam över. I själen är jag fortfarande en bonnunge från Norrland med strumpor som mamma stoppat. Jag vet att jag i dag lever ett privilegierat liv och tror mig också om att ha vett att uppskatta det. Jag hatar gnäll och tror på den goda människan. Snällhet är underskattat.

Klimat och konsumtion, tankar kring det?

– Vi håller på att konsumera ihjäl oss, och någon betalar alltid för det: mest miljön, men också arbetaren i fabriken och ofta som en direkt följd av prispress i konsumentledet. Alla företag hakar på hållbarhetstänket men för branschens jättar är det som att vända ett hangarfartyg – inte en roddbåt. Det måste ges lite tid, samtidigt måste engagemanget också vara på riktigt, inte bara ett spel för gallerierna.

Vad hoppas du på att få för respons från dina läsare?

– Att få uppslag till nya idéer, jag vill ju också förnya mig. Jag bloggar varje dag, och hoppas att läsarna känner att vi har en relation.

Din inredningsstil då?

– Mina två soffor, en mjuk, låg och dyr loungesoffa från B&B Italia som jag sparade länge till, och en hög och hård gustaviansk träsoffa köpt på loppis för någon hundralapp. De står tillsammans och är nog essensen av min stil. Märkvärdigt och omärkvärdigt, och jordnära. Inte någon kuliss som ska imponera på andra. Den dyra soffan kommer att överleva mig i kraft av sin höga kvalitet, tidlösa form och att den är helt tvätt- och omklädningsbar. Plus att den dessutom kommer att tåla att ärvas – precis som det ska vara! Och plötsligt är den dyra soffan inte längre dyr – tvärtom.

Till sist, ge oss ditt bästa inredningstips!

– Möblera om för att få ny energi, och släpp tankarna på hur saker ”borde” vara. Soffan kan visst stå mitt i rummet, prova och se. Helst ska du vara ensam när du gör om, så att du inte blir distraherad… med grytlappar under möblernas ben går det fint att göra alla tunga flyttar själv.

Här slår Svante Öquist upp dörrarna till sitt vackra hem – kika in!

Foto: Per Ranung
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist
Foto: Svante Öquist

Läs mer om Svante och hans vackra hem på bloggen.

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Add Simplicity – Feng Shui-bloggen med Jannice Wistrand

Laila Bagge 

Starwoman – Interior and Lifestyle by Anna Åberg