Industrinostalgi

Inget kan som gammal industridesign förmedla en samtidig känsla av historiens vingslag och den ljusnande framtid. Vi vet hur du, på ett enkelt sätt ska få verkstadskänsla i ditt hem. Mindre snack, mera verkstad, med andra ord!

Det är inte alla förunnat att bo i en gammal nedlagd bilverkstad, som Pernille och Leif gör i Köpenhamn (läs mer om deras hem). Trots många lager vitfärg finns mycket av den genuina verkstadskänslan kvar: de stora garagedörrarna, de murade väggarna, järnbalkar och spröjsade fönsterpartier. Även detaljer som skyltar och strömbrytare har lämnats ifred. Men här förstärker även inredningen gårdshusets karaktär, inget är nytt utan allt är fynd från olika marknader, loppisar och antikaffärer.

Kudde med motiv inspirerat av gamla dokument, tidningar och vykort från Par courrier.

Möbler, lampor och föremål är till stor del av gammal industridesign som  under de senaste fem åren blivit hårdvaluta, ju mer patina desto bättre  och dyrare. Datorer och maskiner tar över och bemannade industrier  försvinner, kanske är detta en orsak till vår nostalgi och beredskap att  betala ett högre pris än för nytillverkat. Tolix och Jieldé är exempel  på producenter som är verksamma sedan 30-talet och tillverkar samma  modeller i möbler och lampor ännu i dag. Ska man göra äldre fynd får man  leta upp auktioner långt ute på den franska landsbygden och dessutom ha  rejält med tur.

Bordslampa Signal, ritad i slutet av 1940-talet av Jean-Louis Domecq för Jieldé, finns i en hel rad färger och även som golvlampa.

Tunnor i zinkfärgad plåt från Broarne.

Foto: .......

Soffan i form av Piet Hein Eek mixar mönster och färger som påminner om soffan i Pernille och Leifs hem.

Bordsfläkt Mistral från Watt & veke.

Nytillverkad fladder­musfåtölj i läder från Day home.

Selettisnöre och äggklockan Retro från Anyhow.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!