Ikeas nya kollektion i samarbete med Louis Vuittons Virgil Abloh är här!

Ikeas nya kollektion Markerad är en fortsättning på samarbetet med designern Virgil Abloh som i våras gjorde stor succé med mattan märkt "KEEP OFF". Se nyheterna här!

Ikeas samarbete med Virgil Abloh, grundare av Off-White och designer på Louis Vuitton, har pågått sedan 2017 och gjorde succé tidigare i år då mattan märkt med “KEEP OFF” lanserades och sålde slut direkt. Fick du inte tag på ett exemplar? Nu har du chansen att lägga beslag på ännu en matta med tryck av Virgil Ablohs ikoniska cittatecken.

Foto: Ikea

Nya mattor och tavla med Mona Lisa

Mattan "WET GRASS" är ett av femton objekt ur nya kollektionen Markerad, formgiven med massor av humor, ironi och konstnärliga referenser. Tillsammans har Ikea och Virgil Abloh velat undersöka vad det är som utgör ett hem, hur du kan forma det och göra ditt eget avtryck genom inredning. Resultatet är en kollektion objekt som kan behövas när du flyttar till ditt första, egna hem, såsom ett bord, en stol, en verktygslåda och en matta. Estetiken är influerad av gatukultur och samtida konst och men här finns också passningar till klassiska verk, som hyllningen till Leonardo da Vincis ikoniska målning Mona Lisa i form av en bakbelyst tavla.

Foto: Ikea
Foto: Ikea

– Vårt samarbete har präglats av en nyfikenhet på varandras ”spelplaner” och en genuin vilja att prova nya vägar. Genom att låta våra olika förhållningssätt till design mötas, utmanade vi varandra att tänka annorlunda. Resultatet är en kollektion som jag tycker är djärv, samtida och budskapsbärande för vår tid, säger Henrik Most, kreativ ledare på IKEA of Sweden.

Läs också: Julen 2019 hos Ikea är varm, traditionell & lekfull – här är bästa köpen

Ikea-kassen som konstverk

– Jag är jätteglad att Markerad nu är redo att möta världen och jag ser fram emot att få se hur de här vardagsföremålen blir en del av människors hem, och förhoppningsvis bidrar med ett känslomässigt värde. På samma sätt som man kan hänga ett konstverk på väggen, kan konst även införlivas i föremål som exempelvis en stol, ett bord eller en matta. Det var min utgångspunkt när jag skapade den här kollektionen i samarbete med IKEA, säger Virgil Abloh.

Klassiska Ikea-kassen har fått ett helt nytt utseende som leker med definitionen av konst. Foto: Ikea
Virgil Abloh. Foto: Ikea

Kollektionen börjar säljas den 1 november i begränsad upplaga och endast på varuhusen i Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö och Helsingborg, ej online.

Läs också: Höst & vinter 2019 hos Ikea – här är bästa köpen i nya kollektionen!

Här är nyheterna i Ikeas nya kollektion Markerad

Den bakbelysta tavlan föreställande Leonardo da Vincis Mona Lisa suddar ut gränserna mellan konst och funktion. Lackat stål och styrenplast. Foto: Ikea
"Tiden står aldrig stilla, den är ett ändlöst nutidsögonblick." Väggur som går tyst och exakt med quartz-urverk. Lackat stål, styrenplast och glas.
Vinklade glas i spegelns vänstra hörn skapar ett avbrott i den plana ytan. Massiv furu och glas. Foto: Ikea
Dagbädden är Virgil Ablohs hyllning till skandinavisk design och en multifunktionell plattform för hem i ständig rörelse. Som han själv säger: ”Drömmar blir till verklighet när du inte sover.” Furu, bomull, lin. Foto: Ikea
Dörrstoppen ger den klassiska pinnstolen ny karaktär. Lackad, massiv bok. Foto: Ikea
Det här bordet är Virgil Ablohs moderna tolkning av 50-talets skandinaviska modernism. Bok och björk. Foto: Ikea
Förvaring kan handla lika mycket om att visa vem du är som att skapa ordning och reda bland alla prylar. I den här moderna versionen av det klassiska vitrinskåpet kan du visa upp sakerna du älskar mest. Lackad, massiv furu och härdat glas. Foto: Ikea
Mattan WET GRASS är en lek med begreppen inomhus och utomhus. Foto: Ikea
Matta föreställande ett Ikea-kvitto. I nylon och med kort lugg. Foto: Ikea
Påslakanset i 100% bomull från mer hållbara källor. Foto: Ikea
Verktygsset. Ett måste för den nyinflyttade! Foto: Ikea
Med citattecken lyfter Virgil Abloh ord ur sitt sammanhang och utmanar betraktaren med varm ironi. Vem säger att en kasse inte kan vara konst? Plastförstärkt papper. Foto: Ikea