Ikea testar att hyra ut möbler som del av ekovänlig plan

Svenska möbeljätten Ikea satsar nu på en hyrtjänst för att matcha kunders krav på en mer miljövänlig konsumtion.

I framtiden är det mer än bara våra hem vi kan hyra. Även inredningen vi har inne i hemmet, allt från möbler till mattor, skulle kunna vara hyrda också. Företag som Ikea testar nu nämligen alternativ som innebär att man ska kunna hyra sina möbler.

Ikea har bland annat nått framgång tack vare att de haft prisvärda produkter. Men Jesper Brodin, vd och koncernchef för Ikea, säger till Telegraph UK att konsumenter inte längre alltid känner ett behov av att äga sina möbler, och att man är orolig för hur miljön påverkas av att slänga möbler.

– Vi testar radikala lösningar. Det finns väldigt olika nivåer av intresse beroende på vilken stad man bor i. London, till exempel, är det många människor som pendlar till och de är inte passionerat intresserade av att bygga ett andra hem. Så att hyra där är mer intressant, säger Brodin.

I Japan pågår ett experiment att köpa tillbaka soffor från kunder, istället för att de ska kasta dem, och sedan återvinna materialen. Målet är att matcha konsumenternas krav för en mer hållbar affärsmodell och att skapa en mer "cirkulär" ekonomi, berättade Brodin på World Economic Forum i Davos.

– Om de senaste decennierna handlat om masskonsumtion, närmar vi oss nu masscirkularitet.

Brodin säger också att Ikea utvecklar ett material gjort av cellulosafibrer som kan användas för att bygga möbler på ett mer miljövänligt sätt. Brodin säger att med dessa typer av modeller "bygger man med en ekonomisk motivation, man bygger med ett medvetande för kunderna att de inte behöver äga det, utan äga det kollektivt i världen och sedan återvinna det".

Det är oklart om och när en hyrtjänst för Ikeas möbler kommer till Sverige.

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!