Foto: Ikea

Ikea lanserar doftljus med Byredo-grundaren – så luktar kollektionen Osynlig

Genom samarbetet med en av världens främsta doftkreatörer, Byredo-grundaren Ben Gorham, utforskar Ikea tanken att det inte enbart är hur ditt hem ser ut som påverkar hur det får dig att må. Resultatet är Osynlig, en kollektion av doftljus med 13 dofter som ska väcka minnen och förstärka känslan av att vara hemma.

Mimmi Lexander

Dofter kan trigga starka minnen och ha kraftfull inverkan på människors humör och känslor. Enligt rapporten Ikea Life at home report gör människor starka kopplingar mellan hur de uppfattar doft och känslan av att känna sig hemma. Den idén inspirerade Ikeas samarbete med Ben Gorham, grundare av doft- och modehuset Byredo, som är kända för sina exklusiva dofter både som parfym och i ljusform. Resultatet heter Osynlig, och syftar till att ”den osynliga designen” – doft, ljud och ljus – kan ge nya dimensioner till ett hem.

– Osynlig design är det skiktet ovanpå funktionaliteten som kompletterar hemmet, de saker man inte kan ta på så som ljus, stämning och atmosfär som gör att du kan få en riktigt känslomässig, intressant miljö, säger James Futcher, kreativ ledare på Ikea för Osynlig i ett pressutskick.

Foto: Ikea

Ljuskollektionen består av 13 dofter som skapats för att framkalla en rad olika känslor – ”från nostalgi över det du gjort, till drömmar om det man kanske kommer att göra – och framförallt, att göra upplevelsen av att vara hemma ännu bättre”, skriver Ikea själva. Doftnoterna är fördelade på tre basnoter: blommig, träig och fräsch.

– Doft är en mycket relevant del av hemmet och det skapar en känsla av komfort och trygghet. Vi försöker utveckla en mängd av dofter som stärker idén att alla har olika relationer till en doft, och ingenting är rätt eller fel, säger Ben Gorham. 

Osynlig finns i tretton olika dofter och tre olika storlekar och kostar mellan 49-249 kronor.

Basnot 1: Frisk 

Doftljuset ”Osynlig”, här i doften teblad och verbena. Foto: Ikea


Dofter:
Teblad och verbena
i vit och blå behållare, svart vinbär och fresia i lila och turkos, granatäpple och bärnsten i vitt och brunt, basilika och mint i orange och grönt samt fikon och cypress i lila och blått.

Basnot 2: Blommig

Doftljuset ”Osynlig”, här i doften rosor och hallon. Foto: Ikea


Dofter:
Persikeblomma och bambu
i beige och vit behållare, syren och bärnsten i ljusgrönt och lila, rosor och hallon i rosa och blått samt bomulls- och äppleblomma i grönt och brunt.

Basnot 3: Träig 

Doftljuset ”Osynlig”, här i doften brasved och kryddor. Foto: Ikea

Dofter:
Sandelträ och vanilj
i svart och brun behållare, tobak och honung i svart och blått, björk och enbär i brunt och beige samt brasved och kryddor i mörkgrönt.

Kollektionen lanseras den 6 november 2020 på IKEA varuhus samt hos IKEA.se, med undantag av varuhusen i Haparanda, Gävle, Örebro, Sundsvall och Linköping.

 

LÄS MER: Doftljus – så hittar du en doft som passar ditt hem
LÄS MER: Knepet som får dina ljus att brinna långsammare och räcka längre