Ikeas släpper ny kollektion i samarbete med afrikanska formgivare

Tillsammans med afrikanska formgivare har Ikea tagit fram kollektionen "Överallt". En kollektion möbler och detaljer som ska bjuda in till spontant umgänge. 

Ikeas nya, tillfälliga kollektion "Överallt" består av 33 möbler och föremål, såsom svängda bänkar för gemensamma middagar, korgar inspirerade av hårkonstens flätning och väskor av spillmaterial från tillverkningen av chipspåsar.

Afrikanska formgivare

I samarbete med afrikanska formgivare och konstnärer har Ikea utforskat moderna afrikanska livsstilar i urbana områden och samarbetet har mynnat ut i något de kallar "det urbana vardagrummet" – mötesplatser med grundtanken att riva murar och bygga broar.

Fotpall, design: B Seck/M Axelsson. Foto: DANIEL WESTER

– Vi är intresserade av idéer som inte bara gör nytta i Afrika utan kan vara relevanta var som helst. Vi är intresserade av ritualen som gör att människor slår ner på tempot, som att sätta sig ner, äta och dricka tillsammans, säger Bethan Rayner och Naeem Biviji. Deras gjutjärnsgryta inspirerades av den kenyanska seden att laga mat och äta utomhus kring en gemensam spis.

Gjutjärnsgryta, design: B Rayner/N Biviji/M Axelsson. Foto: DANIEL WESTER

Laduma Ngxokolo, prisbelönt modeskapare från Sydafrika, har skapat flera textila mönster för "Överallt" och berättar att det har varit väldigt inspirerande att träffa människor från andra sidan jorden för att tillsammans ta fram innovativa lösningar.

– Men det är inte allt, tillägger han. Det här samarbetet öppnar nya dörrar för alla inblandade, och vår kontinent får en ny röst.

Mönstrad matta, design: L Ngxokolo /M Axelsson. Foto: DANIEL WESTER

Kollektionen har säljstart 10 maj 2019 och hittas endast på Ikeas varuhus, ej online.

Skålar och tillbringare i stengods. Foto: DANIEL WESTER
Oljekanna, karaff och burk i glas med lock av kork. Foto: DANIEL WESTER
Fåtöljer och vägghyllor i björkplywood, kuddfodral i bomull och matta i ull. Foto: DANIEL WESTER
Gungstol och fotpall för inom- och utomhusbruk. Kudde tillverkad av spillmaterial från tillverkning av chipspåsar. Foto: DANIEL WESTER
Flerfärgad filt i bomull. Foto: DANIEL WESTER
Bänk för inom- och utomhusbruk. Foto: DANIEL WESTER
Bänk och bord för inom- och utomhusbruk, kuddfodral i bomull och lin, skål ur serveringsset och skål i stengods. Foto: DANIEL WESTER

20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.

SE ALLA HÄR!

Foto: Martin Cederblad