Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ikea

Här är världens dyraste Ikea-möbel – såldes för 151 000 på auktion

Ikeas fåtölj Cavelli såldes i helgen på en auktion i Sundsvall för rekordsumman 151 000 kronor. Här är möbeln som slagit världsrekord!

Ikeas fåtölj Cavelli såldes på auktion söndagen 14 november 2021 för det rekordhöga priset 151 000 kronor (185 kronor inklusive provision). Fåtöljen såldes hos Stadsauktion Sundsvall på Auctionets höstkvalitetsauktion.

Ikea-fåtöljen Cavelli

Fåtöljen Cavelli formgavs år 1958 av svenska möbelformgivaren Bengt Ruda, då känd för sina lyxiga sittmöbler. Cavelli producerades under en mycket kort tid och finns därför bara i ett fåtal exemplar, något Auctionets designexpert Andreas Siesing tror är anledningen till att den nu säljs till ett så högt pris:

– Modellen är en milstolpe i IKEAs kollektion och eftersom den i princip varit omöjligt att hitta har den kommit att bli något av en helig graal hos designintresserade, säger Andreas Siesing i ett pressmeddelande som en kommentar till slutpriset.

– Cavelli har dessutom ett stort symbolvärde då formgivaren Bengt Ruda värvades från NK till IKEAs nystartade ritkontor som ett första viktigt steg i att i större utsträckning designa möbler snarare än att bara sälja dem, fortsätter Andreas.

Fåtöljen Cavelli från Ikea såldes för 151 000 kronor på en auktion i Sundsvall.Fåtöljen Cavelli från Ikea såldes för 151 000 kronor på en auktion i Sundsvall.Fåtöljen Cavelli från Ikea såldes för 151 000 kronor på en auktion i Sundsvall.
Fåtöljen Cavelli från Ikea såldes för 151 000 kronor på en auktion i Sundsvall. Foto: Auctionet

Nytt världsrekord för Ikea-möbel

Många intressenter från hela världen deltog i den intensiva budgivningen. När den slutligen var över stod det klart att ett nytt världsrekord för en Ikea-möbel uppnåtts.

– Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket nöjda över att den såldes till ett rekordpris. Vi är glada för både köparens och säljarens skull, säger Anders Melin, VD Stadsauktion Sundsvall.

LÄS MER: Nytt rekordbelopp för muminmugg på auktion – här är muggarna som är värda mest

LÄS MER: Ikea bjuder på en stämningsfull jul 2021 – här är nyheterna!